foto

Danny Elfman

  • nar. 29.5.1953 (63 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastním jménem Daniel Robert Elfman, je americký zpěvák a skladatel, který v první polovině 80. let působil ve skupině Oingo Boingo a posléze se stal jedním z nejvyhledávanějších filmových skladatelů dnešního Hollywoodu.

Malý Danny vyrůstal v Los Angels a trávil hodně času v místním divadle, kde se obdivoval hudbě Bernarda Hermanna a Franze Waxmana. Ale po tom, co byl vyhozen ze střední školy, se odstěhoval do Francie za svým starším bratrem, kde si vydělával hraním na ulici na housle. Později se se svým bratrem přidal k avantgardní divadelní skupině Le Grand Magic Circus. Po nějaké době strávené ve Francii se přestěhoval do Afriky, kde objevoval nové hudební nástroje, ale štěstí mu nepřálo a kvůli malárii se musel vrátit do Spojených států. Tam jeho bratr Rick právě sestavoval hudební skupinu The Mystic Knights of the Oingo Boingo, Danny se k ní přidal a společně složili hudbu k dnes již kultovnímu, filmu FORBIDDEN ZONE. Danny si ve filmu vystřihl roli Satana a od roku 1978 se skupinou, jejíž název se zkrátil na Oingo Boingo, vystupoval po celých Spojených státech.

V roce 1985 nastal v Elfmanově kariéře zlom, a to když poznal Tima Burtona, který si přál, aby Oingo Boingo složili hudbu k jeho prvotině PEE-WEEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ. Počínaje tímto filmem začala více než úspěšná spolupráce těchto dvou nevšedních mužů. Elfman složil hudbu téměř ke všemu, co Burton natočil. Elfman samozřejmě neskládal jen pro Burtona, a tak můžeme jeho hudbu slyšet ve filmech jako MUŽI V ČERNÉM, SPIDER-MAN, nebo ZEMŘÍT PRO, a v mnoha dalších. Vytvořil také úvodní hudbu k seriálům, zde uveďme kupříkladu ZOUFALÉ MANŽELKY, nebo SIMPSONOVI.

Stejně dobře jako ve skládání se Elfman prosadil při namluvení (resp. nazpívání) hlasů Jacka Skellingtona v NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS anebo Oompa Loompů v KARLÍKOVI A TOVÁRNĚ NA ČOKOLÁDU.

Elfmanova hudba může být temná a zádumčivá, jindy hravá a romantická, divoká a maniakální. V jeho tvorbě se odráží vliv mnoha jeho vzorů. Například vliv Bernarda Hermanna můžeme nejvíc slyšet ve sci-fi komedii MARS ÚTOČÍ!. V BATMANOVI se zase dá rozpoznat vliv Nino Roty. Jindy má Elfmanova hudba nádech východní Evropy, zde se nechal Elfman inspirovat Stravinským, Čajkovským, nebo také Mozartem. V CHICAGU můžeme slyšet Elfmanovu jazzovější tvorbu.

Za svou tvorbu byl Elfman mnohokrát nominován na různá ocenění, jako jsou Grammy (tu i získal za skladbu k BATMANOVI), Oscara-třikrát nominace (DOBRÝ WILL HUNTING, VELKÁ RYBA, MUŽI V ČERNÉM), tu ale neproměnil, a za ZOUFALÉ MANŽELKY získal Emmy.

havLord

Skladatelská filmografie

2017 Padesát odstínů temnoty
The Circle
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Dívka ve vlaku
Tulip Fever
Zlo nikdy nespí
2015 Avengers: Age of Ultron
Husí kůže
Konec šňůry
Padesát odstínů šedi
2014 Big Eyes
Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana
2013 Captain Sparky vs. The Flying Saucers
Království lesních strážců
Mocný vládce Oz
Špinavý trik
2012 Frankenweenie: Domácí mazlíček
Hitchcock
Muži v černém 3
Temné stíny
Terapie láskou
Země naděje
2011 Neklid
Ocelová pěst
2010 Alenka v říši divů
Tři dny ke svobodě
Vlkodlak
2009 Terminator Salvation
The Notorious B.I.G.
Zažít Woodstock
2008 Hellboy 2: Zlatá armáda
Milk
Wanted
2007 Království
Robinsonovi
2006 Boží zápasník
Šarlotina pavučinka
2005 Karlík a továrna na čokoládu
Mrtvá nevěsta Tima Burtona
2004 Spider-Man 2
Zoufalé manželky (TV seriál)
2003 Hulk
Velká ryba
2002 Červený drak
Chicago
Muži v černém 2
Spider-Man
2001 Planeta opic
Spy Kids: Špioni v akci
2000 Otec rodiny
Životní zkouška
1999 Instinkt
Kdekoli, jen ne tady
Ospalá díra
1998 Jednoduchý plán
Žaloba
1997 Dobrý Will Hunting
Flubber
Muži v černém
1996 Maniak
Mars útočí!
Mission: Impossible
Přízraky
Smrtící léčba
1995 Dolores Claiborneová
Mrtví prezidenti
1994 Krasavec Beauty
Svraštělé hlavy
1993 Návrat Sommersbyho
Ukradené Vánoce
1992 Armáda temnot
Batman se vrací
Článek 99
1990 Darkman
Dick Tracy
Plod noci
Střihoruký Edward
1989 Batman
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Beetlejuice
Big Top Pee-wee
Hot to Trot
Půlnoční běh
Strašidelné Vánoce
1987 Summer School
1986 Wisdom
Zpátky do školy
1985 Pee-Weeho velké dobrodružství
1982 Forbidden Zone

Dokumentární

2013 Neznámé známé
2008 Standard Operating Procedure

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 224)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace