Reklama

Reklama

Na programu televize

(seriál)
  • Slovensko Na programe televízia
Česko / Slovensko, 2021, 11 h (Minutáž: 55 min)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Československá televize byla médiem stvořeným za účelem propagandy. Vedle ní dávala lidem, když nebyl v selhávající ekonomice chleba, alespoň onu hru – zábavu. Nutno podotknout, že na světové úrovni. Přes kontroverzní kontext jsou taková díla svědectvím kreativity, umu a invence talentovaných lidí. I v těžkých časech dala televize vzniknout dílům s tématy týkajícími se základních lidských hodnot nebo dílům nadčasovým svým autorským vkladem, které i dnes patří mezi klenoty české audiovize. Každý díl mapuje jeden žánrový/formátový fenomén (krimi, pohádky, silvestry, soutěže, ...) napříč časem prostřednictvím detailnějšího fokusu na několik vybraných pořadů, doplněných o přehledový kontext tvorby v dané oblasti v ČST i ve světě. Na povrch vynese neznámé informace o známých pořadech a představí i neznámé pořady, kdysi kultovní nebo výjimečné co do látky a zpracování. Klíčem výběru bude kvalita, invence a kreativita. Pořad představí tvorbu celé ČST – tedy i tvorbu slovenských studií ČST. Základními stavebními prvky cyklu jsou rozhovory s pamětníky, tvůrci a herci. Nadále zde budou účinkovat historici médií a televizní kritici a teoretici. Archivy v držení České televize, Rozhlasu a televízie Slovenska, Národního filmového archivu nebo Slovenského filmového ústavu nabídnou pohled do zákulisí vzniku pořadů, doplní výpovědi podávající jedinečné svědectví o zásadním obsahu a invenčním uchopení jednotlivých děl. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvílemi nepřesná, občas podivně pojatá, celkově ale spolehlivě chytlavá a přínosná dokumentární série, kterou jsem si dal na několik málo posezení. (ovšem ty ukázky z atraktivních inscenací, které nebyly a nejsou nikde k sehnání, to je vyloženě k nasrání) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

MY JSME NECHTĚLI SLEDOVANOST, MY JSME CHTĚLI, ABY SE TO DĚTEM LÍBILO, pravil Jiří Adamec v souvětí, kde druhá věta odporuje první a celkově tak shrnul to, co se mi na celém seriálu líbilo nejvíce - jeho podvratnost. Nejde o to, že výčet děl jednotlivých žánrů československé televize není absolutní, ale o to, konfrontovat realitu se vzpomínkami a dát všemu tomu trochu řád. Takže Adamec je ten, kdo se nejvíc plete, Jiří Krampol zase přispěl se svými typickými historkami ve stylu pořadu Nikdo není dokonalý, historici a kritici dodali potřebný kontext a trojka filmových profesionálů (až na výjimky, třeba Filipa Renče), celé to vzpomínání oživila. Několikrát mě ale přepadl hodně velký smutek, ne, když Rudolf Jelínek tvrdil, jak je major Zeman podle historie, spíš to, když něco podobného tvrdil Jiří Štěpnička o Gottwaldovi, nebo když kontrast v podobě rozjuchaných estrád ve spojitosti s nejtužší normalizací nepozná Jiří Bartoška. Nikdo netvrdí, že se ke svým rolím musí všichni postavit jako Jan Šťastný k Vitáskovi, ale určitou míru pro skutečnost u inteligentních tvůrců fakt chci. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Projekt je to nesporně zajímavý, i když ne jedinečný. Nebudu kritizovat výběr, protože do hodinového pořadu zkrátka nelze umístit ukázky ze všeho, každý z nás má jiné preference a něco jiného považuje za stěžejní. Co si však kritiku zaslouží, je zbytečně velký počet mluvících hlav, které ne vždy mají co říci. Navíc ta "svatá" trojice, která nám, hloupým divákům, říkala, co si o daném máme myslet, mi přijde, mírně řečeno, nadbytečná. Raději bych se sama podívala na ukázku a utvořila si svůj názor, než aby mi někdo říkal, jak se mi to má líbit. Tento seriál však ukázal i jeden z největších problémů současné televize. Donekonečna reprízuje pouze pár filmů, seriálů i pořadů. V archívech jsou však i jiné, na které by se mnozí z nás rádi podívali. A rozhodně dám mnohem raději přednost jakékoliv technicky nekvalitní inscenaci Jiřího Bělky před technicky skvělou současnou tvorbou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ach ty mluvící hlavy... tohle mohl být tak úžasný projekt, který by se mohl promítat v hodinách dějin médií nebo mediální výchovy. Bohužel se prakticky každá epizoda dramaturgicky rozpadá, ve vyprávění se nelogicky přeskakuje (u televizních žánrů se přitom jasně nabízela klasická chronologická výstavba). I přesto jsem si našla pár zajímavých informací, hlavně co se týče slovenské produkce - ráda se podívám na nějakou televizní pohádku a třeba seženu i tu slovenskou Nemocnici... ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Projekt velmi zajímavý, který bych řekla, že se i povedl. Bavil mě. 🙌🏻 Některé díly nebo spíš témata, jak tu „sator“ poznamenal, by si rozhodně zasloužily delší stopáž, protože nebudu lhát, ale byla to nostalgie. 🤍 Připomenout a rozebrat menší historii geniálních počinů Československé televize si rozhodně zasloužilo něco, jako je pořad „Na programu televize“. Nejvíc se mi líbil hned první díl - „Zábava pro každého“, protože miluju veškerý pořady, který kdy vytvořil František Polák. Prostě co si budeme, Československá televize nám ve své době nabídla něco, co předešlo dobu a co se v dobách udrželo, či drží do dodnes. 🔥 Proto si osobně myslím, že je velká škoda její, nebojím se tvrdit, velmi rozsáhlý a napěchovaný archiv snímků, které tu jednoduše chybí a spousta z nás by se na ně ráda podívala, zazdívat a ignorovat. Některé z nich sice opakují, ale pořád dokola. 🤦🏼‍♀️ A jak už tu poznamenala i „Snorlax“, Jiří Bělka natočil tolik zapomenutých filmů, které bych si tak ráda odškrtla ze svého watch listu, ale ne a ne je nikde sehnat. All in all, Československá televize nám byla ve své době schopna nabídnout něco, za co bychom se neměli stydět, na rozdíl od dnešních podivností, které mi občas vymyjí mozek... fňuk. ()

Galerie (91)

Reklama

Reklama