Reklama

Reklama

Mladý Jut Amled (Christian Bale) předstírá šílenství a touží pomstít vraždu svého otce, kterou spáchal jeho podlý strýc Fenge (Gabriel Byrne). Strýc ale o Amledově skutečném duševním stavu pochybuje a pošle ho do Anglie, kde má být zavražděn. Amled má však své vlastní plány a provede tak svůj vlastní malý podvod... Důvěrně známá hamletovská zápletka vychází z původního dánského příběhu, který je mnohem drsnější a syrovější, než jak jí známe ze Shakespearova provedení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Takéto historický filmy, ktoré dokážu priviesť diváka na iné myšlienky, už dnes nevidím, a to je zle... a veľmi. Mladší brat Hamleta, historicky jeho mladší sa narodil, o trocha skôršie. Chémia medzi hercami Christian Bale a Kate Beckinsale je úžasná, len škoda, že sa nestretli znova. Lev v zime a Prince of Jutland, je dobrá voľba pre odpočinok, po náročnom dni :) /75 %/ ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Shakespeare, jak známo, si látky zpracovával po svém. Hamletův (Amletův) příběh pochází ze Saxo Grammmatika (rozsáhlejšího dánského Kosmy), Axelovo režijní zpracování je poučené archeologií a historickým výzkumem raného středověku a do značné míry evokuje realitu (včetně materiální chudoby a až loveckou posedlostí) raněstředověké šlechty s všudypřítomným násilím - které ale nepředvádí nijak okázale, ale takové, jak bylo chápano - všednodenně stroze, kdy i bitvy jsou spíše větší rvačky a loupežná přepadení. Podobné praktiky panovaly i na mojmírovské Moravě i Čechách Boleslava I. (vraždy sv. Václava a Ludmily) a III. (bratrovražedný boj Boleslava III., Oldřicha a Jaromíra). Škoda jen, že hudební stránka je jen navozená, i v ní by se vyplatila spolupráce s odborníkem (použití dud je samozřejmě správné, ale ne úplně jednoznačné) a výsledekek by byl ještě přesvědčivější. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Na televíznu produkciu až moc podarené, dej prekvapivo balansuje medzi dramatom a trefnou zábavkou a vychádza mu to, k tomu tu je až preveľká plejáda známych tvári, v tej dobe prevažne ešte sa len rozbiehajúcich, ale najviac zaujme a príbeh povytiahne zanieteným výkonom mladý Christian Bale. /70%/ ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Uznávám snahu o postižení temna dánských dějin, země nebyla zalidněná a dánský král vládl jedné vesnici. Výzbroj neexistovala, výstroj už vůbec ne. Pouze kopí a meč u privilegovaných. Vévoda se poznal podle opasku, král dle jednoduché koruny. Vévoda se svou třicetičlenou armádou představoval nebezpečnou sílu. Průhledné triky místokrále Fenga kromě chytrého Amletha nikdo neprohlédl. Amleth ale všem ukázal. Sice si přitom spálil celý dvorec budovaný v té době asi po generace a vybil při tom většinu velmožů ve svém království, ale čas vše zahojí, přijdou noví hrdinové a z Dánska bude jednou velmoc. Celkově se prostě jedná o dobrou parodii nebo velmi bídně udělaný film. Nevěděl jsem, jestli se smát, nebo to vypnout. Vydržel jsem až do happy endu. Stačilo jen trochu důslednosti v dotažení scén a bylo by to v pohodě i s tím malým rozpočtem. Přišlo mi, že to nikoho z herců nebavilo, všichni se tam jen tak potáceli.A největší chybou je neschopný Bale. 20% vážně anebo 70% jako parodie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Civilnejšia verzia Hamleta, pardón Amleta, kde odpadajú Shakespearove veršovačky a divadelný prednes, čo mne vyhovovalo. Začiatok príjemne nabudí aj svojím surovejším stvárnením, aj tým, že sa ide od začiatku na vec, ale v priebehu filmu príbeh akosi vyprcháva. Prvok pomsty si pýtal vyšpičkovanie. Škoda, že vizuál pôsobí skôr televízne a napriek zaujímavému obsadeniu ani herecké výkony neboli z kategórie tých lepších, možno s výnimkou Byrneho. Helen Mirrenová sa ani v 49-rokoch nehanbila za svoje telo a ukáže sa hore bez - stále to bola kosť. Zato Kate Beckinsalová bola ako tínedžerka dosť nezaujímavá. Celkovo slušná historická dráma, ale miestami nedotiahnutá. S väčším rozpočtom by to mohlo byť o niečom inom. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama