Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Klady: krásné záběry velehor; výjimečný sportovní výkon, zajímavý pohled na propojení Nepálu s UK (protagonista slouží v britské jednotce zvláštního nasazení); sympatická náhodná role české borky na K2; dokument ukazuje (částečně úmyslně, částečně nechtěně) nesmyslnost masového lezení v Himalájích a částečně i nesmyslnost lezení na čas.   Zápory: generické korporátní motivační pindy, rodinné scény ve stylu reality TV (přeskakoval jsem). ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Parádní, chvílemi jsem ani nedýchal. Spíše ze začátku je akce skvělá. Bohužel je to strašně rychlé, možná by tomu více slušela nějaká minisérie. Krásné záběry a neuvěřitelný sportovní výkon. Přesně jak tam padlo - kdyby to udělal někdo ze západu, tak by z toho byl 10x větší poprask. Naštěstí to poprvé dokázali Nepálci, jejichž šerpové konečně získají celosvětový respekt. ()

Reklama

Alien220 

všechny recenze uživatele

Dosavadní rekord překonání 14 velehor trval bezmála 8 let v podání jihokorejského horolezce Kim Chang-ho, respektive Poláka Jurka. Film 14 summits vypráví příběh, který v sobě má snad úplně všechno. Až se mi ani nechce věřit, že je to vůbec reálné. Nirmal Purja se ve svých 36 letech po desetileté úspěšné kariéře rozhodl skončit u britských speciálních sil a odešel tak bez nároku na výslužbu. Prostě potřeboval další výzvu, která by ho táhla dál, a tak přišel se šíleným nápadem za půlroku vylézt všech 14 osmitisícovek. To pro každého znělo jako “do roka si postavím raketu a odletím s ní na měsíc”. Není tedy divu, že Nims moc peněz od sponzorů nesehnal, takže prostě zastavil barák, naverboval pár dalších bláznů a začali škrtat jednu horu za druhou. Za 6 měsíců a 6 dní stál Nims na vrcholu poslední osmitisícovky, Shishapangmy, jako první člověk od roku 2014. Na kontě měl tým Project Possible 8 světových rekordů, 14 vylezených osmitisícovek, již kultovní fotku zácpy na Everestu, několik vysokohorských záchran s nasazením vlastního života a v neposlední řadě i výjimku ze strany Číny, která mu po nátlaku nakonec povolila vylézt Shishapangmu. Kdyby to byl celoživotní příběh, tak i to by bylo úctyhodné. Akorát je to věc 6 měsíců, kdy my normální mnohdy nezvládneme ani vyměnit zimáky. Absolutně neuvěřitelný výkon a udivenou horolezeckou veřejnost Nims ještě umocnil letos v lednu prvním úspěšným zimním výstupem na K2, a to bez kyslíku. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska příběhu jistě velmi dobré - ať už od prvotní nemožné myšlenky zdolat 14 vrcholů, přes sympatickou hlavní postavu, konkrétní výstupy na vrcholky hor i získávaní podpory od Nepálu pro financování projektu. Zajímavě zfilmovaná věc, na kterou se celkem dobře dívá a jejíž reálný podklad divák hltá doplna, ale poslední půlhodinka je už taková moc repetetivní, nic moc nového nepřináší a místy jsem se z filmového hlediska trochu nudil. Nicméně i tak dost zajímavá a doporučitelná záležitost. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Porážku nemám v krvi, kámo!" Byl jsem pořádně natěšený na tuhle mrazivou expedici. Partička sympatických horolezců si vymyslela fascinující projekt. Netajím se ale zklamáním z výsledného produktu. Čekal jsem záběry, které přenesou na diváka tu drsnost, bolest a fyzické dno. Viděl jsem jen povrchní dokument o horolezcích, kteří zdolávají největší vrcholy. Prostě se na mě vůbec nepřenesla ta atmosféra v boji o holý život. Král všech hor Mount Everest si zaslouží víc než jen 5.minut pozornosti. Otravné jsou dialogy s rodinou, to tam nepatří.  6/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Když Purja 23. dubna 2019 zdolal první vrchol, Annapurnu I, měl zajištěno pouze 15 % potřebných finančních prostředků a většinu z nich získal z hypotéky na vlastní dům ve Velké Británii. (Čiban)
  • Samotné lezení trvalo 6 měsíců a 6 dní od dubna 2019 do října 2019. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama