"Vážení posluchači, radiožurnál stanice Hlas New Yorku vás vítá u svých přijímačů. Poslechněte si nejprve hlavní body dnešních zpráv. Válka v jihovýchodní Asii, boje na Středním Východě, revoluce v Bolivii, další série poprav v Irsku, přátelské setkání předáků teroristických organizací v Monte Carlu." Takovým rozhlasovým hlášením začíná komediálně laděná divadelní hra brazilského autora Joao de Bethencourta "Den, kdy unesli papeže". A končí slovy: "Nejprve vyslechněte hlavní body zpráv: Urputné boje v jihovýchodní části Asie. Revoluce v Bolivii. Poprava deseti spiklenců v Syrii. Neznámý šílenec zavraždil pět lidí a nyní prchá do Chicaga." Tohle jsou tedy zprávy, které rámují dva dny, v nichž se celý příběh odehrává. Nevypadá to na první pohled na nejveseleší dva dny. A přesto se v nich odehraje komedie tak zábavná a s tolika zvraty. A nadto komedie, která hledá sílu v naději, že v každém z nás se skrývá laskavost i hluboká touha po porozumění a vstřícnosti. Je to příběh našich dnů (jak ostatně napovídají i citované rozhlasové zprávy) a přece naše dny přesahuje, ostatně - každý den nedochází k únosu papeže. (oficiální text distributora)
Tosim
Film se vyhnul pochybné karikatuře a předestřel i vážnější téma. Po druhém shlédnutí měním hodnocení ze tří na čtyři.(12.7.2004)
Oskar
Rozverná komedie o manželském páru, který unese papeže a zamkne ho do špajzu. Umím si představit i lepší výsledek, protože tahle inscenace je bohužel až otrocky věrná předloze, ale na druhou stranu - zklamal vás někdy Petr Nárožný? Mně nikdy a tady taky ne.(2.5.2003)
canakja
Brácha si prej u toho poplakal, tak sem chtěl vědět proč.. asi se ho dotkla ta krtčí genocida(26.5.2010)
Faidra
Dobře jsem se pobavila, občas si zamyslela, což je u mě samo o sobě zázrak. Dokonalé to nebylo, ale jako vtipná a chytrá konverzačka ze světa, který se zbláznil, tedy světa neuvěřitelně podobného našemu, navíc konverzačka pánů Lukavského a Nárožného, to obstojí i v tvrdé konkurenci.(4.7.2007)
LiVentura
Milé, české.. :-)(8.7.2010)
amirgal
Nevím, jaký je text originálu divadelní hry, ale prolidové šaškárny v podání Bohdalové, Nárožného, Bydžovké, Krampola a Vydry mne uvedly do velmi zasmušilé nálady ...(27.2.2011)
Fanucci
Výborná komedie se skvělým, vtipným scénářem. Herecké výkony všech zúčastněných jsou na výborné úrovni, takže byla radost se na to dívat.(25.4.2005)
gjjm
Vynikající Lukavský, jinak nic moc.(25.8.2009)
wosho
Co se komu tady mohlo líbit-snad jedině herecké obsazení a příběh. Celé umístnění do New Yorku a použití katastofální zadní projekce i to málo podaření totálně ničí. Navíc výprava je přímo neumětelsky amatérská.(1.6.2007)
Compadre
Papež zamknutý ve špajzu...takovej nápad se prostě cení :)(30.4.2010)
Vercinix
Jednoznačně dokanalý příběh! Petr Nárožný je prostě skvělý a jeho způsob jak lidi donutit náslilím k míru a lásce také:)(18.9.2008)
ypres.bass
Kdo jiný z českých herců by mohl hrát papeže než Lukavský? A emerického židovského taxikáře? Kdo hádal za B jko Brodský vyhrává. Televizní adaptace se však někdy až na úkor svižnosti příběhu zby-nehty drží předlohy Joao de Bethencourta.(29.12.2006)
VerteX
Zdařile obsazená incenace divadelní hry s originálním námětem. Musím říct, že jsem se dlouho tak nezasmál jako u Dne, kdy unesli papeže. Navíc je příběh zasazen do imitovaného prostředí New Yorku a jeho naivita je jednoduše geniální. Co dělá tatínek? Zase pokládá miny proti krtkům.(12.7.2004)
tragos
Rozhodně povedený televizní film, který stojí na hereckých výkonech.(20.8.2006)
donkocicak
Výborná inscenace, která mě vždycky pobaví. Petr Nárožný a Jiřina Bohdalová stvořili dokonalou komickou manželskou dvojici, tleskám a děkuji. Film nabízí i zamyšlení, "smích skrz slzy" zde působí zcela nenuceně a příjemně pohladí po duši. Nejlepší je scéna, jak Nárožný lomcuje s Vlastimilem Brodským: "Ty Jidáši, abys měl do smrti zácpu" :D(6.8.2009)
Lipi21
85 % REŽIE: ***** KAMERA: ** SCÉNÁŘ: **** HERCI: ***** HUDBA: **(17.1.2007)
MarekMotor
Kdysi (polovina 80. let) velmi dobré představení v divadle ABC s Aloisem Švehlíkem, Lubomírem Lipským a Alenou Vránovou v hlavních rolích. Pro televizi adaptováno příliš divadelně, ty nedivadelní prvky jsou sice k smíchu, ale nikoli vtipné (scéna s motorkou). Obsazení i přes zvučná jména ani v nejmenším nedosahuje kvalit někdejšího divadla.(13.5.2008)
sharka.68
Film u kterého se dokážu stále bavit....papež hraný R.Lukavským, miniminy v zahradě od P.Nárožného, úchvatná Jiřina Bohdalová, sarkastická Zuzana Bydžovská a typický syn v podání Vaška Vydry nemají chybu a ta nadčasová myšlenka celého příběhu, to je něco, nad čím neustále žasnu.(22.6.2009)
W_Parmalee
Málem za 4*:-)!(20.8.2008)
P/\/EL
Vydra, Krampol, Nárožný....mě nikdy nebyli sympatický(22.9.2010)