foto

Petr Nárožný

  • nar. 14.4.1938 (78 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejpopulárnějších českých herců byl původně stavebním inženýrem, tato práce ho ale nenaplňovala, a tak se přes moderování pořadů hudební skupiny Rangers a komické výstupy s Miloslavem Šimkem a Luďkem Sobotou v divadle Semafor a v televizních pořadech dostal až k filmu. Přestože debutoval až ve svých pětatřiceti letech rolí cholerického závodníka Volejníka ve filmu JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, charismatickým a živelným hereckým projevem zaujal diváky i režiséry natolik, že v následujících dvaceti letech šel doslova z role do role. Mezi jeho nejvýraznější postavy patří agresivní šéfkuchař v crazy komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?, nenapravitelný pedant z černé komedie TEN SVETR SI NESVLÍKEJ nebo neúspěšný sňatkový podvodník z televizní "šéfovské" série Hynka Bočana. Proslul také jako komentátor animovaných filmů, zejména večerníčků jako Mach a Šebestová, Žofka a spol. nebo Hugo z hor.

Přestože často hrál i v komediích průměrných a podprůměrných, sám Nárožný vždy byl a je velkým profesionálem, uznávaným hercem, schopným radikálních proměn a citu pro timing. K humoru přistupuje s matematickou přesností, nebojí se výrazného vizuálního projevu, aniž by se uchyloval k samoúčelnému pitvoření nebo podbízivosti.

Po šedesátce Petr Nárožný poněkud zvolnil tempo, objevuje se častěji než ve filmu v televizních inscenacích a seriálech, ani dnes ovšem neváhá vyzkoušet nové disciplíny, jako bylo hraní v sitcomu ("Hospoda"), nebo moderování zábavného tv pořadu Zlatíčka.

Stuart "Oskar" Hample

Herecká filmografie

2017 Policejní historky
Trpaslík (TV seriál)
2016 Dvojníci
Strašidla
2015 Stopy života - Poslední návrat (TV film)
2014 Piknik (TV film)
Princezna a písař (TV film)
2013 Čtyřlístek ve službách krále
2012 Láska je láska
Líbáš jako ďábel
Probudím se včera
2011 Autopohádky
Čapkovy kapsy (TV seriál)
Příběh sňatkového podvodníka (E08)
Dušičky seniorov (TV film)
Léda (divadelní záznam)
Saxána a Lexikon kouzel
2010 Dešťová víla
Okresní přebor (TV seriál)
Návštěva z kraje (E16)
2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Peklo s princeznou
Proč bychom se netopili (TV seriál)
2008 Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
2007 V hlavní roli (TV film)
2006 Impresário ze Smyrny (divadelní záznam)
2005 Eden (TV seriál)
Eden - Zlatá karta (TV film)
Mach a Šebestová na cestách (TV seriál)
Maska a tvář (divadelní záznam)
Restaurace U Prince (TV film)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Nadměrné maličkosti: Duch modrého pokoje (TV film)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Drátařík a hruška moudrosti (TV film)
Nadměrné maličkosti: Drámo (TV film)
Návrat do pouště (divadelní záznam)
Útěk do Budína (TV seriál)
2002 Útěk do Budína
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Pučálkovic Amina (TV seriál)
Tři Fuové
2000 Heda Gablerová (divadelní záznam)
Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1999 Kašpárkovy rolničky (TV film)
Mach a Šebestová na prázdninách (TV seriál)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
O modrém ptáčku (TV film)
Vše pro firmu (TV film)
1997 Čarodějné námluvy (TV film)
Princezna za tři koruny (TV film)
1996 Bohatství slečny Kronkiové (TV film)
Bubu a Filip (TV seriál)
Draculův švagr (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Koncert
Kouzelný měšec
Žofka ředitelkou zoo (TV seriál)
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Den, kdy unesli papeže (TV film)
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
Malostranské humoresky
Omyl děda Vševěda (TV film)
Poslední slovo (TV film)
Usmívej se, lásko má (TV film)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Hrnec
Laskavý divák promine (TV seriál)
Marie Růžička (TV film)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Tři Alberti a slečna Matylda (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Hotýlek v srdci Evropy
Jedna kočka za druhou
Nesmrtelná teta
Strašidla a spol. (TV seriál)
Svatba upírů
Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Honorární konzul (TV film)
Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
Princezna Slonbidlo (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
O chlapečkovi, který se stal kredencí
O princi, který měl smůlu (TV film)
Stačí stisknout (TV film)
Strašidlo cantervillské (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Experiment profesora Rousse (TV film)
Jen ty a já (TV film)
Milionová láska (TV film)
Pestrý život jedné kočky (TV seriál)
Podivuhodný večer se slečnami (TV film)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Románek se vším možným (TV film)
Strom pohádek: O třech synech (TV film)
Žofka a spol (TV seriál)
1987 Arabesky (TV film)
Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Honza a tajemná Hastroška (TV film)
Hugo z hor (TV seriál)
Jak chameleon ke štěstí přišel
Kamarádi, uličníci a medvídek Chlup (TV seriál)
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
Muž s maskou (TV film)
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
O princezně na klíček (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Rizikové pracoviště (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Co takhle svatba, princi? (TV film)
Česáč (TV film)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Mandarinkový pokoj (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
Nám se to stát nemůže (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Španělská paradentóza (TV film)
Velká sýrová loupež
1985 Já nejsem já
Mach a Šebestová k tabuli!
O chytrém Honzovi (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 ...a zase ta Lucie!
Bambinot (TV seriál)
Bandité (TV film)
Lucie, postrach ulice
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
S čerty nejsou žerty
Slané pohádky (TV seriál)
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 Havran v panelovém domě
Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Hráči (divadelní záznam)
Létající Čestmír (TV seriál)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Ukradené sluchátko (E13)
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (E12)
Prkýnkové želvy (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Pašeráci (E07)
Karneval (E06)
Poplach (E05)
Lavina (E03)
Doktorská pohádka (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Hlavní výhra (TV film)
Jak to bylo s hastrmanem?
Lék (TV film)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva (E10)
Šéfe, to je věc! (TV film)
Taneček přes dvě pekla (TV film)
Ze staré drogerie (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Cvalda Olda (TV seriál)
Herečka (TV film)
Loutka, přítel člověka
Mach a Šebestová (TV seriál)
Oběť pro kamaráda (E11)
Neberte nám princeznú (TV film)
Netopýr (TV film)
Pytláci
Škola za školou (TV seriál)
V podstatě jsme normální
Začalo to karafiátem (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Hrdina se nebojí (TV film)
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Policejní pes (E09)
Vzorné chování (E08)
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Něco je ve vzduchu
Nenechte se rušit! (TV film)
Panenka (TV film)
Paruka (TV film)
Pohádka z šafránové louky (TV film)
Ten svetr si nesvlíkej
Změna napětí (TV film)
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Lustr (TV film)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Piráti (E07)
Přírodní zákony (E06)
Nebožtíci na bále (TV film)
Pan Vok odchází
Silvestr svobodného pána (TV film)
Trafika (TV film)
1978 Decentní večer (divadelní záznam)
Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Zoologická zahrada (E05)
Kropáček má angínu (E04)
Oh, Shetlandy
Plotýnky na tři dny (TV film)
Poplach v oblacích
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Jen ho nechte, ať se bojí
Když kluci drží basu (TV film)
Koncert pro mantinely (TV film)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Člověk neandrtálský (E03)
Školní výlet (E02)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Román mourovatého kocoura
Talíře nad Velkým Malíkovem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dveře (TV film)
Hra o jablko
Mach a Šebestová (TV seriál)
O utrženém sluchátku (E01)
„Marečku, podejte mi pero!“
Parta hic
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Anna, sestra Jany
Páni kluci
Romance za korunu
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2016 Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Tajemství Luďka Soboty (TV film)
2014 Magický Činoherní klub (TV seriál)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
Bohdalka je NAŠE (TV film)
Film o filmu Saxána a Lexikon kouzel (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Králové (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Petr Nárožný (TV film)
2007 Předčasná úmrtí: Promovaní chalupáři (TV film)
2006 Ladislav Smoček (TV film)
13. komnata Květy Fialové (TV film)
13. komnata Pavla Bobka (TV film)
2005 Divoká krev Jiřího Císlera (TV film)
Kouzlo Afriky (TV seriál)
2004 Zpráva z Černé díry
2003 Markýz Gero - postrach slezského lidu (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
2002 Krajina domova (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Jak se točilo Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (TV film)
Ztracený hlas (TV film)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Oči Petra Čepka (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Bylo nás pět a padesát (TV film)
1991 Ciao, Italia!
1990 Pod stejným nebem
1988 Večírek (TV film)

TV pořady

2014 Všechno nejlepší (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Díky, Marie! (TV pořad)
2011 Sportu zdar! (TV pořad) - a.z.
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2009 Karneval na Barrandově (TV pořad)
Kniha mého srdce (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2005 Večerníček má narozeniny (TV pořad)
Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Jednou v roce na Vánoce (TV pořad)
Na mušce (TV pořad)
Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2001 Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
1999 Abeceda zdraví (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Ptákoviny (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Zajíc v pytli (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
Silvestr je za dveřmi (TV pořad)
1973 Miloslav Šimek & Petr Nárožný & Luděk Sobota: Nejslavnější scénky (TV pořad)
Ze Soboty na Šimka (TV pořad)
Zpívá Karel Gott (TV pořad)
1971 Půlhodinka s Rangers (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 To nejlepší z Rangers-Plavců 1967-1973 I. (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace