foto

Vlastimil Brodský

  • nar. 15.12.1920
    Hrušov nad Odrou, Československo
  • zem. 20.4.2002 (81 let)
    Slunečná, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou do úřednické rodiny. Oba rodiče byli nadšenými ochotníky, divadlo však zpočátku rád neměl, raději měl rád tanec a Freda Astaira. Po přestěhování rodiny do Prahy (když mu bylo čtrnáct let) se naučil stepu a jako gymnazista tančil v nočních barech.

Následně se přeci jen rozhodl pro divadlo a začínal v Herecké škole při D40 E. F. Buriana (1940 až 1941). Jako profesionál prošel Větrníkem, Pražským dětských divadlem Míly Mellanové, Pražským divadelním studiem a Nezávislým divadlem (1941 – 1946), Divadlem satiry (1946 – 1947), opět u E. F. Buriana (1947 – 1948) a s pomocí Jiřího Frejky nakonec Vinohradským divadlem (1948 – 1984).

Po odchodu na odpočinek hostoval taky na scéně Národního divadla („Stará dobrá kapela“) a věnoval se kutilství. Vlastimil Brodský proslul jako představitel plachých a melancholicky vyhlížejících tragikomických antihrdinů, jež jsou ojedinělí svou sebeironií, cynismem, smutným humorem, zasněností a i neutuchajícím hlubokým lidstvím („Dobrý voják Švejk“, „RUR“, „Válka s mloky“, „Rozmarné léto“ nebo „Čtyři roční doby“).

Podle svých slov se na filmovém plátně zjevil poprvé jako divák panoptika ve Fričově komedii SVĚT PATŘÍ NÁM (1937). K soustavnější filmové práci, která nakonec čítala téměř devadesát filmů, přišel až ke konci 40. let.

Z jeho významných kreací uveďme sochaře (BOHEMA), mladého mendíka (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ), adjunkta Mahlera (ULOUPENÁ HRANICE), MUDr. Kozderu (TAJEMSTVÍ KRVE), udavače Jochlíka (JAN HUS, JAN ŽIŽKA), agenta Krejzu (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ), účetního Macka (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), maďarského infanteristu (POSLUŠNĚ HLÁSÍM), kamaráda Karla (TŘI PŘÁNÍ), úředníka Šemberu (O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH), kastelána (KAM ČERT NEMŮŽE, BÍLÁ PANÍ), sluhu Mukla (TRANSPORT Z RÁJE), učitele Roberta (AŽ PŘIJDE KOCOUR), inspektora (ČINTAMANI & PODVODNÍK), MUDr. Bartoše (ZTRACENÁ TVÁŘ), radu Zedníčka (OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY), majora Huga (ROZMARNÉ LÉTO), varhaníka (VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), brigádníka (SKŘIVÁNCI NA NITI), fasádníka Prouzu (SVĚTÁCI), Nedomu (TŘI CHLAPI NA CESTÁCH) a pana Málka (PAN TAU).

Popularitu získal i ve snímcích po boku své tehdejší manželky Jany Brejchové (ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ, FARÁŘŮV KONEC, ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY, SMRT ČERNÉHO KRÁLE, HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU…?, NOC NA KARLŠTEJNĚ). Světovou popularitu (a účast na dalších zahraničních produkcích) mu zajistila hlavní role Žida Jakoba Heyma v německém snímku JAKUB LHÁŘ (1975).

Po této úloze se zjevil v českých filmech AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (ředitel), TALÍŘE NAD VELKÝM MALÍKOVEM (cestář Huba), ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (Ing. Bauer), TCHÁN (děda), KŘTINY (náměstek Hampl), SMÍCH SE LEPÍ NA PATY (Joska Platejz), ŠAŠEK A KRÁLOVNA (Václav), PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (strýc Albert), NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE (Očenáš) aj. Svou filmovou dekádu ukončil nanejvýš důstojně velkou rolí čiperného důchodce Františka Hány v Michálkově smutné komedii BABÍ LÉTO (2001), za kterou získal Českého lva (2001) „Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli“.

Vlastimil Brodský se také herecky realizoval v rozhlase (od roku 1960 jako vypravěč pohádek „Hajaja“), dabingu (př. dětský seriál ŠMOULOVÉ) a v televizních inscenacích (POSVÍCENÍ, ZAČÁTEK KONCE, SLZY, KTERÉ SVĚT NEVIDÍ, USPOŘENÁ LIBRA, OBRAZ, KONEC VELKÉ EPOCHY, PODEZŘENÍ, ŠEST UPRCHLÍKŮ, TAŽNÍ PTÁCI, PŘÍPAD PLATFUS nebo ABER DOKTOR!) a seriálech (HRDINOVÉ OKAMŽIKU, F. L. VĚK, SLOVÁCKO SA NESÚDÍ, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, DOBRÁ VODA, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, NÁVŠTĚVNÍCI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY atd.).

Z Večerníčků je jeho hlas znám i těm nejmladším divákům. Byl manželem umělkyně Boženy Křepelkové (*1922) a herečky Jany Brejchové (*1940) a otcem dvou herců Marka Brodského (*1959) a Terezy Brodské (*1968). Jako spoluautor vydal několik vzpomínkových knížek, např. „O ničem“ (1965), „Dr(o)bečky z půjčovny duší“ (1995), „Stará stodola dobře hoří čili Svět podle Františka“ (2002) a „To že jsem já?“ (2002). Režisér Jan Špáta připravil jeho medailon do známého televizního cyklu GEN (1994) a herec Ondřej Havelka o něm natočil dokument ZDRAVÝ NEMOCNÝ VLASTIMILETNÝ BRODSKÝ (1999).

Za své herectví získal 1967 Cenu Jaroslava Průchy, titul Zasloužilý umělec (1967), Národní cenu NDR a Stříbrného medvěda na Berlinale (1975) za výkon v JAKUBU LHÁŘI, Cenu československého rozhlasu (1981), Zlatou nymfu (1984) za TAŽNÉ PTÁKY na MFF v Monte Carlu, titul Národního umělce (1988), Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (1997), Medaili „Za zásluhy“ (2001) a na karlovarském MFF Cenu za mimořádný umělecký přinos světovému filmu (2002) in memoriam. Vlastimil Brodský, jeden z nejpopulárnějších českých herců, svůj plodný život ukončil dobrovolně na své chalupě v českolipské Slunečné 20. dubna 2002 ve věku osmdesáti jedna let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2002 Lišák (TV film)
2001 Babí léto
Podzimní návrat
2000 Když děda miloval Ritu Hayworthovou
Rendez vous strýce Davida (TV film)
1999 Návrat ztraceného ráje
1997 Poslední koncert (TV film)
1996 Dívka se zázračnou pamětí (TV film)
1995 Den, kdy unesli papeže (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Jak Ťuk a Bzuk nechtěli, aby pršelo (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Příliš hlučná samota
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Nesmrtelná teta - vyp.
1992 Kafka to taky neměl lehký (TV film)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Labyrint
Romeo a Julie (TV film)
1990 Freonový duch
Král kolonád
Motýlí čas
Smrt barona Gandary (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Střela (S01E05)
L. P. 1948 (studentský film)
Příběh '88
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Kalhoty od krejčího ze Lhoty (TV film)
Naděje má hluboké dno (TV film)
1987 Kinkongova smrt (TV film)
Šašek a královna
Voňavé haraburdí (TV seriál)
Zahradníkův rok
1986 Had je mašinka - vyp.
Chobotnice z II. patra
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Kryštof a nebeský kůň (TV seriál)
Není sirotek jako sirotek
Parátko (TV film)
Smích se lepí na paty
Sněhulákův sen
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1985 Naschválníčci (TV seriál)
Perly: Čertův švagr (TV film)
Případ Platfus (TV film)
Sedmipírek (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Sněžný muž
Tchyně (TV film)
1984 Anynka a čert (TV film)
...a zase ta Lucie!
Hloupá pohádka (TV film)
Lucie, postrach ulice
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Dvě noci s císařem (TV film)
Konec zázraku
Návštěvníci (TV seriál)
Oči pro pláč
S úsměvem
Tažní ptáci (TV film)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
O labuti (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Velké tajemství (TV film)
1981 Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
Konec kouzelníka Uhahuly
Křtiny
Počítání oveček (TV film)
Pohádky z lipových špalíčků (TV seriál)
Tajemství ďáblovy kapsy
Tajemství hradu v Karpatech
1980 A nebojíš se, princezničko? (TV film)
Hlas krve (TV film)
Něco je ve vzduchu
Tvrdohlavá žena (divadelní záznam)
Už vám není dvacet, paní Bláhová (TV film)
1979 Aber Doktor (TV film)
Arabela (TV seriál)
Ding im Schloß, Das
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Julek
Tchán
Velká policejní pohádka (TV film)
1978 Hádanky za bonbón
Jak Bzuk a Ťuk putovali za sluníčkem (TV seriál)
Mapa zámořských objevů (TV film)
Nechci nic slyšet
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau a která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Pan Tau - Noc v safari (TV film)
Pan Tau - Od zítřka nečaruji (TV film)
Perly (TV seriál)
Perly: Kouzelná mošna (TV film)
Poplach v oblacích
Stříbrná pila (TV seriál)
Zatloukat (TV film)
1977 Ať žijí duchové!
Doktor Bolíto (TV seriál)
Hodina pravdy
Koncert pro mantinely (TV film)
Pan Tau - Lov na slona (TV film)
Pan Tau - Poplach v oblacích (TV film)
Podezřelé okolnosti (TV film)
Podivný výlet
Sběratel (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Čas lásky a naděje
Hadrián z Římsů (TV film)
Jezevec (TV film)
Na samotě u lesa
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
Smrt na černo
Svůdnice na šest (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Namátková kontrola (TV film)
O té velké mlze
Plavení hříbat
Sedmibarevný týden (TV seriál)
Tak láska začíná...
Typicky ženská reakce (TV film)
Údržbáři (TV film)
1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
Jakub lhář
Krejčí Šajtle Dobrodruh (TV film)
Musím se ti k něčemu přiznat (TV film)
Růžová sobota (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Špionáž (TV film)
Zahrada (TV seriál)
1973 Adam a Otka
Noc na Karlštejně
Smolíček
Tajemství zlatého Buddhy
Třicet panen a Pythagoras
Tři chlapi na cestách
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Akce Bororo
O makové panence a motýlu Emanuelovi (TV seriál)
Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
Z nových pověstí českých: Dívčí válka (TV film)
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Jak se dělá televizní soutěž (TV film)
Jak si lhář vysloužil dceru chána
Jeden ze soubojů (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Psi a lidé
Smrt černého krále
Šance
Touha Sherlocka Holmese
1970 Ďábelské líbánky
F. L. Věk (TV seriál)
Honba za filmovým námětem (TV film)
James to zařídí (TV film)
Podezření (TV film)
Rapotínská tragédie (TV film)
Romanetto (TV film)
Šest uprchlíků (TV film)
Ta slepička kropenatá (TV film)
1969 Blázinec v prvním poschodí (TV film)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Jak se dělá divadlo (TV film)
Jizvy, jiskry, jistoty (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Růžové Merkury (TV film)
Skřivánci na niti
Světáci
1968 Farářův konec
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Meze Waltera Hortona (TV film)
Pan Jordán a Habada (TV film)
Pražský Sherlock Holmes (TV film)
Třináctá komnata
Všichni dobří rodáci
Zločin v šantánu
1967 Rozmarné léto
Ta naše písnička česká
Zločin a trik I. (TV film)
1966 Jak jsem byl oholen
Lidé z maringotek
Ostře sledované vlaky
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Bílá paní
Konec velké epochy (TV film)
Nebuďte mamuty - vyp.
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
O televizním strašidýlku (TV seriál)
Ztracená tvář
1964 Čintamani & podvodník
Každý den odvahu
Kdyby tisíc klarinetů
Obraz (TV film)
Táto, sežeň štěně!
1963 Až přijde kocour
Čas jeřabin
Einstein kontra Babinský
Jak křeček snědl dědu Mráze
Král Králů
Uspořená libra (TV film)
1962 Slzy, které svět nevidí (TV film)
Transport z ráje
1961 Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Florián
Hledá se táta!
Hrdinové okamžiku (TV seriál)
Kolik slov stačí lásce?
Poslední bohém (studentský film)
Procesí k panence
Spadla s měsíce
Strop (studentský film)
Turista (studentský film)
Začátek konce (TV film)
1960 Ferda Mravenec (TV seriál)
Lucerna (TV film)
Paní Bovaryová (TV film)
Přežil jsem svou smrt
Šlamastyka s Měsícem
Valčík pro milión
Záhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síni (TV film)
Žalobníci
1959 Kam čert nemůže
Pět z milionu
Přátelé na moři
Strejda (studentský film)
1958 Dnes naposled
Mezi nebem a zemí
O věcech nadpřirozených
Touha
Tři přání
Zimní pohádka (TV film)
1957 Anděla
Bomba
Florenc 13,30
Poslušně hlásím
V pátek ráno
Zářijové noci
1956 Hotel Pokrok (studentský film)
Příležitost
Zaostřit, prosím!
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
Direktiva (studentský film)
Jan Žižka
Návštěva z oblak
Psohlavci
Rudá záře nad Kladnem
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Dnes večer všechno skončí
Jan Hus
Posvícení (TV film)
1953 Kavárna na hlavní třídě
Tajemství krve
1950 Vstanou noví bojovníci
1949 Kouzelný míč
Výlet pana Broučka do zlatých časů
Vzbouření na vsi
1947 Půlnoční host
Uloupená hranice
1946 Nezbedný bakalář
1944 Bohema
1937 Svět patří nám

Dokumentární

2013 Příběhy slavných - Bróďa (TV seriál) - a.z.
2011 Inventura Febia: Ročník 1920 - Jiří Sovák a Vlastimil Brodský (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Film o filmu: Babí léto (TV film)
Chaos (TV film)
Nespoutaný živel (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
1999 Příběhy slavných - Miloš Kopecký (TV film)
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
1998 V centru filmu - v teple domova (TV film)
1975 O významu slov (TV film) - vyp.
1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)
1966 Čas křídel
1959 Auta bez domova (studentský film)
Kytlický film (amatérský film)

TV pořady

2007 Život je kabaret (TV pořad)
2002 Já a moji synové... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Moudra starého klauna: V takový krásný společnosti (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
Vzpomínání Vlastimila Brodského (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1965 Zveme vás do divadla (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace