Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

ForzaJuve 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě moje srdcová záležitost! 5 hvězd a ať si říká kdo chce, co chce! Zvuk dvanáctiválce Ferrari, za jeho volantem blázen z Talošky a kolega motorkář na Kawě nemají chybu! A hláška: "Seznámím tě s mým italským stylem řízení, co je za mnou mě nezajímá", je prostě boží! Víc takových filmů, prosím! ()

subic 

všechny recenze uživatele

New Yorkem brzy ráno za svítání se začne rozléhat řev šesti, osmi a dvanáctiválců. Nevím, jestli by to bylo možné i dnes, ale třeba se někdy dočkáme remaku. Jinak je to docela zábavná podívaná i dnes. Unikátní ve vidět vedle sebe černevé Ferrari Daytona, původní Schelby Cobra, staré porsche 911 a třeba Mercedes Benz 300 SL cabrio 70% ()

Reklama

Jenda.SG-1 

všechny recenze uživatele

Film jsem ohodnotil hodně vysoko, protože jde jednak o původní film, ne o remake, dále ač není přecpán vtípky, pobaví a zaznívají v něm občas i zajímavá moudra. Jak už název napovídá, celý film se v podstatě točí kolem ilegálního závodu napříč Amerikou, kterému se poldové snaží všemožně zabránit a jehož účastníci dělají vše pro to, aby svůj plán realizovali a policisty přelstili... Člověk bez řidičáku, či člověk nemající v lásce jízdu ve vyšších rychlostech tedy film asi moc neocení, ale pravidelný divák motoristických pořadů, hráč série NFS, či člověk kterého baví řídit auto, toho film určitě pobaví... ()

Jiri_Jaros 

všechny recenze uživatele

Doporučuju film sledovat v originálním znění, rozhodně mu to dodá na vážnosti a hodnotě. Není to ani tak komedie - komické prvky víceméně omlouvají to, že někdo natočil film o jízdě ve Ferrari Daytona a Shelby Cobra skrz USA.  Je to však jediný takový film, který má skutečně blízko původnímu závodu včetně použitých vozů. Osobně si vzhledem k některým scénám a soundtracku myslím, že film původně až tak komediální být neměl.  Dvě hlavní dvojice řidičů jsou dobře zahrané i stylisticky dotažené. Hlavně Raul Julia (nar. 1940, Portoriko) roli italského závodního jezdce jménem Franco Bertolini na sebe strhává zaslouženou pozornost. Ostatní postavy jsou v některých případech inspirované originálním závodem Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash (více v zajímavostech) nebo jsou jen stylizované v rámci pestrosti a onoho komediálního nádechu. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Hrooomada postaviček se snaží dělat legraci z toho, že porušují předpisy, zákony, atdddd. Smíchá se to s době poplatnejma super kárama, zahustí zmatkem a nelogičností, a ejhle. Není to totální kokotina, jak se původně zdálo, ale docela prdel, u který se človík dokáže zvesela potlemit i po mnoha letech. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Auta řídili opravdu sami herci. (Maulincio)
  • Český plakát k filmu nakreslil v roce 1980 Miloslav Disman. (Jiri_Jaros)
  • Z filmu je zřejmé, že se některé postavy potkaly během závodů v Monte Carlu, které Franco Bertolini (Raul Julia) vyhrál (není zmíněno, zda právě tyto). Předkládá to teorii, že pořadatelé závodu Michael Bannon (Michael Sarrazin) a Steve „Smitty“ Smith (Tim McIntire) jsou fanoušci motorsportu. V souvislosti s tím vznikla fotografie ze scény, kde Franco sedí v závodním voze s pohárem pro vítěze. Scéna však ve filmu chybí. (Jiri_Jaros)

Reklama

Reklama