Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (476)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Kolik min jsme sem dali?-Všechny.- Fantastický akční snímek, v němž finský avenger Aatami nejprve masakroval Rusáky (to bohužel divák neuvidí) a nyní pro změnu německé nácky (což je v podstatě to samé). Příběh má výstavbu westernu, ale nikoliv amerického, nýbrž špageťáckého, včetně hudby a spousty mrtvol se spoustou krve. Kdo ovšem nepřistoupí na nadsázku a zábavnou hru o nesmrtelném mstiteli, bude nejspíš rozčarován a dost možná i zklamán. Je tedy dobré vědět, do čeho se jde. Nepíše se mi to lehko, ale tady by neobstál ani Wick. Na příklad jak přežijete pod vodou? Když budete nepřátelům podřezávat hrdla a dýchat zbytky vzduchu z jejich plic. Jistě, krom nesmrtelnosti je tu řada scén, jejichž vysvětlení by asi bylo naprosto krkolomné a zoufalé, ale pro diváka očekávajícího jen zábavu to nejsou překážky. Vedle nazi zombií další příjemný zářez v rámci severské kinematografie (vážné válečné filmy sem nepočítám). Netušil jsem, jak moc se laponská krajina podobá norské...krásné. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Finská Revenge žánrovka z 2.Světové uchvátila trailerem roku, výsledný film sice není žádný nový žánrový milník, ale je to dost v pohodě. Né příliš zkušený Jalmari Helander originálně obohatil oblíbenou synopsi nynějších akčních filmů. kde vybral obávaného hlavního hrdinu ( Wick, Nobody), ze kterého všichni mají strach, má temnou minulost a v akci je brutální zvíře a vyměnil klasické mafiány za nácky, což je zkrátka super a příjemně svěží. Příběhově je to však velmi jednoduché. Hlavní hrdina nalezne u svého domu zlato a rozhodne se zlato dopravit do nejbližší banky, cestou však bude muset vymlátit bandu nácků, kteří mu chtějí zlato ukrást. Hlavní hrdina toho moc nenamluví, za něj zkrátka mluví činy a když došlo na "krájení chleba" je to hezky brutální a špinavá podívaná až s Westernovským nádechem, která je sice dost přitažená za vlasy. Pokud nejste ochotni přistoupit na to, co vše hlavní hrdina může a nemůže přežít, tak si to neužijete. ( Pokud Vám to vadilo ve Wickovi, tak zde to platí dvojnásob), ale já jsem s tím OK. Mimo akční pasáže je to trochu pomalejší a komornější, ale naštěstí to má celé jen 90 minut, takže film velmi rychle uteče. Pochválit musím i záporáka, který evil nácka zahrála skvěle. Podobné žánrovky se moc netočí a rozhodně jde o mou krevní skupinu. Kdo rád Revenge filmy a nácky, tak by s kinem váhat neměl. 75% ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kostěj láme náckům kosti... bez nadsázky, bez radosti.“ Neuvěřitelné a úžasné... kolik lidí zde papouškuje slovo nadsázka, jehož význam jim očividně zcela uniká. Jistě, i nadsázka se za polárním kruhem dá najít, například u Wirkoly..., Ale u Helandera? Tady se vše bere smrtelně vážně. A do toho zničehonic  nesmyslná až trapná ptákovina s krumpáčem a letadlem, houby nadsázka, spíš nepovedená odbočka do... parodie? A teď přiložíme k očím OKULÁRY TRIEDRU: [][] Co to tam v tundře vykopal, dědek Omnibus? ΩΩ Alle unsere Minen. ΩΩ Zehn Stangen Pferdesalami. ΩΩ Röster für einen nutzlosen Hund. ΩΩ Joukko suomalaisia ​​huoria, bohužel děvčat studenějších než chlupy na koulích nahého dědka Kostěje. [][] Byť s rape-revenge náckem, přivázaným mstitelkami k hlavni tanku. Finská vodka? Nur 50%. Scheiße! Ale dám 60, neb předešlou objednávku (vražedného nahého dědka) firma Helander vyskladnila správně. O Vánocích pak moje děti radostně výskaly u velké přepravní bedny, s divoce vrčícím Santa Clausem uvnitř. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Helander není možná nejlepší režisér, což se v některých pasážích filmu docela projevilo (všichni si pamatujeme na ten soft průser Sejmi prezidenta) ale napodobit Tarantina a Wirkolu mu šlo obstojně. Hlavní hrdina je naprosto tichý řezník, který krájí nácky tak vtipně a efektivně, že jsem prskal smíchy na celé kino. Má to styl, má to šmrnc, má to prostě koule. Úžasná hudba, naprosto famózní. Vynikající práce s kamerou, brutální a vtipná akce a skvělá nadsázka. 4 hvězdy jsou naprostou povinností a ta pátá je navíc za to, že s těmi 71% jste fakt kokoti 🖕. 80%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bizarní divočina, která není finským Wickem a od půlky zachází až do fantasy žánrů. Nemluvný zlatokop a jeho cesta do banky, přes zpustošené Finsko se zapomenutou skupinou nácků. Film odsýpá, má slušné akční scény, které se neštítí krve ale nedokázal jsem se rozhodnout, jestli už je to moc, nebo naopak málo. Slušné, ale občas až moc severské. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Nemeckí vojaci vo filme sú podľa označenia na uniformách príslušníci Waffen-SS. Môžeme si ale všimnúť, že vozidlá, na ktorých sa presúvajú, majú na značkách označenie "WH", ktoré patrilo Wehrmachtu. Nakoľko sa dej filmu odohráva v roku 1944 a sledujeme ústupovú fázu, takéto miešanie techniky nebolo nezvyčajné. (Johnny.ARN)
  • Při souboji v letadle se Aksel Hennie (Bruno) zranil na čele, musel absolvovat šití rány (tři stehy) a pak pokračoval v natáčení. (Puxina)
  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama