Reklama

Reklama

Panenka M3GAN je zázrak umělé inteligence, dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem, a co je možná ještě důležitější, dokonalým spojencem jeho rodičů. Jeho autorkou je Gemma (Allison Williams), brilantní technička, která panenku vyvíjí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou při autonehodě, vpadne do života Gemmy její osmiletá neteř Cady (Violet McGraw), která bouračku přežila jen s pár škrábanci. Protože Gemma to s dětmi zoufale neumí a traumatizovaná Cady potřebuje nějaké povyražení a hlavně kamarády, stane se přímo ideálním testerem pro prototyp M3GAN. Tohle rozhodnutí bude mít dalekosáhlé následky. Zpočátku se vše vyvíjí přímo skvěle – dívka se ve společnosti nové „kamarádky“ rychle zotaví a pro Gemmu je vědomí, že existuje bytost, která na Gemmu dohlédne, bude jí radit a vychovávat, ideálním řešením. Bohužel, prototypy se vyznačují tím, že bývají technicky nedokonalé a leccos se u nich může zvrtnout. Zvlášť v případě M3GAN, která je v naplnění svého klíčového poslání, tedy v ochraně Cady, ochotná udělat cokoliv. Třeba jít přes mrtvoly. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 7

Recenze (342)

kingik 

všechny recenze uživatele

Panenka M3GAN je humanoidní robot, prototyp, který je teprve ve fázi testování. Má se stát revoluční hračkou nové generace. Vynálezkyně (Allison Williams) pro hračkářskou společnost, která panence vdechla život, nikterak neotálí a přiřazuje ji své osiřelé neteři (Violet McGraw), aby jí dělala společnost. A přehnané ochranitelské sklony M3GAN mají za následek odsun nepohodlných osob a jednoho domácího mazlíčka do věčných lovišť. James Wan panenkám rozumí. Nebudeme si nic nalhávat, samo sebou, že film, jehož je producentem a vypracoval pro něj námět, operuje s neobjevným námětem a ze spřízněných filmů si vypůjčuje různé známé prvky, které zajímavým způsobem přetváří až mírně inovuje. A tím, že panenku hraje herečka (Amie Donald), pochopitelně za pomocí různých složitých technických úprav zevnějšku a animatronických udělátek, je její výsledný design velmi působivý. M3GAN by si mohla klidně potřást rukou s ničemou jménem Chucky, kterému je její naturel i hračkový původ, ostatně i film nezapře evokaci této hororové série, nejblíže. Najdou se však dva zásadní rozdíly. M3GAN má lepší produkční zázemí, než všechny díly Chuckyho dohromady. A celá série Chucky má vražd, kterých je tolik, že se ani nedají spočítat. A v tomhle ohledu panenka silně zaostává. A za tento nedostatek může přístupný rating. Gerard Johnstone je talentovaný režisér a umí navodit působivé až znepokojivé záběry. Když přijde na řadu nějaká vražda, tak to má skvělou stupnici gradace. Explicitnost ovšem absentuje ve větší míře, i když je pravdou, že režisér dělal hodně pro to, aby každá taková scéna vypadala dobře a i nějak originálně. Ačkoliv zabití není přehršel, byl jsem s nimi spokojen. Herecky je film na kvalitní úrovni. Allison Williams je sympatická dáma, co už je v hororech etablovaná. Její podstatně mladší kolegyně Violet McGraw také nebyla úplně nezajímavá. A všechnu slávu si odnesla debutující Amie Donald, která je ve svém ztvárnění zabijácké panenky nepřekonatelná. Film nezůstal bez divácké odezvy a už se chystá pokračování. Námět o zpočátku dobromyslné panence, která své chování postupem času změní na vražedné, nepředstavuje vskutku něco originálního. A i míra předvídatelnosti událostí je celkem vysoká. Zhostí-li se ovšem námětu schopný produkční tým, jsou obavy z ohraného námětu zažehnány. 8/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Asi nechejme stranou, že „někoho“ s ksichtem M3gan, jejím výrazem, dětskou postavou a rozumbradovým povídáním, by si člověk (ne)vzal do auta, natož aby dělal blízkého kamaráda osmiletému dítěti a každý večer sledoval, jak dítko usíná… Právě takovou robotickou panenku zkonstruovala sympatická brunetka (letití vývojáři kdesi z Japonska se můžou jít bodnout), která má po tragické nehodě své sestry vychovávat malou neteř. Není zrovna „rodičem roku“, tudíž si traumatizovanou dívku zkusí získat pomocí umělé inteligence. Ovšem pryč jde nějaká morálka, M3gan si má s dívkou nejen hrát či ji upozorňovat na nespláchnutou toaletu, ale začne ji rovněž bránit proti okolí. A klidně někoho vytahá za ucho. Doslova. S expozicí děje si film dává hodně na čas, potíž je ale i s druhou polovinou. Zatímco dřív žánr sahal po jiných tématech, nyní se tu a tam otře o moderní vynálezy a umělou inteligenci, které s sebou pořád nesou řadu nezodpovězených otázek. Tudíž vedle legendárního Chuckyho či novodobější Annabelle posedlou zlým duchem tu máme znepokojivou mrchu, u které se ale tvůrci nesnaží vysvětlit její nestandardní chování i ztrátu možnosti ji ovládat. Každopádně pár nápaditých a efektních momentů tu je, když ale tvůrci něco načnou, mají to i dokončit. A fakt se přímo nabízelo surové krvavé finále, ovšem je to jen takový popíček, který si M3gan tu a tam brouká. A tak je to prakticky po celou dobu: furt přešlapujeme mezi pomrkáváním na diváka (záměrně přehnané scény) a tím, že to tvůrci pořádně rozbalí a vykašlou se na teenagery v kině, kteří si myslí, že John Carpenter je youtuber. Navíc témata, která snímek otevře, nijak zvlášť nerozvine. Nenáročná jednohubka s nevyužitým potenciálem. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Film má síce mnohé hororové prvky a určite ho môžeme radiť aj do tohto žánru, no väčšinu času ide skôr o triler zmiešaný so sci-fi. Je pravdepodobné, že diváci zvyknutí na horory strach nepocítia. Nechýba mu však mierna dávka napätia a humorný podtón, ktorý sa prelína celým filmom. M3GAN sa rozhodne neberie úplne vážne a netvári sa, že sa chce vyhnúť žánrovým klišé. Práve naopak, vhodne z nich ťaží. V konečnom dôsledku si filmári uťahujú aj zo samotného robota, ktorý dávkuje inteligentné hlášky a na dobrú noc napríklad svojej chránenkyni začne spievať známy hudobný hit Titanium (sám robot je pritom vytvorený aj z titánu). Čerešničkou sebaparodovania je záverečný tanec pri chodbovej naháňačke a zábavný spôsob, akým sa tvorcovia vyrovnali s jeho čoraz väčšou aroganciou. Prechod robota do tejto fázy síce nie je veľmi logicky odôvodnený, ale nad tým dokážem prižmúriť oko. __ Viac v recenzii. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

PG-13 horor, či thriller, je pre mňa vždy lákavá výzva. Ten ktorý snímok, má u mňa vždy iba dve možnosti. Stredná cesta, akosi neexistuje ( skôr raritne ). M3GAN ako postava, je síce technologickým zázrakom, film samotný však nie. Jeho prehypevanosť mu síce podarila nastrádať dolárikov, ako maku, ale aj značne ublížilo jeho kvalite. A tu práve nastáva ten môj ´´problém´´. M3GAN, mi ako mládeži prístupný žánrový snímok, sadol. Ani mi veľmi nevadilo, že sa v násilných scénach netlačilo na pílu ( náznaky sú ale natočené dobre ) a že ľakačky nie sú škodlivé kardiakom. Je to proste produkt, ktorý trefne vystihuje dobu, uspokojil dnešné obecenstvo, mňa neznechutil, dokonca potešil a u pokračovania sa možno dočkáme niečoho, čo osloví aj Rkárov. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s kamarátom stitch7. Tvorcom tu išlo o to, aby podobne ako krátko pred koncom filmu nalákali čo najviac detí. M3GAN je ukážkovým príkladom moderného generického hororu, po ktorom si človek po pár hodinách nebude pamätať ani jednu scénu. Panenka je síce creepy, ale je tu výrazne cítiť PG-13 rating, kvôli ktorému sú všetky vraždy mimo záber. Tvorcov ako Gerald Johnstone a Akela Cooper je na takýto horor, ktorý patrí jednoznačne na VOD, obrovská škoda. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Amie Donald vykonávala všetky scény, v ktorých sa M3GAN hýbe a tiež všetky kaskadérske kúsky s tým spojené. Amie na natáčanie pripravovali Jed Brophy a Luke Hawker. Pri natáčaní jednotlivých scéna mala na sebe Amie statickú silikónovú masku M3GAN, ktorú vytvorili v spoločnosti Morot FX, a tú neskôr nahradila CGI verzia tváre M3GAN, aby zodpovedala tej animatronickej. (m.a.t.o.)
  • V nedeľu 1. januára 2023 sa na zápase NFL Los Angeles Rams/Los Angeles Chargers objavili herci oblečení ako M3gan, aby pomohli propagovať film. Počas polčasovej prestávky dokonca predviedli tanečné vystúpenie. (molcan2)

Související novinky

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

08.01.2023

Ačkoliv kina už měsíc drtí druhý Avatar, našel producent Jason Blum přece jen zase jednou skulinku k úspěchu. Hororová M3GAN o panence s umělou inteligencí, která se vydá na dráhu dalšího Chuckyho,… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Reklama

Reklama