Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(divadelní záznam)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Aby našel inspiraci, nutí spisovatel svou ženu k nevěře... Jiří Lábus v roli podváděného manžela v bláznivé komedii Borise Viana. Představení Studia Ypsilon v Praze. Medúza je postava z řecké mytologie. Místo vlasů měla hady, v ústech zuby, podobné kančím klům, a kdo jí pohlédl do tváře, zkameněl. Tento obraz si pro svou komedii vybral francouzský spisovatel, herec a skladatel Boris Vian, který je u nás znám zejména díky románu Pěna dní. Proč právě takový titul zvolil autor pro název komedie? Rozuzlení přijde nakonec. Jiří Lábus za roli spisovatele Bonneaua získal Cenu Thálie.
Parodická komedie obsahuje pořádnou dávku nadsázky a humoru v proplétání milostných trojúhelníků, čtyřúhelníků a jiných víceúhelníků. Osou komedie je vztah tří mužů k jedné ženě – Lucii. Její manžel je spisovatel, kterému dochází inspirace, a pouze v kritických okamžicích ji znovu nalézá. Lucii platonicky miluje Claude, v jehož bytě se také komedie odehrává. Zde Claude poskytuje azyl svému příteli Francisovi, aby se s Lucií mohl scházet... (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zlaté časy Ypsilonky, kdy divadelní soubor kritika i početná obec fanoušků hýčkaly, spadají do 80. a 90. let minulého století, tzn. Hlava Medúzy svým způsobem uzavírá tohle slavné období. Věk nezastavíš ani u lidí ani u souboru, který se ne dost rychle obměňoval a nedokázal nahrazovat nejpopulárnější hvězdy, na kterých repertoár stavěl. Dokud si Petr Vacek vede svou one-man show, je to výborné a ještě větší grády to dostává příchodem Jirky Lábuse, který deptá pana domácího psychicky i fyzicky (chápejte, černý pás, třetí dan). S příchodem Jaroslavy Kretschmerové a blížícím se rozuzlením hra poněkud ztrácí a naprosto netvrdím, že je to hereckým výkonem jediné herečky na place. Přesto za mě jednoznačný nadprůměr, jen je nutno vzít v potaz, že hra má crazy ladění a herci, především zmínění Jirka Lábus a Petr Vacek, záměrně přehrávají. Celkový dojem: 75 %. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Petr Vacek v roli vyšinutě zamilovaného mladíka, Jaroslava Kretschmerová jako lyricky romantická manželka a skvostný Jiří Lábus (cena Thálie) v roli jejího manžela, nešťastného podivína, kterého začínají na spáncích svrbět rašící parohy. Komická a svým způsobem i dojemná černá komedie. Rozhodně doporučuji. ()

Reklama

islanzadi 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že se z manželských hádek a roztržek dá napsat tak skvělá hra? Přiznávám, že jsem to netušila a dosti mě to překvapilo i kvůli tomu, že mi tuto hru doporučila profesorka češtiny. Komedie o manželském páru, kdy manželka podvádí manžela kvůli tomu, aby mohl umělecky tvořit, prostě nádhera, nemůžu jinak než doporučit. ;) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasická inscenace Studia Ypsilon, která se hraje od roku 1996. Pro milovníky nesmrtelných komických výkonů Lábuse nebo Kretschmerové jasná volba. Osobně si sice Viana nepožnu, ale sóla, kteří tito dva miláčkové předvádějí, jsou něco neuvěřitelného. Záznam pochází z roku 1999 a stálo by za to pořídit po letech ještě jeden srovnávací. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv už se tady u Hlavy Medúzy nejedná o nejlepší a nejoblíbenější Ypsilonská léta, protože ta alespoň dle mého názoru spadají do 80. až poloviny 90. let - to byly jejich inscenace fakt úžasné, tak tady je to výjimka. ✨️ Hlava Medúzy je naprosto úžasná, i když místy dost zvláštní, ale tak co chci, když je to Ypsilonka, že... tam je všechno tak zvláštní, až je to naprosto jasné. ✌🏻 Příběh mě docela překvapil, protože z názvu inscenace jsem si představila něco zdaleka jinačího, než bych měla. Moc se mi líbily herecké výkony - jak Petra Vacka, který mě tu překvapil, protože jsem ho nikdy neviděla hrát divadlo, kromě jednoho malého útržku z inscenace Bůh, která očividně ani nemá celý záznam 🥲, tak i Jaroslava Kretschmerová. Vůbec se nedivím, že za tohle představení dostal Jiří Lábus cenu Thálie, protože podal herecký koncert. 🎭 Sama osobně musím tuhle inscenaci doporučit, bavila mě, sjela jsem ji za jeden večer a docela mě překvapilo, že mezi těma dvěma hodinama nebyla přestávka... nebo jsem si jí jenom nevšimla? 🤔 ()

Zajímavosti (1)

  • Za roli v tomto snímku získal Jiří Lábus cenu Thálie. (Terva)

Reklama

Reklama