Reklama

Reklama

Raymond & Ray

  • USA Raymond & Ray
Trailer

Obsahy(1)

Nevlastní bratři Raymond a Ray se shledávají po smrti otce, se kterým si nebyli blízcí. Zjistí, že jeho posledním přáním je, aby mu společně vykopali hrob. Spolu se vyrovnávají s tím, jací muži se z nich stali díky svému otci, ale i jemu navzdory. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasický nezávislák v ktorom sa niekoľko postáv po dlhej dobe stretne (tentoraz niekoľko detí kvôli pohrebu ich tyranského otca), aby si vysporiadali s démonmi z minulosti. S postavami som sa ale identifikovať nedokázal. Na to boli všetci príliš divný a diali sa tam absurdné veci, ale vďaka skvelým hercom to nenudilo a bol som zvedavý až do konca jak sa to všetko vyvŕbi. Proste taká absurdná komediálne dramatická jednohubka. 6/10. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v sebe nesie veľa smútku. Herecké duo McGregor a Hawke znova raz ukazujú, že tie maličké filmy im sedia o trošičku viac, ako tie veľké produkcie. Film je intímny, miestami úsmevný ale zostáva po ňom rovnako ťaživý pocit, aký som mal naposledy z Nomadlandu. Nie všetci vieme byť asi hrdinovia a byť šťastný. A to jediné na čo sme odkázaný sú dobré ženy, ktoré tú bolesť v nás vedia zobrať a spraviť z nej niečo dobré. Osobný príbeh ktorého najväčšou devízou je, že ani raz nie je patetický alebo emočne vydierajúci. Čo ho ale bohužiaľ dáva do vôd priemeru je absolútne nezaujímavý vizuál a absencia výraznej hereckej kreácie, ktorá by s divákom zostala už na furt. Ale zlý film to rozhodne nie je. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

filmů o smutku a vyrovnávání se se ztrátou už tu pár bylo, ovšem tenhle na to jde trošku jinak. Malá a v jádru komorní konverzačka přináší příběh dvou nevlastních bratrů, kteří jedou - ne úplně rádi - na pohřeb jejich otce, který byl během jejich života nejspíš solidní zm*d. Každý z bratrů k tomu pak přistupuje jinak. Ray je bývalý závislák, hudebník a pragmatik, který se s věcmi úplně nepáře. Na druhou stranu Raymond působí jako uťápnutý ňouma a citlivka. Oba mají své moc dobré důvody proč otce nesnášeli a my se je postupně dozvídáme, i když mnohdy jen v náznacích. Samotný pohřeb, kdy sami bratři kopou hrob je pak lehce bizarní, nicméně funkční a celý tenhle malý kousek je nakonec vlastně fajn. Velký podíl na tom mají samozřejmě Ewan McGregor a Ethan Hawk, kteří si jedou svůj standard a sami o sobě by utáhli i mnohem slabší filmy. Na vyšší hodnocení to úplně není, ale nebránil bych se tomu vidět R&R v budoucnu znova...65% ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(97/2022) / Hneď ako som videl trailer šiel film ja watchlist a ja som slintal blahom. Spojiť McGregora Hawkea? Brilantný nápad. Rodrigo García je pre mňa režisérsky úplne neznáme meno, ale pár filmov aj s hollywoodskymi hercami za sebou má. Film je docela bizarný. Je to taký feel-good movie, kde sa nikto necíti dobre. Ja som tam videl kus Alexandra Paynea, kúsok Little Miss Sunshine a vďaka neznámej herečke Maribel Verdú a jej postavy je tam teda aj troška Almodóvara. Za mňa je toto veľmi podarený autorský a režisérsky počin, ktorý nepotrebuje šokujúce twisty a prehnané ambície, tie by tomuto filmu mohli vlastne uškodiť. Perfektné dialógy sú naozaj ako našité dvom výrazným hercom. Mne to naozaj sadlo a možno aj trochu zámerne idem o jednu hviezdičku vyššie, nad 70% by tomu filmu svedčalo o mnoho viac. (9/10) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Herce Ewana McGregora a Ethana Hawkea nespojuje pouze fakt, že oba sdílí věk 51 let a od narození je dělí pouhé 4 měsíce, ale také fakt, že si oba již dávno vydupali pověst hereckých jistot, které zvládnou nahoru táhnou i slabší film. Herci se ovšem nikdy společně nesetkali před kamerami, tento se fakt ovšem změnil díky novince režiséra a scenáristy Rodrigovi Garcíovi. Stojí setkání McGregora a Hawkea před kamerami za vidění? Konverzačka založená na mentálním rozpoložení dvou titulních nevlastních bratrů, kteří pochází z chaotických poměrů vycházejících především z přístupu jejich otce k otcovství a rodičovství. V zásadě jde pouze o komorní záležitost, která primárně v pravidelných intervalech dokáže vyvolávat nádech melancholie. Pochmurnému námětu sice nechybí pár úsměvných momentů, ve finále mu ovšem vévodí spíše hořkosladký nádech. V součtu toho vlastně Raymond a Ray neřeknou příliš, přesto není investice do sledování Raymonda a Raye promrhaná. Ewan McGregor a Ethan Hawke zvládnou nezklamat a i v umírněnější herecké poloze táhnou pocit z celého filmu nahoru, právě fakt, že se s dospíváním chlapcům život nemazlil je důvodem toho, že je vlastně Raymond a Ray krapet odtažitý a primárně se nesnaží svézt na vlně patosu a neskutečného dojetí. Přesto právě odtažitější přístup je ve finále k prospěchu věci, kdy svou odtaživostí zanechává o krapet výraznější dojem.  Samotné dialogy jsou vlastně fajn, přesto snadno vyvstane pocit, že by zajímavější scenárista z námětu dokázal vykouzlit o poznání zajímavější elementy a vedlejších postav vytřískat též o ždibec víc. Raymond a Ray navíc díky své odtažitosti a krapet odlišného přístupu k příběhu o ztrátě rodinného příslušníka nejdou tolik do hloubky. Přesto je Garcíův krapet jiný scénář vlastně v jistém ohledu svěží a i díky relativně skromné délce (106 minut) si dokáže bez problému udržet diváckou pozornost. Samotné dialogové výměny navíc zůstávají tím nejzajímavějším v momentě, kdy se ukáže, že García kdovíjak neplánuje čarovat s vizuálem a po režijní stránce vlastně jede až příliš na jistotu. Příběh jeho novinky sice zůstává krapet lhostejný vůči sám sobě, paradoxně ovšem tím pádem zůstává lhostejný i k výraznějším tvůrčím ambicím. Síla portrétu dvou osob pátrající skrze čerstvou tragédií po škrábancích ve své minulosti tak nadále lpí především v oněch slušných dialozích, ať už se zrovna hraje na vážnější či odlehčenější notu. García dějiny nepřepisuje, přesto v součtu zanechá slušný zápis. Raymond a Ray nelpí na sentimentu, přesto jsou ve finále minimálně zajímavým svěžím přístupem k námětu o ztrátě. Na studiích scenáristiky by nejspíš Garcíův scénář dostal takové B-, i tak z toho ovšem vychází poměrně zajímavé a krapet nevšední komediální drama, které nutně nelpí pouze na McGregorovi a Hawkeovi v hlavních rolích.... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v meste Richmond, štát Virgínia. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama