Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

havLord 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli lidi, který s těmi zvířaty takhle nakládají, jsou nějak duševně narušený, nebo jestli to jsou milující otcové od rodin, který by mimo jatka nezkřivili mouše ocas... nebo spíš jaký procento z nich jsou sadisti s cílem pořádně si tu práci užít a kolik se jich "pouze přizpůsobilo", protože zvyknout se dá na cokoliv. Earthlings předesílají zajímavý a mnohdy šokující fakta a záběry, otázka je, nakolik je takový zacházení se zvířaty rozšířený. Nechce se mi věřit, že by se tohle dělo na každý farmě a ono to tak asi ani nebude - imho se to týká jen těch opravdu monstrózních podniků... ale kdo ví, chtělo by to nějakou statistiku, nějaký čísla, aby si o tom člověk mohl udělat přesnější obrázek. Každopádně je to odsouzeníhodný a ubohý, když takhle někdo jedná s živočichem nižší úrovně. Ale jakkoliv je ten dokument výchovný, já kvůli němu maso jíst nepřestanu, na to se mám moc rád. Promiňte mi to, jsem sobec. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Každej by měl tohle vidět, týká se to nás všech - poptávka určuje nabídku a tak to bylo, je a bude. Nechce po nás, aby se všichni stali vegany, ale když rodinka na týdenním nákupu v Penny obrátí s myšlenkou na Earthlings každý kuřátko a dvě ze čtyř díky němu vrátí, padlo to na úrodnou půdu. Že je dokument jednostranný? Aby ne. Že některý záběry jsou starý? Jsou (a především v sekci pokusy na zvířatech, bez nichž se společnost prostě neobejde, jsou i z roku 89. Nikdo by asi nechtěl být dobrovolníkem v klinických studiích bez ánunku, co daná látka provede na něčem jiným než umělý simulaci.) Že je to agitka? Sakra jo!!! Víc takovejch! Všichni můžeme mít zodpovědnost za potomky našich mazlíčků, za to, čím si patláme ksichty a co nosíme - každá panička, co nosí na límci lišku, by si to rozmyslela, kdyby viděla s elektrodou v konečníku svýho bišonka, i když musí bejt pitomá, když jí to nedochází hned...ale nejen - vsadím se, že všichni máte v botníku kožený kozačky či v šatníku pásek, i já, ale je tomu už dlouho, co mi došlo, že k nim už nový nepřibydou. Zvířata v oděvnictví, v dnešní době nepřebernýho množství kvalitních umělejch materiálů, naprostá zbytečnost. Stejně tak zvířata mučená pro zábavu (jakej zvrhlej paradox už v tom slovním spojení). Jedinou nutností zůstává jen vědeckej výzkum, kde je nutný zvážit přínos poznatku a dál ho provádět s ÚCTOU a zajistit, že zvířata necítí bolest a jídlo. V kosmetice už je ozkoušeno takový množství složek, že by se dál mohly vyrábět jen jejich kombinací. Všichni můžeme maso omezit, když ne nejíst, starat se odkud mi na stůl přistála vejce, mlíčko, třídit odpad... A ty sadistický kreténi, co mají menší IQ než prasata a krávy (o delfínech ani nemluvím), co si na nich vybíjejí svoje choutky a dělají špinavou práci, kterou nenarušení dělat nechtějí, by měli být pečlivě střeženi, aby dodržovali předpisy, který by měli být vypracovány víc s ÚCTOU k životu než s úctou k měně. Když to, jako konzumenti a zákazníci, budeme vyžadovat a preferovat bio farmy, podle hesla: náš zákazník, náš pán bude tohle zvěrstvo skomírat...a zvířata žít... Každej by to měl vidět...(A Joaquinův hlas by se dal poslouchat roky.) ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

U dokumentárních filmů jsem měl vždy problém s hodnocením. Jak s formou, jak s obsahem? Hodnotit dohromady, zvlášť? U Earthilngs je tenhle problém ještě vyostřenější. Formou toho totiž 95ti minutová stopáž moc nepředvede. Ano, jsou to jen šílené záběry poskládané za sebou s hlasem Phoenixe, ale tak nějak to slouží účelu. Neříkám, že to byl nejlepší dokument, ani nějak perfektně zpracované veledílo - nic z toho to není. Ale je to kopanec do hlav, který je potřeba. Pravdou je, že pokud tenhle dokument změnil byť jen jediného člověka, pak zaslouží chválu. Earthlings přináší poměrně velkou řádku faktů, které se hodí využít v jakékoliv debatě. Pravdou je, že se moc nezaobírá vysvětlováním "proč? kudy z toho? kam dál? vývoj?". A je to možná trošku škoda, ale na druhou stranu...on to asi nebyl účel tvůrců. Myslím, že účel byl "Do hajzlu, tohle se opravdu děje a je mi jedno, proč nebo co si o tom myslíte...chci vám to ukázat." V tom případě jde o perfektní a potřebnou šlehu do hlavy. Když pročítám ty negativní komentáře, abych se podíval i na druhou stranu barikády, pak přemýšlím i o přidání poslední hvězdy. Argument, že zvíře by mě taky snědlo nehumáně je zřejmě tím nejhloupějším. Jakožto lidstvo máme velkou možnost volby a nebudu ji zahazovat z důvodu, že zvíře by mě snědlo krutě, naopak by se měla využít. Neříkám, že souhlasím se vším, co Phoenix odříkává...zdaleka ne, nicméně dokument vyvolává diskuze a debaty a to je fajn. Poměrně často je před tvůrce předhazováno, že jde o staré záběry. Tady trochu nevěřím vlastním uším. Nejdříve se říká, že takové odporné věci se přeci nemohou dít. Když se najdou záběry, tak se začne říkat, že takové odporné věci UŽ se nemohou dít. a) nevěřím tomu, že už se nedějí a b) i kdyby už se neděly, je třeba dokola připomínat, za co jsme byli odpovědni. Nedá se u toho jíst ani maková buchta a navíc stejně všichni podvědomě tušíme, že tyhle šílenosti se dějí i teď. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

"Co se týče drůbeže: Američané dnes snědí tolik kuřat za jediný den, kolik snědli v celém roce 1930!!!" Nejsem žádný velký milovník zvířat, ale musím říct, že některé záběry mě opravdu šokovali. Jediné zvíře, které jsem kdy zabil a vykuchal bylo pár kaprů. Ale to co jsem viděl v tomto dokumentu (stažené zvíře z kůže, které ještě žije! -čas cc 55:00- musím říct, že se mi udělalo trochu špatně). Už delší dobu jsem uvažoval o částečném vegetariánství a musím říct, že jsem k němu po zhlédnutí tohoto dokumentu zase o krůček blíže. Celý dokument jsem dal bez pauzy a přerušení, ale občas jsem měl co dělat! Ke shlédnutí s CZtit na http://www.youtube.com/watch?v=52mX6uCbVto ! ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama