foto

Joaquin Phoenix

  • nar. 28.10.1974 (41 let)
    San Juan, Portoriko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joaquin Phoenix se narodil v Portoriku a svou hereckou kariéru zahájil v osmi letech v mnoha epizodních rolích v televizních seriálech. Jeho první role v celovečerním filmu byla v roce 1986 v dobrodružné sci-fi Vesmírný tábor (SpaceCamp). V roce 1989 si zahrál syna Dianne Wiest a Steva Martina v komedii Rodičovství (Parenthood). V roce 1996 mladý herec oslnil kritiky svým výkonem v thrilleru Zemřít pro... (To Die For...) po boku Nicole Kidman, Matta Dillona, v režii Gus Van Santa. Obrovský zlom v kariéře pro něj znamenala role císaře Commoduse v oscarovém dobrodružném dramatu Ridleyho Scotta Gladiátor (Gladiator).

Jako protivník Russella Crowa si vysloužil nominaci na Oscara, Zlatý Globus a cenu BAFTA za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. V roce 2002 exceloval po boku Mela Gibsona v M. Night Shyamalanově mysteriózním thrilleru Znamení (Signs). Spolupráci s Shyamalanem si zopakoval v roce 2004 v thrilleru Vesnice (The Village). Role Johnnyho Cashe v životopisném dramatu Walk the Line (2006) mu vynesla Zlatý Globus a další nominaci na Oscara. V roce 2007 si zahrál s Markem Wahlbergem a Robertem Duvallem v kriminálním dramatu Noc patří nám (We Own the Night). V říjnu roku 2008 Phoenix ohlásil konec své filmové kariéry, aby se mohl naplno věnovat hudbě. Toto prohlášení se později ukázalo jako součást jeho ironického dokumentárního projektu I'm Still Here (2010), který režíroval jeho švagr Casey Affleck.

Na plátna kin se vrátil v plné formě v roce 2012 v psychologickém dramatu režiséra Paula Thomase Andersona – Mistr (The Master). Za svou roli získal nominaci na Oscara, Zlatý Globus a BAFTA za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. V režii Spike Jonze se zamiloval do hlasu počítače (hlas Scarlett Johansson) ve sci-fi dramatu Ona (Her, 2013). Za svůj výkon opět získal nominaci na Zlatý Globus. Zdrogovaný noirový příběh Skrytá vada (Inherent Vice, 2014) ho znovu svedla dohromady s režisérem Paulem Thomasem Andersonem. Joaquin Phoenix velkou část své energie a peněz věnuje mnoha charitativním a humanitárním organizacím.

Bioscop

Herecká filmografie

2017 You Were Never Really Here
2015 Iracionální muž
2014 Skrytá vada
2013 Back Beyond
Ona
The Immigrant
2012 Mistr
2010 I'm Still Here
2008 Milenci
2007 Noc patří nám
Reservation Road
2005 Walk the Line
2004 Hotel Rwanda
Okrsek 49
Vesnice
2003 Medvědí bratři
Za všechno může láska
2002 Znamení
2001 Ukradni, co můžeš!
2000 Gladiátor
Quills - Perem markýze de Sade
Temná zákoutí
1999 8 MM
1998 Není úniku
Poprava
1997 Rande
U-Turn
1995 Zemřít pro...
1991 Walking the Dog
1989 Rodičovství
1988 Secret Witness (TV film)
Superboy (TV seriál)
1987 Rusové
1986 Morningstar/Eveningstar (TV seriál)
Vesmírný tábor
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Kids Don't Tell (TV film)
1984 Backwards: The Riddle of Dyslexia (TV film)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
1982 Seven Brides for Seven Brothers (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2015 Unity
2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál)
2009 Životopisy: Joaquin Phoenix (TV film)
2005 Pozemšťané
Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
2004 Inside 'The Village': A Movie Special
2003 Making 'Signs'
2002 Ultimate Fights from the Movies
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
2000 Gladiator Games: The Roman Bloodsport (TV film)
1993 Canceled Lives: Letters from the Inside
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 942)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace