Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

vurhor 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie jsem se při sledování celou dobu usmíval. (a zpíval) Však to taky byl jeden z nejoblíbenějších animáků mého dětství. A ne, asi nikdy nevyrostu. :3 Mimochodem, až teď jsem si všiml, že film je protikomunistický - Aby zlý Rasputin zničil rod Romanovců, zaprodá duši ďáblu a za pomocí pekelných sil vyvolá bolševickou revoluci. Průměrné 4* ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak odsuď je ten Bartok! Úplně jsem čuměl, když se tam objevil, protože jako děcko jsem měl celkem rád tu po něm pojmenovanou pohádku (byť si z ní teď nic jiného než Bartoka a nějaké kouzlení nepamatuji) a do teď jsem žil v domnění, že to žádné přiživení na slavnější značce není, ale kupodivu je. A bohužel musím říct, že kdyby se z toho úplně vyškrtl "nesmrtelný" záporák Rasputin a jeho poskok Bartok, který ho zpočátku poslouchá na slovo, ale postupem času začíná být spíš proti němu (což vygraduje do prázdna, vzhledem k tomu, že ve finále Aně nepomůže, jenom nezasahuje do boje a asi dvakrát ho okomentuje, byť celkem vtipně), tak je to celé hodně dobré. Nebo jinak - Bartok by nahradil roli toho psa, když už tam musí být nějaké to vtipné zvířátko a bylo by to ideální už úplně. Sice by to pak nemělo žádné fantasy prvky, žádný velký souboj dobra a zla v závěru, ale ono to ani není potřeba, protože už jen ten příběh Aňy s amnézií, která zapomněla skoro vše o její rodině, bohatě vystačí a se vším, co se rozehraje okolo něj, obzvlášť. Takhle tu Rasputin a všechna ta kouzla působí spíš nadbytečně a i když sekvence, kde nějak působí (jako třeba ta scéna s vlakem), nevypadají vůbec špatně, v závěru se plně ukáže, jak moc navíc zde byly a jak moc se tvůrcům nepovedlo je do toho celku víc začlenit, jelikož se odehrávají podivně odděleně, jako by v úplně jiném světě, než ten hlavní příběh. Právě kvůli téhle nefunkčnosti je z Anastázie jen průměrný animák, který je sice snaživý, ale svůj potenciál celkem zakopává do země. A přitom to opravdu mohla být naprostá pecka, která nejen že by se Disneymu vyrovnala, ale dost jejich filmů možná i porazila... Stačil jen pořádný scénář. 3* ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nejak prekvapivo ma táto rozprávka minula v mojom detstve. Zvonára u matky božej som videl, ale toto ma obišlo. Zaujala ma galéria. Hlavná hrdinka, je krásna, ale pre mňa prestala byť zaujímavá, ako sa vyzliekla z tých chudobných šiat. V nich bola atraktívna, zlatá a sexi. Hlavne v tej čiapke. Potom ako bohatá snobka sa mi už nepáčila. Veľmi ma to nebavilo ani po romantickej stránke. Vôbec som hlavnej dvojke nefandil. Bolo tam aj veľa zla, tak by som to nedal pozrieť ani deťom. Ostatné postavy boli neatraktívne, nikoho iného než Anastáziu som si neobľúbil. Takže možno je aj dobre, že som túto rozprávku v detstve nevidel, ale možno to hodnotím takto teraz, keď mám 31 a nemám už k tomu taký vzťah. Možno som bol až veľmi kritický, ale nebavilo ma to. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Punťa by byl jistě skvělý Sárinčin kamarád :o) Jinak bych se pomalu a jistě měla učit cizí slova, protože pociťuji, že se u pohádek opakuji a budu opakovat. Anastázie je další z řady příjemných pohádek, které nemůžou nikoho urazit. Netopírek a psík jsou kouzelné postavičky, které ozvláštňují klasickou romantickou zápletku, která končí že by happy endem? Písničky se hezky poslouchají. Kdo čeká víc, je naivní, tedy hloupý :o) ()

Muttinka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako dítě zbožňovala. Scénou, kdy Anastázie zpívá Once Upon a December a obrazy kolem ní ožijí, jsem byla fascinovaná. Líbilo se mi jak má Rasputin natahovací ruce :). Když jsem pak zjistila jaká byla realita, tak mi to zlomilo srdce, ale chápu, že to natočili takhle. Jinak by to ani nešlo. To už by nemohl být film pro děti. A i přesto že znám realitu a jsem stejně stará jako ten film, pořád se na to s chutí podívám. Hudba je nádherná a možná, že jí dnes ocením víc, než jako dítě. Hlavně je to něco jiného než ty věčný disneyovky. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Baletné predstavenie, na ktoré sa prišli pozrieť postavy, sa volá "Cinderella", čiže u nás "Popoluška". (Carol Pifková)
  • Režisér Don Bluth, dřívejší pracovník společnosti Walt Disney, byl ve světe počítačových her známý především díky precizně animovaným arkádám z 80. let, jako jsou Dragon's Lair, Dragon's Lair 2 nebo Space Ace. (GlaDOS)
  • Skutočná Anastasia nosila na sebe tie isté šaty, ktoré môžeme vidieť v posledných scénach filmu. Rovnaké šaty môžeme vidieť i vo filme Anastasia (1956). (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama