Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Závažná sdělení a touha po rebelii, kterou se kluci snaží vyřádit na stožárech, sochách středověkých světic a ve výstižných komiksových vsuvkách, jsou bohužel podána tak nezáživným způsobem (jako by se v tom filmu nic nedělo, hergot, jako by se odehrával tak nějak lineárně a pak najednou pecka, kterou vše končí), že mi to prostě moc nesedlo. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitívna dráma so smutným koncom, ktorej som uveril každú minútu jej príbehu. A to najmä vďaka vierohodne hrajúcim hercom, veľmi dobrým dialógom, reálne pôsobiacim situáciám a skvelej atmosfére školského systému a rokov sedemdesiatych. Navyše comicsové vsuvky nemali chybu - takáto nápaditosť sa veľmi cení. 80%. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě naštvalo na jinak dobrém filmu bylo to klasické převrácení hodnot, tak často známé nejen z amerických filmů. Totiž to patetické rozplývání se nad bolestí a smrtí zvířete a přitom se zároveň těšit z plánování bolesti a možná i smrti jiného člověka. Jak neporovnatelné! Když si ale odmyslím tento fakt, myslím si, že toto spojení animáče a dramatu s mladými herci bylo ideállí kombinací. Jodie Foster se stala více než důstojným nepřítelem dvěma klukům, i když vlastně až tak nepřítelem také zase nebyla... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Typický okrajový snímok o dospievaní - otvorený až mierne nekorektný, tu naviac ozvláštnený výletmi do komiksového sveta. Nie je to také originálne, ako sľubuje námet, resp. nie je to tak zručne natočené, ako by si takýto námet želal (v potenciálne pôsobivom finále to potom bolí najviac). Ale určite som sa nenudil, obdivoval sa v herectve dvojice hlavných hrdinov (prečo každý chváli Culkina a málokto spomenie nemenej talentovaného Hirscha?) a zmietal sa v pocitoch k "Drevenej nohe", ktorú neopakovateľne (a na akom malom priestore!) stvárnila Jodie Foster... bez preháňania v jednej zo svojich najlepších (najnáročnejších) rolí! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Autor predlohy Chris Fuhrman zomrel na rakovinu v máji 1991 pred dokončením konečnej verzie knihy. Venovanie sa objaví na začiatku záverečných titulkov. (Arsenal83)
  • Film byl natočen podle knihy amerického spisovatele Chrise Fuhrmana „The Dangerous Lives of Altar Boys“. (savra)
  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama