Reklama

Reklama

Modlit se, poslouchat, neodmlouvat

(seriál)
  • USA Keep Sweet: Pray and Obey
Trailer
USA, 2022, 3 h 15 min (Minutáž: 46–53 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o vzestupu Warrena Jeffse v církvi známé pod zkratkou FLDS a jeho neuvěřitelných zločinech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

asi by mě to mělo šokovat, nicméně nestalo se. Náchylnost lidí nechat se (z)manipulovat - tím spíš když jde o boha - není nic nového pod sluncem a mít svojí sektu, která vám zaručí prakticky neomezenou moc a přísun peněz a sexu je snem nejednoho člověka. Málokdo to ovšem zrealizuje a navíc ještě v takovém měřítku a przněním dětí jako bonusem. Všechna čest těm kteří zvládli utéct a třeba pak ještě svědčit u soudu. Pochopili to sice pozdě, ale i to se nakonec počítá. Smutné je, že ač úřady zasáhly, tak celé FLDS běží vesele dál...65% ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Ťažko uveriť, že človek, ktorý vyzerá ako obyčajný úradník alebo poisťovací agent bol schopný niečoho takéhoto a bol v top 10 najhľadanejších zločincov v USA. Náboženstvo je zlo a mormóni sú divní, ich fundamentalistická podoba je však ešte horšia. Človek si aj povie ako je možné, že to tí, ktorí zostali v sekte nevideli, ak vám ale od útleho detstva vymývajú mozog, je ťažké si to uvedomiť. ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

To je prostě masakr, že něco takového je v 21. století vůbec možné. Ano, vše se stalo teprve nedávno, i když kořeny sahají hlouběji do minulosti. Stačí jeden výtečný manipulátor a nadrženec v jednom. Pak už jen následuje zfanatizované osazenstvo a je vymalováno. No bylo mi z toho docela na nic. A chudáci děti, převážně dívky. Když člověk slyší, jak se musí jako 14 leté provdávat a mít děti, hnus. Klobouk dolů před těmi, kteří se vzchopili a dokázali tuto podivnou, odpornou a oplzlou komunitu opustit a nakonec i svědčit. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

I když jsem příběh FLDS znala, reálné záběry i nahrávky z tehdejší doby mě naprosto uvrtaly do židle a nebyla jsem schopná se pohnout ještě dlouho po skončení dokumentu. Je to nepředstavitelné, prostě nepředstavitelné - polygamie, více matek, nespočet sourozenců, ale hlavně ta nevědomost! Mazec. Je to silný příběh a poměrně slušně odvedená dokumentární práce. ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

FLDS - odnož mormonské "církve" v Americe. Warren Jeffs jako Prorok. Co je posláním téhle víry? To, že žena je určena jen proto, aby rodina děti a byla vzornou manželkou. Muži jsou naopak vyvolení a čím více manželek mají, tím jsou lepší. Sám Warren jich měl 65. Po smrti svého otce přebírá jeho proroctví a nastavuje nová pravidla - ženy smí nosit jen 4 účesy, je zakázána červená barva, tělo musí být zahaleno od krku až po kotníky, z učebnic se vytrhávají stránky, které nejsou vhodné, stýkat se s lidmi mimo komunitu je zakázáno a sňatky určuje on. Není tak výjimkou, že si sestřenice musí vzít svého bratrance apod.  Přes to všechno tihle lidé neznají nic jiného a povětšinou jim to vše přijde v pořádku. Až na pár výjimek, které ze společenství utečou a začnou vyprávět svůj příběh.  Poslední kapkou je odebrání dětí matkám a poslání je na tajné místo do "Sionu".  Waren je sice odsouzen, ale svoje prorocká kázání poskytuje z vězení dál skrze svoje ovečky a jeho Sionská komunita dodnes čítá tisíce členů, kteří žijí ve svém uzavřeném světě, kde stále nutí k manželství děti a kde vznikají příbuzenské svazky.  Kdo o FLDS nikdy neslyšel, ten bude asi šokován. Tenhle dokument ale hezky ukazuje dvě strany - pro nás absolutně nepochopitelnou sektu, kde by všechny měli pozavírat a na druhou stranu jednání obyčejných lidí, kteří se v tomhle společenství už narodili a tak nic jiného neznají. Nemají tudíž potřebu něco měnit a absolutně si nemyslí, že je něco špatně, protože oni přece žijí tak, aby se zavděčili Bohu a neví, že tam venku je svět.  Je to drsné koukání, ale stojí za to.  Moje hodnocení: 9/10 ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama