Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (338)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Blomkamp byl svého času největší talentem široko daleko. Jenže diváci na jeho filmy jaksi přestali chodit. Tady bych jeho rukopis prakticky v ničem nepoznal. Kdyby mě někdo řekl že tohle točil režisér Districtu 9, skoro bych nevěřil. Takže co tady máme. Máme tady charismatického Davida Harboura, úlohu takového vlastně malinkého záporáka si zde střihnul Orlando a v hlavní roli účinkuje úplně neznámý kluk. Vůbec to nedopadlo špatně, ač se to zpočátku nezdálo. Ke konci mě to rozhodně chytalo. Na nejlepší kousky v žánru jako jsou Rivalové to samozřejmě nemá, ale určitě je to docela v pohodě. Taková ta klasická záležitost dnešního Hollywoodu. Nadšení nebudete, zklamaní taky ne a za týden si už na film nevzpomenete. 70% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nic proti tomu nemám, i když jsem asi anti-cílovka. Asi každý, kdo si v příštích dnech koupí lístek do kina na film Gran Turismo, bude mít pozitivní vztah k veleoblíbené playstationové sérii či alespoň k závodním hrám/snímkům obecně. Mně je oboje vcelku ukradené, díky čemuž jsem mohl k novince Neilla Blomkampa přistoupit nezaujatě a s otevřenou myslí. Což je ale bohužel chyba. Příběh vycházející ze skutečných událostí sleduje kariéru velšského mladíka Janna Mardenborougha, který se od závodění ve hře Gran Turismo shodou okolností dostal až ke skutečnému profesionálnímu závodění. Janna hraje talentovaný Archie Madekwe, jemuž zdatně sekundují David Harbour a Orlando Bloom a samozřejmě po řemeslné stránce bychom nedostatky hledali těžko. Efekty překypující pasáže, v nichž se maže rozdíl mezi virtuálními a skutečnými závody jsou nejednou dokonce velmi zdařilé a nápadité. Problémy jsou ve dvou věcech. Zaprvé se jedná o ten nejgeneričtější sportovní příběh, v němž dojde k přesně nula překvapením a odklonům od stále funkční rockyovské šablony. Hlavně se ale jedná o důsledně vypulírovanou reklamu na produkty několika značek, jež stojí za vznikem filmu. Kdo něco takového vyčítá aspoň částečně podvratné Barbie, tahle míra komercionalizace umění pro něj může být skoro nezkousnutelná. Ale budiž, pro petrolheady se asi bude jednat o příjemnou podívanou, i když zcela bez diváckých výzev. Skutečnými vrcholy snímku je tudíž Jannovo soupeření s německým jezdcem Schulinem vedoucí k hláškám „Pozor na Schulina!“ či „Zezadu se na tebe tlačí Schulin.“ ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Dynamické, živé, emotivní a technicky brilantní. Dějově sice šablonovité a dialogama úsměvně přímočaré, ale to vše přebijí fakt, že se jedná o skutečný příběh, kterému bychom neuvěřili, kdyby se nestal (!). Natolik vkusné a umné prolínání hráčských prvků do reálného světa, až z něj dělá do dnešního dne nejlepší a především nejsmysluplnější filmovou adaptaci videohry. Nesrovnávejme ho proto s dospělejšími a myšlenkovějšími, ale diametrálně odlišnými závodnickými dramaty Rush či Ford v Ferrari. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Očekávaný průměr. Na snímek Gran Turismo od talentovaného režiséra Neilla Blomkampa jsem se velmi těšil, jelikož tato legendární hra mě provází celý život, stejně jako láska k autům obecně. Ale i když jsou závodní složky a auta obecně nasnímána skutečně velkolepě a dravě, tak i tak na Vás začne bohužel vystrkovat růžky nedotažený laciný příběh a olbřímí stopáž. Právě tyto atributy chtě nechtě kazí celkový divácký zážitek, což ani skvělé závodní elementy nezachrání. Ve finále tedy dostaneme fajn nenáročnou jednohubku bez větších diváckých výzev, z níž by se dle mého názoru dalo vykřesat mnohem více. Potenciál ikonické značky a atraktivního motorsportu totiž skýtá daleko více než jen plochou podívanou na volné odpoledne. PS: David Harbour je prostě neskutečný sympaťák! „If you miss a line in the game, you reset. You miss it on the track, you could die.“ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní. Především kamera a střih tady jedou mistrovský styl. Příběh je jak z pohádky a je to hodně nakažlivé. Mám chuť si jít pustit playstation a trošku si zazávodit. Při sledování filmu jsem si vzpoměl na jednoho herního streamera ve žlutým tričku a žlutých kratesech co při hrách pije prošlý pivo. Jmenovat nebudu, ale nejmenovaný uživatel fandící Slavii a nejmenovaná uživatelka knihovnička (toho času nasraná) jistě budou vědět. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (35)

  • V některých vrcholných scénách závodu Le Mans je vidět listí, které vane na trati nebo kolem ní. Vzhledem k tomu, že závod 24 hodin Le Mans se jede v červnu, by se toto ve skutečnosti nemohlo stát. (Johnny.ARN)
  • Hudba použitá v závěrečné scéně po Jannově (Archie Madekwe) vítězství v závodě 24 hodin Le Mans je „God Moving Over the Face of the Waters“, kterou složil Moby. Celosvětově se proslavila, když byla použita v závěrečné scéně filmu Nelítostný souboj (1995). (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama