Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Smutné svědectví toho, že zločiny církve neskončily s pálením čarodějnic, ale že přetrvávají do 20. století, kdy stále může dojít náboženský fanatismus dojít tak daleko, že rodiče své vlastní dcery, třeba za to, že se baví s chlapci (coury jedny nemravné) nebo že se nechají někým znásilnit (pokušitelky jedny zkažené), nechají zavřít do nápravného ústavu, kde mají modlitbou a prací dojít po vzoru Máří Magdaleny k vykoupení za své "hříchy" a přitom jen tak mimochodem otročit v prádelně a nechat se terorizovat a bičovat sadistickými jeptiškami. Film je velmi působivý a mnoho scén se vám zadře pod kůži, kdy třeba jsou chovankyně po letech věznění natolik "institucionalizované", že už ani nechtějí utéct a postupně degenerují v podobné svině jako jejich věznitelky. Herecké obsazení je neznámé, ale o to lepší, režie Petera Mullana střídmá, ale o to působivější. Modlete se a pracujte, ovečky, sic vás stihne věčné zatracení! (promiňte, nechal jsem se unést:) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Strašně silný, nádherně natočený a velmi bolestný snímek z katolického Irska a to ve druhé polovině 20.století!!! Na příběhu čtyř mladých dívek je s obrovským filmovým prožitkem ukázáno, jak náboženský fanatismus až donedávna ničil svobodu i životy mladých dívek, které se svými nevinnými sexuálními činy provinily proti katolické morálce tehdejších Irů a byly za to potrestány převezením do kláštera coby nápravného ústavu pro padlé ženy na krutou celoživotní převýchovu. Některé dívky postupně pokorně přijímají trest i přísné podmínky kláštera ("Jsme kajícnice. Musíme pykat."). Jiné vnímají se stupňující nelibostí a touhou po svobodě přetvářku a kruté praktiky starších jeptišek v čele s matkou představenou (ne nepodobnou vrchní sestře Ratchedové z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem). Je to film o touze po svobodě a to z rodu těch nejlepších filmů, jako je Motýlek, Vykoupení z věznice Shawshank, nebo zmíněný Přelet nad kukaččím hnízdem. Trailer: http://www.csfd.cz/film/121901-padle-zeny-magdalene-sisters-the/videa/ ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, dostat se v katolickém Irsku do spárů řádových sester Marie Magdalské asi nebyl žádný med. Obzvláště, když ,,kajícnici'' k tomuto kriminálu většinou odsoudila vlastní rodina. Připomnělo mi to kauzy z dneška, kdy k nám občas přichází informace o ženách z Indie nebo z Afriky, které byly znásilněny a ještě si za to mohou sami! Už mnohokrát jsem se podivoval nad skutečností, kterak fanatismus v církvích umí udělat často z učení o dobru a lásce nástroj nebrutálnějšího teroru, ponižování a týrání. Nejděsnější na tom je, že se tento příběh neudál kdesi kdysi v osmnáctém století, ale v době jen chvilku po rozpadu Beatles... Nevím jestli jsem se nepletl, ale udivila mne ta fotka JFK na stole matky představené a i na trezoru :-). Že by i jeptišky podléhaly mužskému šarmu? Z filmu na mne dýchala slušná tíseň už jen proto, že i v případě podařeného útěku nešlo čekat pomoc od rodiny. Ta v leckterých případech byla naopak tou, na kterou se rozhodně nedalo spoléhat... Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale téma bylo silné a dobře zpracované. Dokonce jsem ty jeptišky ve filmu slušně nenáviděl! Dávám za 4 svaté medailonky. * * * * ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle irsko-britský film mě dostal tak, že mi ještě dlouho potom naskakovala husí kůže, když se mi znovu a znovu vybavovaly některé momenty a jeho atmosféra… Možná o to víc, že film byl natočen podle skutečných událostí. Katolické Irsko šedesátých let a klášterní polepšovna, či spíš něco jako pracovní koncentrák pro ženy, které (třeba ne vlastní vinou) nevyhověly dobové představě o čistotě a počestnosti. Zvrácený Islám – „hadra“. Tady ovšem v „príma křesťanském balení“ – speciální evropská verze úchylného pojetí morálky… Přiznám se, že jsem u něj místy i brečela a místy přepínala televizní kanály, když už to šlapání po lidské důstojnosti přesahovalo pro mne snesitelnou mez. Na druhou stranu jsem byla zase hrozně zvědavá, jak to všechno dopadne… Je to jeden z filmů, kde děj rozhodně není předvídatelný. Navíc se některé pasáže snažily krutou skutečnost natolik zjemnit a snad jenom naznačovat, že mi pár věcí docházelo vlastně až zpětně. Pointa celého filmu se podle mě docela shoduje s výsledky jednoho psychologického experimentu (kde skupina univerzitních studentů měla na pár dní "hrát" na odsouzené a bachaře - lidé s absolutní mocí po čase natolik zbrutálněli, že byl pokus předčasně ukončen)… ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Coby kritika bigotní omezenosti prostého lidu má tenhle film určitě svůj význam a chápu, že nejeden irský liberál má dneska potřebu vyřídit si účty s donedávna všemocnou katolickou církví. Ale já už podobných filmů viděl takovou spoustu, že příběh jsem příliš výrazně neprožíval a nad osudy všech těch nešťastných žen slzy neronil. Prostě film o tom, že náboženský fanatismus a z něho plynoucí společenské předsudky jsou zlo, a že nevzdělaní lidé se lehce ovládají, což snad není nic nového pod Sluncem. Jelikož ale před branami Evropy čekají na vpád myriády mnohem vylízanějších a omezenějších jinověrců, nepovažuju takovéhle propagandistické protikatolické filmy za nijak užitečné. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Písničkářka Joni Mitchell později napsala píseň "The Magdalene Laundries", která se stala neoficiálním protestsongem pozůstalých z Magdalenských domovů. (Amplifier)
  • Režisér Peter Mullan napsal Padlé ženy poté, co ho inspiroval dokument Channelu 4 Sex in a Cold Climate. (Amplifier)
  • V roce 1996 byl zavřen poslední Magdalenský domov. Dodnes se katolická církev za Magdalenské domy neomluvila ani chovankyně nekompenzovala. (Amplifier)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno