foto

Peter Mullan

  • nar. 2.11.1959 (56 let)
    Peterhead, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Mullan se narodil roku 1959 ve skotském městě Peterhead. Absolvoval Univerzitu v Glasgow a jako herec začínal v místních divadelních souborech. Už od raného věku se také zajímal o režii. Ve filmu se začal uplatňovat od počátku 90.let. Vytvořil menší, ale výrazné role ve dvou kultovních filmech Dannyho Boylea – MĚLKÝ HROB a TRAINSPOTTING.

Za hlavní roli ve filmu JMENUJI SE JOE režiséra Kena Loache získal v roce 1998 Cenu za nejlepší mužský herecký výkon na MFF v Cannes. Jako režisér také natočil několik epizod seriálu BBC CARDIAC ARREST. Dále režíroval krátkometrážní film FRIDGE, film o čtyřech dospělých sourozencích, kteří se sejdou na matčině pohřbu SIROTCI nebo sociální drama PADLÉ ŽENY. Právě za PADLÉ ŽENY získal na MFF v Benátkách v roce 2002 Zlatého lva za nejlepší film a na MFF v Torontu za film - objev.

V posledních letech si zahrál například v dramatu ZA JASNÉHO DNE (2005), ve sci-fi Alfonsa Cuaróna POTOMCI LIDÍ (2006), v britském dramatu CHLAPEC A (2007) nebo v předposledním díle potterovské ságy HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI – ČÁST 1 (2010).

Markéta "Cherish" .

Herecká filmografie

2018 Jungle Book
2017 Mystery Ride
2016 Quarry (TV seriál)
Tommy's Honour
2015 Hector
Píseň západu slunce
Stonemouth (TV seriál)
2014 Hercules
2013 Chceš pěstí?
Na jezeře (TV seriál)
Slunce nad Leithem
2012 Kšeft na jeden den
Man Inside, The
Strach (TV seriál)
2011 Tyranosaurus
Válečný kůň
Veselé Vánoce
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Chuligáni
Neighbours, The
2009 Vraždy v Yorkshiru: 1974
Vraždy v Yorkshiru: 1980
Vraždy v Yorkshiru: 1983
2008 Fixer, The (TV seriál)
Stone of Destiny
2007 Pod psa
Poslední legie
Ten kluk
To Build a Home
Trial of Tony Blair, The (TV film)
2006 Krutý sever
Loď stínů
Potomci lidí
2005 Za jasného dne
2004 Mistr zločinu
Pryč z toho světa
Slepci
Waves
ZOO v krabici (TV seriál)
2003 Adamovo tajemství
Polibek života
This Little Life (TV film)
2002 Padlé ženy
2001 Vražedná terapie
2000 Rafinovaný zloděj
Vykoupení
1999 Julie
Mauvaise passe
1998 Duck
Jmenuji se Joe
1997 Bogwoman (TV film)
Longest Memory, The (TV film)
Poor Angels
Pravdivá pohádka
1996 Nightlife (TV film)
Trainspotting
1995 Good Day for the Bad Guys
Ruffian Hearts (TV film)
Statečné srdce
1994 Mělký hrob
Priest and the Pirate, The (TV film)
1993 Close
Harry (TV seriál)
1992 Sealladh
1991 Jute City (TV film)
Lůza
1990 Opium Eaters (TV film)
Taggart: Love Knot (TV film)
Taggart: Rogues' Gallery (TV film)
Velký muž
Your Cheatin' Heart (TV seriál)
1988 Rab C. Nesbitt (TV seriál)
Steamie, The (TV film)

Dokumentární

2009 Scotland on Screen (TV film)
2007 British Film Forever (TV seriál)

Režijní filmografie

2010 Chuligáni
2002 Padlé ženy
1998 Sirotci
1996 Fridge
1995 Good Day for the Bad Guys
1994 Cardiac Arrest (TV seriál)
1993 Close

Dokumentární

2006 Cinema16: European Short Films

Scenáristická filmografie

2010 Chuligáni

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace