Reklama

Reklama

Plavkyně

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvě sestry to z válkou zničené Sýrie dotáhnou až na olympijské hry v Riu v roce 2016 a na téhle riskantní cestě prokážou pevné odhodlání i skvělou plaveckou techniku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (35)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasný skutočný príbeh sestier Mardiniových, ktoré po začiatku vojny v Sýrii ušli za lepším životom do Európy, kde si chceli splniť svoje športové i ľudské sny. Už samotný námet znie pozoruhodne, a musím uznať, že spracovanie tohto príbehu bolo skutočne vydarené. Určite tam bola pridaná aj značná dávka dramatizácie, ale kostra príbehu bola naozaj taká ako bola vo filme. Tá cesta utečencov je až brutálne strastiplná, až mi je ľúto, keď sa k utečencom následne ľudia správajú ako k nejakým menejcenným tvorom (aj keď, samozrejme, nájdu sa aj takí, čo dokážu európsku pohostinnosť zneužiť a len vyciciavajú sociálny systém). Každopádne, tento príbeh je veľmi pekný a natočený kvalitne, takže chválim = 4* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Netflix sa chytil jedného prípadu z milióna a dostali sme prekvapujúco veľmi zaujímavý príbeh. Taký splnený americký sen. Utečiete reálne pred vojnou, síce na nafukovačke, ale lepšie než s polystyrénovou doskou, a nakoniec to dotiahnete až na olympiádu. Zaujímavý príbeh so silnými fázami najmä pri boji na mori, ako aj pri riešení prevádzačstva s lakomými hovädami. Takže v tomto smere dobrý film. Samozrejme si treba aj uvedomiť, že Netflix tam dal svoju udičku a snaží sa ľudí presvedčiť, že to všetci prichádzajúci z východu sú vojnoví utečenci, pritom 90% z nich sú ekonomickí migranti mužského pohlavia, ktorí nechali svoju rodinu v tej zlej vojne, fotia sa iPhonom a v kapse majú slušný obnos peňazí. Síce nám ich prezentujú ako lekárov a atómových fyzikov, ale človek je na pochybách, keď niekoho v tábore znásilnia, alebo rovno ten tábor podpália. Aj taký film by som chcel vidieť. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy a pokud jsou založené na skutečném příběhu tak ještě lépe. Takže jsem rád, že příběh plavkyň měl tuhle přidanou složku. Jinak to migrační drama mi hodně přípomínalo knížku Beekeeper of Aleppo (což asi nepřekvapí, ale zároveň to ukradne pár dramat z cesty). Abych pravdu řekl, tak jsem ve finále čekal víc emocí, ale jinak jsem spokojenej s tím, jak to celé fungovalo. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Obecně jsem v minulosti nepovažoval všeobecnou vítací politiku Angely Merkel za správnou, nicméně v případě uprchlíků ze Sýrie nenamítám a o příběhu The Swimmers mohu jen říci, že jsem jim držel palce a bál se s nimi. Citlivě udělaný "malý" film, který se sice věnuje plavání méně, než by člověk z názvu čekal, ale funguje a je podle skutečného příběhu. ■ Yusra Mardini na olympiádě v Riu porazila čtyři soupeřky, čímž dokázala, že si účast zaslouží. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nevím komu je tahle promigrační agitka určena, ale evropanům asi úplně ne, když jsou tady z velké části prezentováni jako ti špatní. Je nesporné, že většina těch lidí se dalo do pohybu kvůli neútěšné situaci, za kterou nemohou, ale ta jejich úporná vidina přisátí se na německý sociální cecík je znepokojující. Mohou se ohánět hrdostí a vším možným, ale stejně to nakonec dopadne, tak jak musí... Z filmařského pohledu je to pak jen rutinní sociální drama s podprůměrnými herci. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Yusra Mardini si zahrála ve filmu samu sebe, když pomohla natočit některé plavecké scény. Našla si čas, přestože současně trénovala na olympiádu v Tokiu. (Jirka_Šč)
  • Mořská nemoc i omdlévání na nafukovacím člunu nebyly hrané – scénu natáčeli skuteční uprchlíci, kteří si tak uprostřed oceánu opakovali část své cesty. Jen noční záběry jsou z bazénu. (fraktal)

Reklama

Reklama