Reklama

Reklama

Sparta

Trailer 1

Kontroverzní snímek Sparta byl uveden na soutěži filmového festivalu v San Sebastianu poté, co byl jen několik dní předtím stažen z programu filmového festivalu v Torontu. Už jméno samotného tvůrce spolu s námětem naznačují, že půjde o hutné, provokativní a komplikované dílo. Snímek vypráví příběh čtyřicetiletého pedofila Ewalda, který se potuluje po několika malých městech v rumunské Transylvánii, kde hledá uspokojení svých tužeb, ale zároveň se snaží ovládat a neřídit se svými pudy. Ve zchátralých domech buduje „judo centra“, která se stávají zvláštním útočištěm pro mnoho dětí mimo domov, které je navštěvují, protože většina jejich rodičů jsou alkoholici, kteří je zneužívají. Sparta navazuje na snímek Rimini a vytváří spolu s ním dvoudílný příběh o dvou zcela odlišných synech bývalého nacisty stiženého demencí (Hans-Michael Rehberg ve své poslední roli). Jde o drsný, na hranici odpudivosti balancující, ale zároveň podivně působivý portrét člověka, který se snaží nepříliš úspěšně bojovat se svými vnitřními démony. Příběh ztracené duše, tuláka, viníka i oběti. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (26)

holistix 

všechny recenze uživatele

Vadí mi, že zatímco u jiných Seidlových filmů, kde jsou ti účinkující dospělí, si můžete říct: vědí co dělaj, jsou za sebe zodpovědní, mají za to honorář atd, zde jsou ti účinkující děti, a to evidentně dost chudé děti, u kterých vás napadne, že logicky „udělají cokoliv“ a že s tím ten autor počítá stejně jako jeho pedofilní postava.. Mám velké pochybnosti, že ten blond chlapec třeba chápe, co se to tam vlastně děje, co to tam ti staří pánové z Rakouska vlastně dělají.. Tady mi ta Seidlova obvyklá manipulace připadá odporná. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Ulrich Seidl, jeden z najúspešnejších aj najodvážnejších rakúskych filmárov, provokuje diváka k otázkam, ktoré by si iste radšej nekládol. Sparta nie je prvým a iste ani posledným filmom na tému pedofílie, no hoci diváka nemučí priamym vyobrazením jej fyzických prejavov, emočne ide až na hranu znesiteľnosti. Zmes protichodných emócií od opovrhnutia cez ľútosť až po chvíľkové povzbudzovanie Ewalda je pre diváka rozporuplným zážitkom. Ewald je desivý pre svoju nepredvídateľnosť, ale najmä pre všetko, čo predstavuje, hoci sa tomu aj sám bráni. Klásť si otázku, či napokon starostlivý pedofil s dokonalou sebakontrolou nie je pre deti menej nebezpečný než opitý otec s remeňom v ruke je, skrátka, zvrátené. Seidl sa nikdy nebál pichať do osieho hniezda. Obdivuhodný je aj výkon Georga Fridricha v ťažkej, obrazne aj doslovne obnažujúcej úlohe. Pre mnohých ľudí bude jeho otvorenosť či dokonca empatia k hlavnému hrdinovi za čiarou. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľa kontroverzie, veľa publicity a dokopy nič. Akurát naháč v sprche, sem tam dotyky s chlapcami, masturbácia pri okukávaní, ale nič explicitné. Je to hnus, ale bojím sa to takto priamo pomenovať, keďže progresivizmus takéto hodnoty uznáva, ako niečo prirodzené. Ako onehdy na SME písali, pedofili predsa nie sú zločinci, treba ich chápať. Možno aj mäsko podhodiť. Takže nakoniec škandalózny film, ale bez škandalózneho prevedenia v mojich očiach. Film nesúdi a netrestá, iba ukazuje a odhaľuje isté chúťky opatrným spôsobom. Ide skôr o boj človeka s vlastnými démonmi. Človeka, ktorému nikto zdravý nefandí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Citlivé drama o jednom obyčejném pedofilovi. Ulrich Seidl si vždy vybírá ožehavá témata a před ničím nezavírá oči. Sparta je špinavý film s naprosto obyčejnými, občas ošklivými lidmi v ošklivém prostředí. Dané téma zpracovává způsobem, který není nijak explicitní a nesnaží se šokovat, jako spíše přiblížit pocity nemocného člověka, který se snaží pomáhat a zároveň ukájet svoje tužby. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Film se snaží přiblížit divákovi psychologii homosexuálního pedofila. Naskýtá se otázka, k čemu je tato osvěta dobrá. Zdá se, že LGBT se dotklo svých hranic a narazilo na problém. Homosexualita je dnes propagovaná až do omrzení, ale homosexuální pedofilii zákon pořád ještě zakazuje a trestá. Nelze vyloučit, že v budoucnu dojde k odtrestnění homosexuální pedofilie, protože homosexuály nelze takto diskriminovat donekonečna. Nejdřív je třeba, aby lidé takové chování pochopili a začali je aspoň částečně tolerovat, pak je odtrestnit a dále masivní propagací přesvědčit veřejnost, že je to normální. – Myslím však, že existuje ještě druhá možnost, totiž že v důsledku politických změn ve světě i v Evropě celý ten ideologický balast se všemi svými vymyšlenostmi půjde kopru včetně těch, kdo jej naplánovali, financovali a vědomě aktivně podporovali ve snaze zničit západní civilizaci jak morálně, tak ekonomicky, a poté nastolit NWO. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Na premiére filmu v San Sebastiane sa mal zúčastnit aj režisér Seidl, nakoniec však deň pred ňou svoju účasť zrušil: „Uvedomil som si, že moja prítomnosť na premiére môže zatieniť to, ako bol film prijatý. Teraz je čas, aby film hovoril sám za seba.“ Film bol nakoniec prijatý potleskom. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru v súťaži na 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v San Sebastiáne 18. septembra 2022. Pôvodne mal mať svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v roku 2022, avšak festival zrušil premietanie na základe kontroverzných obvinení. (Arsenal83)
  • Dňa 23. júla 2019 dostala satumarská polícia tip, že počas výroby filmu v Baba Novac boli na deťoch spáchané „rôzne násilné činy“. Spustili vyšetrovanie, ktoré bolo uzavreté vo februári 2022. Záverečná správa obsahovala svedectvá šiestich maloletých, že počas výroby nezažili obťažovanie. K rovnakým záverom dospeli aj rakúske úrady. (Arsenal83)

Reklama

Reklama