Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1755 se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsné, nehostinné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat tu ve jménu krále kolonii. Výměnou za to pro sebe získá tolik vytoužený šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti, nemilosrdný Frederik de Schinkel, se však arogantně domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se de Schinkel dozví, že jeho služebná Anna Barbara a její manžel se utekli ukrýt ke Kahlenovi, privilegovaný a zlomyslný majitel vřesoviště přísahá pomstu a dělá vše pro to, aby kapitána vyhnal. Kahlen se nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje – riskuje nejen svůj život, ale i život rodiny uprchlíků, která se kolem něj shromáždila. Šestý celovečerní film Nikolaje Arcela je vynikající historické drama s řadou předností, z nichž ta nejpřesvědčivější je možná nejméně překvapivá. Je jí charisma staré školy, které z plátna vyzařuje díky Madsi Mikkelsenovi v roli muže, jehož mlčenlivou povahu a drsnou statečnost prověřují snad všechny myslitelné útrapy, které ho v Dánsku 18. století mohly potkat. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (251)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drámo, které chytne za koule! Mads Mikkelsen by se měl vykašlat na Hollywood, protože tam je to přešlap za přešlapem, ale jakmile hraje ve své rodné domovině Dánska, je to většinou slušnéj nářez a Bastard hned z kraje roku exceluje. Příběh se zaměřuje na Ludviga Kahlena, který se ze zahradníka vypracoval na kapitána a jeho snem je vybudovat kolonii v nehostinném prostředí vřesoviště, při splnění cíle by chtěl za odměnu vytoužený šlechtický titul. Velmi brzy si však udělá nepřátele, jelikož nedaleko žije Frederik de Schinkel nemilosrdný arogantní lord, který se domnívá, že tahle země patří jemu a né králi a tak Ludvigovi nemálokrát pěkně zavaří. První půlka je ještě taková seznamovačka, ale díky atraktivnímu námětu a skvělým hercům si film drží pozornost velmi dobře, jakmile se však film přepne do druhé poloviny, tak se začnou dít hodně zajímavé věci. Atmosféra, krutost a barbarství dané doby je tu zachyceno velmi věrohodně. Mikkelsen bude muset udělat spousta těžkých rozhodnutí a překonat spousta těžkých překážek, aby dosáhl svého cíle. Je tu jedna scéna alá Sofiina volba, která slušně dokáže dolovat z diváka emoce a děje se tu poté jedno překvapení za překvapením. + potěší jedna malá stealth akcička. Film tak dobrý, že si vystačil i bez bitev a to je co říct, kor u mě. 85% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velká paráda. Staromilský přístup a Madsův zarputilý výraz v poctivém bijáku s povedeným scénářem, který chytne za srdce. Dánská vřesoviště a krásné záběry na drsnou krajinu. No a samozřejmě jeden zmrda, kterému přejete to nejhorší a celou dobu si říkáte proč mu kapitán neprovrtal hlavu kulí hned na začátku. Skvělý příběh se silným závěrem a hodnotnou pointou. ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, kde je ústřední postava postavena do šíleně nevýhodné výzvy a kde stojí jak proti přírodě, tak proti neférovému systému a tohle Bastard splňuje na jedničku. Páteří filmu je precizně vystavěný scénář, který perfektně rozebere a využije všechny nadhozené témata, přičemž se opírá o skvělý konflikt záporáka s hlavním hrdinou. Konečně je tu zase návrat záporáků, který budeme nenávidět a které cheme vidět trpět! Bastard je tak nekončící přetahovanou a horskou dráhou emocí, proher a trumfů, kde vše skvěle zaštiťuje příběhový oblouk a vývoj Ludviga v podání skvělého Madse Mikkelsena. Ikdyž je to v jádru surový, temný a depresivní, tak se film neutápí v jednom odstínů emoci, ale dokáže vyvolat celé spektrum, které utváří strhující jízdu od začátku do konce. Historická pecka, za málo peněz, která brutálně nakopává zadek Žižkovi. Kdyby to bylo surovější, lehce učasanější strukturou a mělo to silnější tah na branku, tak neváhám jít o hvězdičku víc. Přesto má film dokonalý závěr a tečku, která podtrhne celé to trápení. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracované a hodně drsné historické drama z prostředí dánského vřesoviště. Bastard je v jádru jednoduchým příběhem o lidské zarputilosti. Na jedné straně sympatický Ludvig Kahlen s tváří charismatického Madse Mikkelsena a proti němu bytostně odporný (de) Schinkel. Rozhodnutí hlavního hrdiny jsou však také často rozporuplná, čímž se snímek zvládá vymanit z tradičních žánrových klišé a nabízí poněkud odlišný zážitek. Přesto mám pocit, že se mu to daří pouze částečně a chladné scény střídají zbytečně melodramatické výjevy, což narušuje jinak nekompromisní atmosféru. K romantické lince se přidávají až absurdně komické scény, které sice pobaví, ale ve výsledku mi možná právě tahle žánrová nesourodost zabránila si film naplno užít. Nepříliš uspokojivý konec pak vnímám především jako logické vyústění předchozích tvůrčích rozhodnutí a nemyslím si, že by Bastardovi pomohlo, kdyby pouze skončil o pár minut dříve. To jsou nicméně asi jediné výhrady vůči tomuhle jinak kvalitnímu severskému počinu. 8/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MOHU SI PODMANIT PŮDU A VYBUDOVAT PRVNÍ KOLONII NA VŘESOVIŠTI“…  Historický drama plný Mikkelsena, vojáka s vizí, se všemi aspekty, který ona doba přinášela. Syrová filmařina s trochou tý severský romantiky, fajn postavy, sympaticky nesympatickej darebák... tohle se nevokouká! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Předlohou pro scénář byla kniha „The Captain and Ann Barbara“, kterou v roce 2020 vydala Ida Jessen. 2.) Film se natáčel taká v ČR a to v lokalitách Jaroměřice v Pardubickém kraji, Ralsko u Liberce, Libochovice v Ústeckém kraji a Zvánovický potok ve středních Čechách. 3.) Thx za titule “anonymnímu uživateli“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Podľa Arcela sa Simon Bennebjerg vo svojej úlohe Schinkela cítil veľmi dobre, pričom jeho postavu nechceli napísať len ako "čisté zlo": "Pre nás ako scenáristov to bola postava, ktorá hovorí pravdu. Ak Anders Thomas Jensen alebo ja mali niečo brutálne pravdivé, čo sme chceli povedať, vždy sme to mohli vložiť do úst tohto zlého chlapa. Pretože v podstate hovorí veľa vecí, ktoré sú pravdivé. Pravdy, ktoré náš hrdina (Mads Mikkelsen) ešte celkom neprijal, ani nepochopil, o čom život v skutočnosti je. Ale v podivnom zmysle ten zlý to už vie." (Arsenal83)
  • Film bol vybraný ako dánsky príspevok pre najlepší medzinárodný hraný film na 96. udeľovaní cien akadémie a bol jedným z 15 finalistov v decembrovom užšom výbere. (Arsenal83)
  • Postava Anny Barbary je nehistorická a len fikciou spisovateľky Idy Jessen. Režisér Arcel chcel, aby jej postava bola na začiatku len neviditeľná a postupne sa jej význam zvyšoval, o čom diskutoval aj s herečkou Amandou Collin, ako to má presne vyzerať (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Reklama

Reklama