Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023 Autor POMO

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer, který unikátním způsobem pomohl k úspěchu dvěma na prvním pohled nespojitelným filmům. Jako loni podržely kina nad vodou Top Gun: Maverick a druhý Avatar, letos to pro ně udělaly snímky Barbie a Oppenheimer.
 
Rok 2023 byl silný i co do kvality filmů. Oppenheimer a Zabijáci rozkvetlého měsíce se nejspíš utkají v tuhém boji o Oscary. “Oppie” oslnil masy, zpečetil genialitu Christophera Nolana coby novodobého Kubricka, který dokáže udělat fascinující biják i z divácky ne tolik atraktivního scenáristického konceptu. A Martin Scorsese trefil epicky hřebíček na hlavičku u dalšího temného tématu americké historie. Američtí kritici zatím oceňují více Scorseseho, ale o Oscarech rozhodují filmaři. A Nolan zatím režijního Oscara nemá.
 
Když už zmiňujeme vysokou filmovou kvalitu uplynulého roku, vypíchněme taky precizní Anatomii pádu, která sbírá veškerá evropská ocenění; temnou Zónu zájmu, která Anatomii pádu pokaždé dýchá na záda; pozoruhodnou weird komedii s Nicolasem Cagem To se mi snad zdá; historické drama Bastard s Madsem Mikkelsenem, které je dánským Statečným srdcem; Lanthimosovy neodolatelně abstraktní Chudáčky; malované folklórní drama Jagna od tvůrců zázraku S láskou Vincent; Kaurismäkiho dramedy Karaoke blues, které nechybí nic z kouzla jeho klasických kousků; křehkou korejsko-americkou romantiku Minulé životy; svěží a vtipné fantasy dobrodružství Dungeons & Dragons: Čest zlodějů; či v akčním žánru referenčního čtvrtého Johna Wicka a tentokrát odlehčenější a scenáristicky propracovanější sedmou Mission: Impossible. Největším překvapením konce roku se mezi filmovými geeky stala dramatická, japonské tradice vyznávající Godzilla -1.0. Některé ze zmíněných filmů ještě pořád běží nebo brzy poběží v českých a slovenských kinech, tak si na ně určitě zajděte.
 
V uplynulém roce nás potěšilo taky několik povedených VOD premiér, u kterých je často škoda, že nemáme možnost je vidět na velkém plátně. Ve vodách inteligentního testosteronu dokonale spolehlivý Guy Ritchie uvedl skvělého Covenanta; herecké matadorky Annette Bening a Jodie Foster v Nyad pod dozorem Jimmyho China přeplavaly nepřeplavatelné; Matt Damon a Ben Affleck nám s teniskami Nike Air přiblížili úspěšné podnikání v osmdesátkové Kalifornii a Taron Egerton to samé akorát globálně s hrou Tetris. Zajímavé je taky srovnání dlouho očekávaného thrilleru Davida Finchera Zabiják s žánrovým bratříčkem Ještěr režijního debutanta Granta Singera. Singer to dle mého Fincherovi natřel. Uvidíme ještě, jak bude na VOD vypadat prodloužená verze Scottova Napoleona, který se v kinech dočkal rozpačitého přijetí, a jestli to na vyšší hodnocení dotáhne po Oscarech lačnící Maestro Bradleyho Coopera.
 
Budeme mít stejně silný i filmový rok 2024? Kromě zmíněné druhé Duny nás v prvním čtvrtletí budou před velká plátna kin lákat Krotitelé duchů: Říše ledu; v dubnu Godzilla x Kong: Nové imperium; v květnu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, Království Planeta opic a Kaskadér s Ryanem Goslingem; v červnu čtvrtí Bad Boys a třetí Tiché místo; a o letních prázdninách třetí Deadpool a Lovec Kraven - dvě marvelovky, které snad drsnějším pojetím nakopnou skomírající univerzum. V srpnu se dočkáme taky novinky Alien: Romulus, která se má odehrávat mezi událostmi Vetřelce a Vetřelců (základna s malou Newt?); v září nám Tim Burton přinese pokračování oblíbené klasiky Beetlejuice, a v nových Transformers One uvidíme Scarlett Johansson a Chrise Hemswortha. Producentům došlo, že bez hereckých hvězd ságu neoživí. Očekáváný Joker: Folie à deux a alespoň pro mě vysloveně nežádoucí Gladiátor 2 (Ridley, máš to za potřebí?) pak na poli hraných blockbusterů příští rok uzavřou.
 
Zmíněné kalendářní měsíce uvedení filmů do kin berte orientačně, můžou se změnit. Ve výčtu jsem taky nezmínil plejádu zajímavých animáků či menší a festivalová dramata. Bylo by to dlouhé psaní. A tímto výročním úvodníkem vám chci především popřát krásné prožití vánočních svátků v kruhu nejbližších a co nejpohodovější rok 2024. Samozřejmě s co nejlepší volbou při výběru filmů a seriálů, které vám emocemi a poznáním bohatě a přínosně naplní vaše volné chvíle. Od toho pro vás již 22 let děláme ČSFD. Děkuji, že nás pořád rádi navštěvujete a přispíváte svými hodnoceními a názory. Vděkem vám nyní přinášíme novou edukativní sekci Žánry, která vám pomůže zorientovat se v historii kinematografie a současně vás denně informuje, co ve kterém žánru zrovna letí na českých a slovenských VOD službách.
 
Ještě jednou děkuji, i všem kolegům, kteří pro vás dennodenně pomáhají budovat tento filmový a seriálový ráj. Ať je pro nás všechny osvobozujícím únikem od reality a nehezkých věcí, které se v ní v tomto desetiletí dějí.
 
ČSFD forever!

Reklama

Související novinky

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

dnes

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama