foto

Karel Heřmánek

  • nar. 17.10.1947 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Heřmánek se narodil 17. října 1947 v Praze. Po absolutoriu brněnské JAMU v roce 1972 působil jednu sezónu na scéně Divadla Na provázku. Odtud odešel s Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Sešel se tu s řadou významných a vynikajících herců, ale ani zde nevydržel příliš dlouho. V letech 1977 a 78 působil jednu sezónu v Městských divadlech pražských a poté zakotvil v Divadle Na zábradlí, kde působil v podstatě až do jeho zániku. Z tohoto období je určitě nutno připomenout jeho 1. velkou divadelní roli v Bratrech Karamazových.

Jeho debut před kamerou se odehrál v roce 1972 v ne příliš známém TV filmu UPROSTŘED BABÍHO LÉTA VE STEPI ZAHOUKAL VLAK. Film ale nezaznamenal žádný velký úspěch ani nevešel do podvědomí diváků. 3 roky se před kamerou neobjevil. Následovalo HŘIŠTĚ (1975) a poté v roce 1979 už více známé filmy jako NA PYTLÁCKÉ STEZCE, ŽENA PRO TŘI MUŽE, SMRT STOPAŘEK a KAM NIKDO NESMÍ.

80. léta odstartoval úspěšně - vyšel záznam divadelní hry BRATŘI KARAMAZOVI, kde sklidil velký úspěch u diváků i u kritiky jako Dimitrij. Dále si zahrál v dramatu SLUNÍČKO NA HOUPAČCE, v rodinné komedii KRAKONOŠ A LYŽNÍCI a např. i v dramatu HADÍ JED. Až do roku 1984 se jeho účinkování ve filmu soustředilo spíše na TV filmy nebo filmy, které nebyly příliš úspěšné – např. ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, kde si zahrál vyšetřovatele Bulise. Ovšem v roce 1984 přišly 2 role, které můžeme označit za převratné v jeho kariéře na filmovém plátně. Tou první byl démonický vládce pekel, jeho nejtemnější temnost Lucifer ve velmi úspěšné pohádce Hynka Bočana S ČERTY NEJSOU ŽERTY a tou druhou byl žižkovský frajer Hubert Hrabě zvaný Fešák Hubert v komedii FEŠÁK HUBERT. Poté následuje v roce 1986 např. velmi zdařilá komedie SMÍCH SE LEPÍ NA PATY, úspěšné drama z boxerského prostředí PĚSTI VE TMĚ, DOBRÉ SVĚTLO (za které získal cenu na MFF v Portugalsku za mužský herecký výkon), ale hlavně další z jeho velkých rolí: obchodní zástupce vysavačů Electrolux v ne moc veselé komedii odehrávající se během 2. světové války SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ. Poté už se až do začátku 90. let objevoval spíše v TV filmech.

V 90. letech se rozpadla scéna Divadla Na zábradlí a Karel Heřmánek založil nové Divadlo Bez zábradlí, kam přešla většina herců z Divadla Na zábradlí. Dodnes je zde ředitelem a s řízením mu pomáhá jeho manželka, moderátorka a bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková. On je ředitelem a hercem, ona manažerka. V této době se na obrazovkách objevil např. v seriálu „CO TEĎ A CO POTOM“, v německo-švédském válečném dramatu STALINGRAD a následně v úspěšné komedii DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, kde si zahrál nevlastního bratra Olgy Hakunděkové (Ivany Chýlkové). S Ivanou Chýlkovou si zahrál také ústřední dvojici v seriálu z prostředí veterinární kliniky „O ZVÍŘATECH A LIDECH“. Zahrál si také v oscarovém snímku z dílny Svěrák – Svěrák KOLJA (1996), v BUMERANGU (1997) a v neveselém seriálu „ZDIVOČELÁ ZEMĚ“ (1997).

Po delší odmlce se na filmovém plátně objevil v komedii PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ (2005), kde si zahrál vedoucího letištního skladu po boku Ivana Trojana.

Díky svému charakteristicky zabarvenému hlasu často i dabuje. I se svou nynější manželkou se poprvé potkali v dabingovém studiu. Jeho hlas jsme mohli slyšet např. v animované pohádce HLEDÁ SE NEMO nebo v nově připravovaném českém animovaném filmu KOZÍ PŘÍBĚH – POVĚSTI STARÉ PRAHY.

Karel Heřmánek je jednou rozvedený – z prvního manželství má 2 dcery: Kristýnu a Karolínu. Z nynějšího (druhého) manželství má 3 syny.

Gába "Rousse" al Hána

Herecká filmografie

2015 Lovci a oběti
Sedmero krkavců - vyp.
Všechny moje lásky (TV seriál)
2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
Jakub a jeho pán (divadelní záznam)
2013 Já tam mám tělo
Revival
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Kozí příběh se sýrem
O pokladech (TV film)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2008 Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
2007 Trapasy (TV seriál)
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2004 Černí baroni (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (TV film)
2000 Hurá na medvěda
Musíme si pomáhat
1998 Tři králové (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Bohatství slečny Kronkiové (TV film)
Bumerang
Kolja
1995 Malostranské humoresky
1994 Díky za každé nové ráno
Divadelní román (TV film)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Štace (studentský film)
1993 Stalingrad
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Co teď a co potom: Dno (TV film)
Hodina obrany (TV film)
1990 Dobroděj
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Mechanoskopie (S02E06)
Chybná diagnóza (TV film)
O Radkovi a Mileně (TV film)
O zapomnětlivém černokněžníkovi
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Šípková Růženka
Zvonokosy (TV film)
1989 Čajová Julie (TV film)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Supersen (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
Uzavřený okruh
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Herbstmilch
Láska na inzerát (TV film)
Lékaři (TV film)
O kouzelnici Klotýnce (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Vyjdi ze stínu (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Kam, pánové, kam jdete?
Nejdelší cesta (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
V tom starém domě (E06)
Polom v bezvětří (TV seriál)
Setkání
1986 Každý má svůj den (TV film)
Pěsti ve tmě
Smích se lepí na paty
Smrt krásných srnců
Velká filmová loupež
Vlček (studentský film)
Výsledek testu (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 A co ten ruksak, králi? (TV film)
Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí (TV film)
Dobré světlo
Jeden den v hostinci U klidného spánku
Nebožtík si nepřál květy (TV film)
Pohlaď kočce uši
Přezůvky Štěstěny (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Druhý tah pěšcem
Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Fešák Hubert
Sanitka (TV seriál)
S čerty nejsou žerty
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Všechno nebo nic
Všichni musí být v pyžamu
1983 Anděl s ďáblem v těle
Brakýři (TV film)
Domeček plný koleček (TV film)
Pánská jízda (TV film)
Píseň o plané růži (TV film)
Psí kůže (TV film)
Straka v hrsti
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Chuť vody (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Šéfe, to je věc! (TV film)
Šílený kankán
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Evžen mezi námi
Hadí jed
Chudák muzika (TV film)
Mezičas (TV film)
Počítání oveček (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
1980 Blondýna (TV film)
Honzík a duhový klobouk (TV film)
Krakonoš a lyžníci
Nevera po slovensky
Útěky domů
1979 Kam nikdo nesmí
Na pytlácké stezce
Smrt stopařek
Žena pro tři muže
1978 Mladý muž a bílá velryba
Stříbrná pila (TV seriál)
Taugenichts
Vdovcovy intimní večery (TV film)
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
Mädchenkrieg, Der
1976 Dům Na poříčí
Náš dědek Josef
Rok má šesť dní (TV film)
1975 Hřiště
Osvobození Prahy
1973 Kazisvěti (TV film)
1972 Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (TV film)

Dokumentární

2012 Film o filmu Kozí příběh se sýrem (TV film)
2005 Film o filmu: Příběhy obyčejného šílenství
1993 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 James Cole - Lobotom Music (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace