Reklama

Reklama

Mentolky

(festivalový název)
  • Jižní Korea Bakhasatang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na srazu studentů po dvaceti letech se nečekaně objeví i zoufalý Yongho. Po chvíli se opije, způsobí scénu a vyleze na železniční most, kde se nechá přejet vlakem. Snímek pak retrospektivně sleduje několik důležitých událostí jeho života, které ho dohnaly až k sebevraždě. První flashback se odehrává jen tři dny před tím, kdy si Yongho kupuje pistoli, aby kromě zastřelení sebe sama mohl potrestat i ty, kteří mu ublížili. Je však kontaktován neznámým mužem, manželem jeho dávné první lásky Sunim, která je velmi nemocná a chce jej ještě jednou vidět. V dalším flashbacku pět let v minulosti je Yongho úspěšným podnikatelem, ale manželství se mu rozpadá pod rukama. (VanTom)

(více)

Recenze (18)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná dráma. Má celkom dobrý príbeh o mužovi, ktorý na stretávku so spolužiakmi po dvadsiatich rokoch príde nešťastný a po chvíli spácha samovraždu a tak sa postupne odkrývajú všetky jeho problémy z minulosti, ktoré jeho charakter formovali a spôsobili, že svoj život takto ukončil. Spracovanie je ale iba priemerné, už od začiatku zaujme netradičná forma podania deja, keďže film začína smrťou hlavnej postavy a následne už ide dej čím ďalej viac do minulosti, ale už dej samotný nepôsobí až tak veľmi zaujímavo, čím ale zase ani nechcem tvrdiť, že je zlý. Dej je rozdelený na niekoľko etáp, medzi ktorými sú ale niekoľkoročné skoky, takže to nepôsobí až tak súdržne a miesto filmu ako celku som tak skôr vnímal zaujímavosť jednotlivých etáp. Navyše čiastočným problémom je samotný hlavný hrdina, ktorý nie je práve ukážkový príklad kladnej postavy, robí množstvo chýb a ľuďom okolo seba ubližuje, takže sa mu ani nedá moc fandiť. Ale našťastie každá etapa má viacero dobrých momentov, bavil ma prístup k prvej láske, čo s výnimkou hlavnej postavy poslúžilo ako hlavné prepojenie jednotlivých epizód a navyše ich kvalita sa neustále zvyšuje, takže tie prvé ma až tak moc nebavili, ale posledná tretina je už o dosť lepšia. Herecké obsadenie je iba priemerné, síce poteší Sol Kyung-Gu ako hlavný hrdina, lenže ako som spomínal, charakterovo je už na tom horšie a z vedľajších postáv ma už bavila len Moon So-Ri, inak ma už nikto výraznejšie nezaujal. Réžia a technická stránka sú tiež v rámci žánru len priemerné a to po všetkých stránkach. Takže Peppermint candy určite nie je zlý film a minimálne tou netradičnou formou rozhodne zaujme, ale na juhokórejské pomery je to nepochybne podpriemer a znovu ma to už neláka. 58% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Docela mě tenhle film zklamal. Už jsem viděl docela dost korejských filmů a tenhle mi přišel zatím jako jasně neslabší. Možná tím že se u něho motali japonci, ale asi to tím nebude. Děj je vyprávěn pozpátku ala Memento, většinou po čtyřletých skocích, příběh nemá žádný spád, hlavní hrdina se často chová nesmyslně, spousta věcí zůstává nevysvětlených a to takovým způsobem, že nemáte pořádnou šanci si vůbec domýšlet, jak a proč se to dělo nebo jak to dopadne. Poprvé jsem poslední hodinu prospal, tak jsem jí pustil znova a není mi to nic jasnější, spíš mě napadají nové otázky. Co se týká emocí, tak film vás rozhodně nezahřeje u srdce, je tu pár vypjatých scén, ale většinou nemají pořádný kontext, hrdina je nesympatický a často se chová jako idiot. Celou dobu jsem čekal, že mi aspoň naznačí proč se tak chová, ale to ani omylem. Vizuální ani hudební stránka není nijak novátorská, spíše naopak. Žádný Oldboy se teda nekoná. Dlouhé záběry s minimem hudby spolu s divným hlavním hrdinou působí tak nějak odtažitě a za celý film jsem si k hlavní postavě nevybudoval žádný vztah. Pokud mi někdo zkusí vysvětlit, co se mu na filmu líbílo a jak to on pochopil, rád s ním o tom hodim řeč. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dôsledky rozhodnutí, nezvratne otáčajúcich trajektóriu života. Vždy niekam inam, ale veď "život je úžasný", ako vo filme párkrát v rôznych kontextoch odznie. Vo vzťahu k životu hlavného hrdinu pôsobí táto veta dosť sarkasticky. Zrúti sa mu osobný i profesný život. Pred konečným zúčtovaním sa pripomenie bývalá láska aj s predmetom vysnenej túžby mladosti. Vtedy chcel byť fotografom. No nestal sa ním. Citovo otupel, stal sa cynickým, hrubým a násilníckym chlapíkom. Zbabraný mužov život predurčovali politické a spoločenské okolnosti, no najmä jeho vlastné rozhodnutia v ich rámci. O tomto rozpráva retrospektívna vlaková jazda s piatimi stanicami životnej púte. Niektoré z chlapových reakcií sa stanú pochopiteľnejšie po odhalení príčin, no len málokedy ospravedlniteľnejšie. Celková nesympatickosť hlavného hrdinu spoločne s minimálnou citovou zaangažovanosťou k ostatným postavám príbehu sú príčinami, oslabujúcimi celkové vyznenie. Poznámka k prvej vete komentáru užívateľa dezorza: Film nevyhral hlavnú cenu na IFF Bratislava 2000 - tú vyhral anglicko-francúzsky Chytač krýs (Ratcatcher,, réžia: Lynne Ramsayová); Mentolky získali "len" špeciálnu cenu poroty a cenu pre najlepšieho herca. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nejak som v pomykove. Najprv tvorcovia snímku predstavia hlavnú postavu, ktorá je v takej depresii, že to takmer z poza obrazovky prenesú na Vás, no následne, pri postupnom odkrývaní príčin "prečo?", človek zisťujete, že napriek rôznym životným skúsenostiam, s ňou nedokáže nijak súcitiť. Buď som sa dejovo "stratil", alebo mi "Peppermint Candy" ozaj nemal čo ponúknuť. Alebo ... alebo išlo o prejav svedomia, ktoré ako to už býva zvykom - dokáže pomerne solídne hrýzť. Každopádne, od South Kórea v kombinácii s "Made in Japan" som čakal omnoho viac. Stopáž (ako vždy) premrštená, dramat kde nič tu nič ... tak "jaké pak copak". ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mne drží od plného hodnocení, je přílišná délka, ale jinak jde o velice zdařilý počin. Retrospektivně vyprávěné snímky jsme již jistě viděli všichni, takže rozhodně nemůže být překvapením, že na konci filmu je vlastně začátek všeho; horší je, že ne každý vydrží sedět 2 hodiny a čekat na důvod "toho všeho". Po dokoukání v sobě vždy nosím hluboké dojmy z dobře zpracovaného díla, jen kdyby to bylo o něco kratší... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina je neznesiteľný. Film ukazuje styčné momenty jeho života a v každom z nich mohol svoj život nasmerovať lepšie. Režisér ho k tomu nevedie. Účelovo necháva človeka, aby upadal, bez toho aby prišiel s nejakou konzistentnejšou, ľudskejšou myšlienkou. Ako máme pristupovať k hrdinovi, ktorý sa správa k ostatným ako úplný somár?A to katarzné na konci sa všetko vysvetlí je tiež podané ako veľmi samoúčelný blábol. Na to, že je Chang-dong Lee celkom uznávaný režisér sú jeho prvé dva filmy v mnohom nefunkčné a nekonzistentné. Žiadalo by sa mi viacej presahov alebo aspoň lepšie napísané postavy. Kamera, hudba a atmosféra je inak po prdeli. Mám chuť ísť normálne do Južnej Kórei a dať si jazdu vlakom. Čo bol inak leitmotív, ktorý sa mi páčil. ()

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Film priam nabáda fandiť tomu, že sa hlavná postava zabila. Bije ženu za neveru a sám podvádza, kopol psa, metlou každého bije, mučí tam jedného - to akože s takýmto násilníkom má divák súcitiť? Film neobsahuje žiadnu nápravu správania hlavnej postavy, len ako sa ľutuje. Žiadne vnútorne monológy, kde by postava ľutovala svoje správanie a prejavila túžbu zmeniť sa, čím by si diváka mohla získať na svoju stranu. Ďalšie postavy tiež nie sú lepšie (jedine jeho prvá láska a jej manžel, ktorí sú tam na 5 minút, sú tam normálni). Nezmyselné scény a prepálená stopáž. Film mal skončiť po hodine, pretože čím dlhšie je hlavná postava na obrazovke, tým je nesympatickejšia. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Velký humanista Chang-dong Lee využívá železniční dráhu jako prastarý mýtický symbol cesty. Retrospektivně líčí příběh Yongha od sebevraždy až po naivní mládí, které deformuje společnost, láska a politická i ekonomická situace v zemi. Další silně "literární" film. Oproti pozdějším režisérovým filmům se jedná spíše o průměrnou záležitost, která v porovnání třeba s Oasis kvalitativně neobstojí. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Retrospektivně podaný příběh o jednom chlápkovi, jehož život nebyl zrovna peříčko. Divák vlastně až postupně zjistí všechny souvislosti a události, což je celkem zajímavé, ovšem na druhou stranu jsem se zhruba polovičku filmu celkem nudil. Troufl bych si tvrdit, že čím více do minulosti se příběh ponoří, tím je poutavější a zajímavější, po dramatické i romantické stránce. 65% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Korejsky film ktory vyhral v IFF v bratislave skor, nez u nas existovala akokolvek korejska vlna. Netradicne, neizkorozpocotve jemno filozoficke podanie zivota skrz hratky s casom ako v mememnte. Chyba atmosfera, chald sevreskej dogmy tu trci z kazdeho kuta. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice retrospektivne odvypraveny pribeh, ale celkem s jednoduchou linii, abychom jeho uvodni motiv pochopili uz v prvni tretine filmu. Yongho je hodne zvlastni postava a jde videt, ze podobne vysinute lidi korejske filmare velmi pritahuji. Cim vice jde ale film do minulosti, tim mene me zajimal. Slabsi ctyri hvezdicky, jen pro fanousky korejske filmove tvorby. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina Yongho na začátku filmu spáchá sebevraždu a my pak retrospektivně sledujeme zlomové události jeho života, které z něj zformovaly bezcitného, krutého a nešťastného člověka. Čtvrtou hvězdičku nakonec nedám proto, že jsem k němu nenašel žádné sympatie, za tento osud si totiž může víceméně sám, jako slaboch sebou nechává vláčet a místo rozumných řešení se chová jako idiot. Jinak ale byly ty jednotlivé střípky působivé a pěkně do sebe zapadaly. ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

Příběh už nechci znova vidět.... Fakt byl tragicky božský. Je to holt o tom co normálního člověka se sny zlomilo. A nebyl by v tomhle první ani poslední. Jak vidno mnohé zpovykané děti co tady dávají odpad o takové rovině života nemají páru. Stopáž je dlouhá...ale zároveň si nedovedu představit který utahané a útrpné momenty tam vystřihnout. Ono to v konečném důsledku dává celek který jen tak nezapomenu... Měním na 5* ()

Linaroth 

všechny recenze uživatele

Příběh, s leitmotivem života jako kolejí, pozpátku rozmotává důvody, které vedly k sebevraždě zkrachovalého Yongha. Délka filmu nevadila, každý časový úsek přinesl nový dílek skládačky. Pozorný divák se nakonec dozví, proč Youngo místy kulhá, proč umírající Sumin donesl peprmintky, nebo proč štěkal na dítě v restauraci. Největší pozornost si zaslouží vývoj hlavní postavy. Lee Chang-dong nám ukazuje hlavní spouštěče - zlomové body moderních korejských dějin, které vedou k nevyrovnanosti "hrdiny" (masakr v Gwangju, práce u policie atd.) Aby vše dávalo smysl, jeho každodenní život musí domyslet sám divák. Velmi dobře promyšlené drama, které nemusí každému sednout. ()

Craylo 

všechny recenze uživatele

Film se odvíjí pozpátku, což je bohužel na škodu porozumění diváka ději. Ztrácel jsem se v tom, kdo je hlavní postava a kdo vedlejší. Stopáž přes dvě hodiny je příliš dlouhá a do konce jsem se dodíval pouze proto, abych zjistil, jestli mě ještě něčím překvapí. Nepřekvapil. Abych však nekřivdil, Peppermint Candy rozhodně na člověka zapůsobí. Hlavní postava je totiž tak nesympatická a jedná tak hloupě, že vás rozzuří a ke konci filmu si budete říkat, že měl umřít už na začátku (tedy na konci filmu). Pokud je váš život příliš veselý a potřebujete se dostat do deprese, tento snímek je pro vás jako stvořený. ()

Reklama

Reklama