Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temná a surrealistická komédia Severania sa odohráva na zašlom sídlisku v 60. rokoch. Zatiaľ čo sa z matky mladého chlapca Thomasa pomaly stáva svätica a jeho otca napĺňa nezvládateľná frustrácia, Thomasa začnú pohlcovať udalosti vo večernom spravodajstve. V tomto úteku pred realitou ho podporuje poštár Plagge, ktorý prečíta všetku poštu a pozná všetky bizarné a intímne tajomstvá excentrických obyvateľov sídliska. (Edisonline)

(více)

Recenze (28)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Pod peřinu dívka vklouzla, v lese temném, plném kouzla.“ Prý surrealistické, absurdní, bizarní? Ale kdeže. Normálka, to vše se stává i u nás, stačí se rozhlédnout. OKÉNKO POEZIE: [][] Můj koloušku v rozpuku, hledáš citu záruku? Láska tvá divoká pod ledem zamrzne, střelená, pohřbená, víckrát si nevrzne. [] Listonoš s tajemstvím u ohně sedí, na lůžku světice, na supa hledí. [] Myslivečku zelený, nebudeš můj milený, spermie máš lenivé a myšlenky plesnivé. Čí parohy otloukáš, když se lesem potloukáš? [] Myslivečku zelený, zastřelíš mi... černého? [][] A nyní se položme se na otázky, jak řezník na hajnou. Který holandský úchyl sázel ten vojensky seřazený les? Který dobytek v něm vykopal znásilňovací jámu? Kam dal mysliveček oči [sic!], že si spletl divoženku s kňourem? Nebylo černému líp v kleci, než na svobodě a kolik svěcené vody spotřebuje vodní dělo omnibusu při rozhánění pánbíčkářek? A kdo to vábí za smrkem, že by tajnosnubná Agnes? Či snad na diváky vystrkuje prdel sám Warmerdam? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Síldiště, které zůstane do demolice budoucí, to už jsme tu měli; i s lidmi, odpovídajícími jeho charakteru. Ale ten les, co to byl za les, zčásti vypadal organizovaně jako severská ekonomika, ale nejpíš to byl deštný prales, charakterizující noc (Céline) a temotu (Conrad). Nicméně sídliště a les tu tvoří fantastickou jednotu (fancy trend rozpoznán), co se začne tam, to končí tady a naopak. Pozn. 1: Vidím, že jsem to nebyl jenom já, kdo byl svého času posedlý Patricem Lumumbou - divím se tomu a těší mě to. Pozn. 2: Patrný též diskurs "Teorémy" (viz Pasolini). ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film na podporu přistěhovalectví do Nizozemského království. 1) Zdá se, že legenda o tom, že existuje Holanďan se smyslem pro humor (i když ulítlým), je pravdivá. K dobrému porozumění je třeba mít v sobě holandskou krev, nicméně i tak je patrné, že holandský venkov (nutno dodat že v 60. létech 20. století) asi nebyl to nejlepší místo k životu. Jistěže každá nieuwbouw-wijk nemusí nutně sestávat z jedné ulice, školy, řeznictví, uměle vysazeného lesíku a dvacítky velmi, ale velmi zvláštních lidí. 2) 40letý scénárista a režisér Alex van Warderdam si zahrál pošťáka. Své ženě 35leté Annet Malherbe svěřil roli Marthy (sexuálně odmítavá řezníkova manželka). Jeho bratr Marc mu asistoval při režii a další bratr Vincent složil hudbu. 3) Podobným surrealistickým kafkiádám sluší spíš kratší rozměr (řekněme hodina). 4) Zapáleným fanouškům De Noorderlingen doporučuji dada burlesku divadla Sklep Penziónek. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Moje druhé setkání s režisérem Alexem van Varmerdamem a už jsem okamžitě pochopil, že jeho filmy nejsou pro oči tuctových diváků, ale že jeho filmy jsou divný a bizarní. Což je pro mě značka ideál!! Tolik různých bizarních postaviček, chlap, co je stále posedlý sexem a jeho manželka, která začíná být pobožná víc a víc, nebo další pár, chlap, kterej je myslivec a jeho věčně nadržená žena, do toho pošťák, kterej bizarním způsobem otevírá a čte cizí poštu a další a další postavy a postavičky, krerý se ve filmu vyskytujou, to je podíváná, která vám vytlačí oči z důlku! Tohle je total originál a surrealistická jízda od začátku až do konce! Tohle se prostě musí vidět. Ale pozor, pokud, už jste viděli nějakej film od tohoto režiséra a nelíbil se vám, tak ruce pryč od téhle ujeté šílenosti. Já jsem se bavil absolutně dokonale! Takové panoptikum podivných lidí se jen tak nevidí. A ještě ta hudba - to je taky kapitola sama pro sebe! Pro mě jasná kultovka!! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film. Zajímavý námět o devastující roli pokrouceného náboženského cítění až fanatizmu. Příběh začíná jako komedie, a v této fázi si mne zcela získal. Ale postupem minut se z něj stává temné drama se spoustou mrtvých, kde už jsem s tím začínal mít problém. Nikoliv v tom samotném faktu, ale v té nesourodosti, v té proměně poetiky vprávění. Nicméně i tak je to nadprůměrné dílko. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama