Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S ohledem na stáří filmu dávám hvězdičky s vyšším počtem,než bych dal jinak.Film postavený především na hercích a jejich hereckém umu.Zde samozřejmně exceluje Cary Grant(Morthy) a jeho vyjevené výrazy,dál představitelé dvou záporáků a výborný Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander).Ti prodávají svůj herecký um naprosto dokonale a být takový i ostatní,je to nářez.Ovšem,obě představitelky Mortyho tetiček a věsměs všichny policisté,mi přišli tak hrozní,že to opravdu této klasice dle mého skromného názoru velmi ubírá.Přesto jeden z nejlepších filmečků své doby! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre tentokrát idem s hodnotením trocha dole, čo mi je u F. Capru zvlášť ľúto, pretože on teda vedel točiť filmy. Humorne ladený krimi príbeh o roztomilej motanici okolo vrážd v jednom dome ešte ušiel, pár scénok ma dokonca aj trochu rozosmialo, avšak nepáčilo sa mi, ako to bolo po formálnej a hlavne tej hereckej stránke poňaté. Postavičky mi boli síce sympatické, ale tej naivity tu bolo na môj vkus až príliš, hlavne čo sa týka Grantovho umelého prehrávania, to už vážne bolo na mňa moc. Keby to točil W. Disney a bolo to určené predovšetkým pre deti tak nič nepoviem. Pretože tak to aj na mňa pôsobilo - naivne infantilne. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Mazeeeeec!! :-)) Mel jsem z toho strach, ale od zacatku me to chytlo a dost jsem se celou dobu bavil a smal. Opravdu me to zaujalo. Prvni hodina mi utekla silene rychle, pak uz se to zacalo trosku vleci, a Cary Grant chvilemi opravdu pusobil az moc komicky, ale jinak se mi to fakt dost libilo. Je to opravdu silena a blazniva komedie, ale zdaleka nejvtipnejsi z tech, ktere jsem z tohoto obdobi videl! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

90%-Rodinu si člověk, želbohu, nevybírá. Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster právě vstoupil do okovů manželských. Jestlipak novoženuška ví o kostlivcích v gauči? Kam se totiž tenhle chlápek vrtne, odtud vypadne mrtvola. Ve sklepě třináct, stovky zjevně v podkroví. Kdopak je má na svědomí? Dvě staré, podivuhodně čilé tetičky. Zatímco jejich vrstevnice štrikují ponožky pro vnoučata a pečují o gardénie, tyhle štramandy noblesně vraždí osamělé gentlemany, za pomoci bratra Teddyho, který se považuje za prezidenta Roosevelta, a Jonathana, sériového vraha, který se tetičkami a jejich otráveným bezinkovým vínem nechce dát zahanbit. Cary Grant si v divadelních mimikrech koleduje o vykloubení sanice, Caprova režie vede herce jako na loutky na jevišti a ten černý humor nevyblednul ani po více než 60 letech. Sice všichni víme, že tetičky konají čiré dobro, ale přesto: bezinkové víno nebrat:) P.S. Viděla jsem i stejnojmennou divadelní hru v ABC s Květou Fialovou, Oldřichem Víznerem a Lubomírem Lipským. Brilantní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jezinky a bezinky jsou zdánlivě ideální dušičkový film, původní broadwayská hra Josepha Kesselringa je pro nás navíc atraktivní svou českou divadelní inscenační tradicí. Leč hysterická screwball komedie nedělá Hollywoodu 40. let pražádnou čest. Pološílená prý černohumorná komedie je z rodiny takových filmů jako Leopardí žena, které jsou mi až fyzicky nepříjemné. Je mi líto, ani roztomilá Priscilla Lane nebo tradičně šílený Petr Lorre nezmůžou nic v této katastrofě bez ladu a skladu s nejhorším výkonem Caryho Granta ever. Chudák Boris Karloff. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Film byl natočen již v roce 1941, ale do kin šel až o tři roky později, kdy skončilo uvádění původní jevištní verze na Broadwayi. Důvodem byla klauzule ve smlouvě mezi tvůrci a studiem Warner Bros., která premiéru zakazovala dříve, než bude uvedeno poslední představení. Carymu Grantovi to nevadilo, dokonce doufal, že se film ztratí. (Pavlínka9)
  • Jen v posledních 20 letech divadelní hru Jezinky a bezinky inscenovaly tyto scény: Městská divadla pražská - Divadlo ABC (1999), Divadlo Antonína Dvořáka Příbram (2008), Městské divadlo Brno (2012) a Studio Ypsilon (2018). Dodnes se vychází z překladu Zdeňky Werichové a Marie Fantové - Breinlové. (NinadeL)

Reklama

Reklama