Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Do prdele co na tohle napsat? Během šesti dílů jsem měl mnohokrát chuť tohle šílenství vypnout. Nakonec jsem to musel dokoukat. Je vůbec možné aby tyto bestiální věci lidé dokázali? Vždyť chování nácků nejde srovnat s ničím. Tohle nedokážou ani zvířata. Ve 20. století se tohle mohlo stát? Ano Hitler chtěl ovládnout svět a potřeboval si ho zařídit podle sebe a všechny nepohodlné odstranit z cesty. To je jedna věc ale střílet, plynovat lidi. Dělat zvěrstva na starých bezmocných lidech a dětech je věc druhá. Tohle mi hlava nebere. Nejhorší bylo že i po letech SS-áci zastávali názor že židi byli špatní a oni jen plnili rozkazy a že vlastně nedělali nic špatného. Hrůza. Asi je na čase aby tahle planeta zažila opět velký třesk a pokud by bylo nějaké podruhé tak aby se začlo zase od začátku a o moc líp pěkně v jeskyni u ohně. Je mi z toho všeho smutno. :-(( ()

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

Definitivní dokument o temnu v moderním dějinách lidstva, svým způsobem působí jako vyobrazení návratu do středověku. Nejdenou v člověku vyvolá přemýšlení o tom, že co se jednou stalo, se můžu bezprostředně opakovat znova. Dokument jako dokonalý podklad pro popírače holocaustu, stejně tak jako pro budoucí generace, které by za každou cenu měly předejít tomu, aby jejich budoucnost nebyla pošpiněna zcestným lidským myšlením o dokonalosti rasy. Jinými slovy řečeno, aby již nikdy člověk neklesl na "pod-úroveň" zvěře. ()

Reklama

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně jeden z nejlépe natočených dokumentů o koncentračních táborech. Líbí se mi pohledy z obou stran - vlastně ze všech stran. Nic moc mne sice nepřekvapilo a kdo se zajímá alespoň trochu, novinek tam přespříliš nenajde, je to ovšem nenásilnou formou podané nacistické násilí. Je pravdou, že i zde se setkáme s hromadou dokreslených "skutečností", že najdeme pár klasických omylů a že dnes už víme, že ne všechny výpovědi jsou pravdivé, ale celkový obraz zůstává zachován a to i přes fakt, že se ne vše schoduje s realitou. (Malá zajímavůstka pod čarou spíše pro mne - hodnocení č. 1111 - komentář č. 200 ... krásně mi to vyšlo) ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší a hrůznější než tenhle natahovaný stále se opakujícími záběry dokument je si na dané téma přečíst knihy. Jelikož už jsem jich přečetl několik a v Osvětimi jsem byl také 2x tak mě tento dokument moc nepřekvapil. Tím ho nechci zhazovat, určitě stojí za povinné shlédnutí, ale dal by se zkrátit do dvou částí. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v tomto případě není třeba žádný komentář. Toto se prostě musí vidět, abychom pochopili, jaký byl svět a jací byli lidé v nedávné minulosti, co dělali a jakým způsobem změnili navždy svět. Osvětim je symbolem tohoto největšího teroru v dějinách lidstva a je to místo, kde je smrt cítit na každém metru, hlavně pak v obrovském komplexu Březinka. Byl jsem tam a za sebe můžu říct, že jsem se tam cítil hodně nepříjemně. Březinka je tak velká, že jsem pomalu neviděl na její druhý konec, je to "jen" louka, kde se tyčí pouze spousta cihlových komínů, a člověk když toto vidí, má nepopsatelný pocit. Jinak tento šestidílný dokument výborně pojednává o celé historii tábora Osvětim a o židovské otázce. Hrané scény, dobové fotografie, výpovědi účastníků a současné záběry na tábor, to vše dělá z tohoto dokumentu naprostý unikát. Zde není co řešit, jasný plný počet. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama