Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni parodie. Mame tu vicemene regulerni detektivni pripad, jakejch klasickej Sherlock resil spousty, jenze je tu jeden zasadni rozdil. Holmes je vecne nality vymasteny hovado, co absolutne nic nevi a Watson je ten genialni detektiv, kterej koukne na cloveka a vi, co mel k snidani. A na tomhle je vicemene postavena vetsina forku. No a navic je tu paradni obsazeni, Caine je takova jistota, takze me jeho paradni vykon neprekvapil, zato Kingsley, kteryho vetsinou zrovna nemusim, me velmi prijemne prekapil a navic vypada, ze by klidne moh jit delat i zaporaka. Takze tak nak nevim, co filmu vytknout, mozna lehce zkratit, ale to je tak vsechno, takze slusny 4*. ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Rozverná detektivní komedie o tom jak by to vypadalo kdyby Sherlock Holmes byl jen najatým hercem a všechnu práci za něj dělal Watson. Výsledkem je milá legrace, která nejenže pobaví, ale rovnou i nabízí funkční případ k vyřešení a nejedná se tedy o parodii kde by vyšetřování hrálo druhé housle. Dále herecké výkony jsou fámózní, Caine a Kingsley v rolích Holmese a Watsona jsou geniální a nezaostává za nimi Jeffrey Jones který si tu střihnul Lestrada. Jedinou tak výtkou může být místy slabší tempo kdy tu dojde na pár lehce hluchých míst, kvůli kterým musím této opravdu příjemné komedii udělit o hvězdičku méně. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co to hledám? - Stopy. - Už jsem nějaké našel? - Ne, ještě ne. - Nuže, tak mi to pak řekněte." Imbecilní Sherlock a geniální Watson je skvělej nápad. Pokaždý, když se Sherlock pokoušel o dedukci, jsem se musel smát. Stejně tak jeho uklidnění po sdělení, že Moriarty ví, že Sherlock je idiot a tudíž mu nic nehrozí. Chemie mezi Sherlockem a Warsonem prostě fungovala tak skvěle, že jejich tempu nemohl případ rozhodně stačit. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Než se dostanu k jádru věci, je třeba skoncovat s tím stále opakovaným tvrzením, že jde o parodii. Parodie buď zveličuje zdánlivě vznešené vlastnosti předlohy a jejích postav ad absurdum a konfrontuje je s přízemní skutečností, anebo důsledně dotahuje do konce, co je v předloze nedomyšlené nebo se vzpírá logice. Účelem parodie je předlohu usvědčit z hlouposti, naivity nebo vypravěčské neobratnosti. O nic takového Without a Clue neusiluje a očekávat parodii v popsaném smyslu slova může vést ke zbytečnému zklamání. S filmy Václava Vorlíčka nebo Oldřicha Lipského má společnou jen situační komiku v nezvyklém prostředí a s rabiátskou zlomyslností Mela Brookse už vůbec nic. Je to detektivní komedie, jejíž zápletka by bez potíží obstála jako běžný holmesovský případ. Komediální šťávu jí dodává myšlenka, že Sherlcok Holmes je pouhým maňáskem pro veřejnost a za nitky ve skutečnosti tahá doktor Watson. Holmese si kdysi vymyslel, aby nedráždil konzervativní medicínské kruhy svým výstředním koníčkem. Případy, které sám vyřešil, připisuje Holmesovi a sám je naoko pouze dokumentuje jako dopisovatel magazínu The Strand. Jenže Holmese představuje za byt a stravu neúspěšný herec ("Moje hra se hrála jen jednou, ale ne bez odezvy."), který si zhusta nepamatuje předepsaný text, pokoutně pije a pro nízké IQ ho nelze ponechat bez dozoru. Doktor Watson už mu nechce dělat chůvu a sám zůstávat v pozadí, jenže veřejnost věří zromantizované fikci víc než bystrému úsudku jejího autora... Řekl jsem, že případ, který Holmes a Watson řeší, by obstál i v detektivce. Věřím tomu, ale za předpokladu, že by šlo o padesátiminutovou epizodu nějakého seriálu. Detektivní pátrání se zdařile snoubí se situační komedií všude tam, kde je hlavní dvojice pohromadě. I scény, které bývají v detektivkách nudné (taková ta prvotní ohledávání a výslechy) jsou zábavné díky té skvělé základní myšlence. Michael "Holmes" Caine vždycky nasadí blahosklonný výraz, o kterém pouze my a Watson víme, že znamená "nemám nejmenší ponětí, co bych řekl", potěžkává dýmku a klade otázky, aby získal čas, Benu "Watsonovi" Kingsleymu tečou nervy, ale okolí Holmesovi visí na rtech v tichém úžasu a pokládá si za čest být součástí situace. Tohle funguje vždycky. Scény, které Holmese a Watsona rozdělují, se mi zdají o něco slabší a zpomalují spád filmu tam, kde by měl naopak gradovat. Zcela spokojen nejsem ani s podobou profesora Moriartyho, kterého jsem si vždycky představoval jinak. Nebýt těchto dvou výhrad, nebál bych se ani pěti hvězdiček. 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konečne Sherlock zobrazený inak, teda úplne v opozite tomu, ako ho predvádzajú stovky iných seriálových či filmových adaptácií nesmrteľnej literárnej predlohy sira Arthura Conana Doyla a jeho epigónov. Najatý treťotriedny herec, pohybujúci sa v šedej zóne medzi riadnym životom a podsvetím, neodolateľne prahnúci ku každej mladej sukni navôkol, s obdobnou náklonnosťou k poháru dobrej pijatiky. Svoj part však zvláda dokonale. Nuž a interpretácia stôp je tak nekonečne rozsiahla, že aj priblblé opakované vety mu zaručujú neustálu priazeň publika, ktoré ho jednoducho žerie. A obdivne vzdychá pri každej jeho vyslovenej vete. Doktor Watson je skutočným mozgom a hýbateľom intelektu najslávnejšieho detektíva. Lenže nie je fotogenický a tak vyhráva (v minulosti, rovnako ako dnes) vizuálna propagácia. Avšak - zdanlivých hlupákov a myšlienkových nímandov sa podceňovať neoplatí. O čom sa presvedčí odveký súper dtektívnej dvojice - profesor Moriarty. Michael Caine sa Šerlokovej role ujal bravúrne. Bavil som sa rovnako skvele. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)
  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)

Reklama

Reklama