Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pramáti všech romantických komedií. Model "nesnášela ho-poznala ho-milovala ho" podle mě pochází právě odsud a ve své době byl revoluční: filmová hrdinka dostala šarm, kuráž a osobnost. To je přínos filmu a je jen škoda, že v něm hraje bezkrká šeredka Claudette Colbertová. No, každý začátek je těžký. Jinak, Stalo se jedné noci stojí za vidění i proto, že obsahuje slavnou scénu s pokojem přepůleným dekou. Ta scéna se dočkala tolika parafrází v jiných filmech, že se vyplatí vědět, o co kráčí. 80 % ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Pekelne vtipný obsahový nátresk, ktorému výborne dopomáha smoliar Clark Gable a rozmaznaný "spratek" Claudette Colbert. Ak mám zo starého Hollywoodu niekoho radšej ako Cary Granta, tak je to jednoznačne Clark Gable, ktorý je so svojou typickou vizážou (zdvihnuté obočie, milý úsmev) priam neodolateľný. Chvíľami mi to pripomínalo scenáristické ingrediencie pána Wildera, ale Frank Capra má svoje vlastné metódy, ako diváka úplne odzbrojiť. Bavila som sa kráľovsky a obom hlavným hrdinom to pristane aj keď by som si v hlavnej ženskej úlohe vedela predstaviť skôr Ingrid Bergman alebo Joan Fontaine. Claudette si však Oscara rozhodne zaslúžila a pri vyznávaní láske Gableovi a následnom humornom zapletení situácie, bola jednoducho rozkošná. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela romanticka komedia, ktora ma sice bavila hned od zaciatku, ale to som este netusil, ake komicke situacie pridu na scenu neskor. Napriklad takzvane divadelne predstavenie falosnych manzelov vo chvili, ked ich prepadli v hoteli policajti alebo zaverecna polhodinka, pri ktorej skoro sef vydavatelstva novin dostal infarkt, pretoze sa dej zamotal takym sposobom, ze som musel povodne stvorhviezdickove hodnotenie zvysit na piatu. Cary Grant spolu s Claudette Colbert zahrali svoje ulohy dokonale a preto si myslim, ze si obaja svojich Oscarov za hlavne ulohy zasluzili, podobne ako aj reziser Frank Capra, alebo aj v kategorii scenar a najlepsi film. V podstate tento film vyhral Oscara vo vsetkych hlavnych kategoriach... 10.05.2010 _______ Clark Gable - (Peter Warne) +++ Claudette Colbert - (Ellie Andrews) +++ Walter Connolly - (Pán Andrews) +++ Jameson Thomas - (King Westley) +++ Roscoe Karns - (Shapeley) +++ Alan Hale - (Danker) +++ Charles C. Wilson - (Gordon) +++ Produkcia: Frank Capra +++ Hudba: Howard Jackson +++ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dějem jednoduchá, vtipností vydatná, poselstvím milá komedie, jejíž pravé kvality byly jistě zřetelnější v těžkých časech americké hospodářské krize, kterou s přimhouřením kritického oka reflektuje. Gable (docela jiný, než jakého jej zná většina lidí z Jihu proti Severu) a Colbertová jsou během celé anabáze na ostří nože, jiskření mezi nimi by však nezažehnulo ani táborový oheň, což z hlediska dlouhodobější trvanlivosti filmu shledávám největším zádrhelem. 80% Zajímavé komentáře: Nathalie, Oskar, sportovec ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 3. příčku. (TheDude)
  • Film proslul ve své době i "eroticky" odvážnými scénami. Konkrétně jde o moment, kdy Ellie (Claudette Colbert) zastaví auto za pomoci své odhalené nožky, a dále o scénu, v níž si Peter (Clark Gable) svlékne košili a nemá pod ní nátělník. To údajně zapříčinilo, že spousta amerických mužů přestala nosit nátělníky. (Cimr)

Reklama

Reklama