foto

Clark Gable

  • nar. 1.2.1901
    Cadiz, Ohio, USA
  • zem. 16.11.1960 (59 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jsem jenom šťastnej prosťáček, kterýmu se podařilo být ve správnej čas na správným místě." - Clark Gable

William Clark Gable se narodil 1. února 1901 v ohioském Cadizu. Matka mu zemřela v sedmi měsících a otec - příležitostný vrtař na ropných polích - ho poslal na vychování ke své švagrové do Pensylvánie, kde Clark zůstal až do dvou let, než si ho otec znovu vzal k sobě. V šestnácti "dokončil" školu (byl dyslektik, což vešlo ve známost až po jeho smrti), nechal se zaměstnat v akronské továrně na pneumatiky, a zhlédnuv hru The Bird of Paradise, rozhodl se k nastoupení herecké kariéry. Zatím však akoráť tak pracoval v automobilkách, se svým otcem na oklahomských ropných polích nebo se živil nejrůznějšími obchody. Na několik měsíců zakotvil v oregonském Willamette valley, kde si vydělával těžkou prací dřevorubce. To pro něj ale nebylo; a možná i proto nakonec volání múz neodolal a skončil u potulné herecké společnosti.

V roce 1924 dosáhl Hollywoodu, a to s pomocí a pod "opatrovnictvím", o sedmnáct let starší, portlandské divadelní manažerky Josephine Dillon, s níž se 13. prosince 1924 oženil. Po několika bezvýznamných štěcích v němém filmu - FORBIDDEN PARADISE (1924), THE MERRY WIDOW, THE PLASTIC AGE (oboje 1925) - se ale vrátil k divadlu, navázav celoživotní přátelství s Lionelem Barrymorem. Se svojí první manželkou se rozvedl v dubnu 1930, aby za rok znovu vstoupil do svazku manželského - tentokrát s, "pouze" o patnáct let starší, Marií Langham. Na čas se octl dokonce zpátky na Brodwayi, pak se ale opět vydal do Los Angeles a zahrál si brutálního vraha Mearse ve hře The Last Mile, která v New Yorku odstartovala dráhu Spencera Tracyho.

Jeho jevištní výkon probudil i filmové agenty, kteří se ho tedy vzali do parády. Po několika neúspěšných "screen" testech (Barrymore, Zanuck, jenž odznačil Gabla za opici) si Clarka konečně všimnul Irving Thalberg z MGM a zajistil ho tak pro své studio. První roli, která stojí za řeč, - lotra Rance Bretta - získal Gable ve filmu PAINTED DESERT (1931), patetickém westernu s Williamem Boydem v hlavní roli. Stejný rok vytvořil i dvě gangsterské postavy pro Warner Bros. - jednalo se o filmy THE FINGER POINTS a NIGHT NURSE (Zde doslova divákům vyrazil dech svým úderem na bradu Barbary Stanwyck). Joan Crawford si Gabla poté vyžádala (znovu jako gangstera) pro film DANCE, FOOLS, DANCE (1931), jenž se stal Gablovým prvním výrazným diváckým úspěchem a tentýž rok si ho publikum zamilovalo i jako vraha hájeného Lionelem Barrymorem, jenž si nepříjemně začne s advokátovou dcerou, hranou Normou Shearer, ve A FREE SOUL (1931). Barrymore získal Oscara, Shearer naň byla nominována a Gable se stal "objevem roku". Až Clarkův hazardní hráč Warren Rid Riddell z dostihového filmu SPORTING BLOOD (1931) se stal Gablovou první hlavní rolí. Všechny jeho filmové postavy měly jednu shodnou vlastnost - vždy se v nich velice líbil ženám; snad právě kvůli nebezpečí, které jim od něj hrozilo na plátně i mimo filmový svět. Gable se málem stal i Tarzanem ve filmu TARZAN THE APE MAN (1932), prozatím však nebyl ještě tak slavným; proto Tarzanovu roli nakonec získal Johnny Weissmuller.

Nastala doba, kdy vznikaly filmy, jež by se daly charakterizovat jako Gable + ...(ženská hvězda MGM). Greta Garbo a Clark Gable si zahráli v SUSAN LENOX (HER FALL AND RISE) (1931), přičemž Gable Gretu upřímně nesnášel a považoval ji za nafoukanou primadonu, zatímco ona nemohla vystát jeho, jak říkala, "prkenný" herecký projev. Joan Crawford si hlavní roli vedle Clarka Gabla mohla vychutnat hned ve dvou významných filmech - v POSSESSED (1931) a DANCING LADY (1933). Norma Shearer se s Clarkem střetla v STRANGE INTERLUDE (1932), Myrna Loy v MEN IN WHITE a MANHATTAN MELODRAMA (oboje 1934), blonďatá sexbomba Jean Harlow v indočínské "džungl-romanci" RED DUST (1932 - jeden z nejlepších Gablových hereckých výkonů a naprostý kasovní trhák) a v romatickém dramatu MUŽ, KTORÉHO SI PRAJEM (1933). Mezi herečkami, s nimiž se v této době Gable potkal ve filmovém ústředním milostném vztahu, byla i jeho pozdější, zřejmě nejmilovanější, manželka Carole Lombard. Jednalo se o film NO MAN OF HER OWN (1932). Clark s Carole (vdanou za jinou hollywoodskou hvězdu - Williama Powella) si však tehdy byli ještě zcela lhostejní a jejich skutečně žhavé chvilky měly teprve přijít. Clarkovy poněkud větší uši najednou nikomu nevadily a krásnějším pohlavím byl zbožňován bez knírku i s ním.

Hvězda si začala pochopitelně vyskakovat a ne každá role jí byla dost dobrá, a tak ji Louis B. Mayer "potrestal" zapůjčením Do Columbie pro Caprův film STALO SE JEDNÉ NOCI (1934). Capra si pro svůj snímek vypůjčil od Paramount i Claudette Colbert a v kariéře Clarkovi ani Claudette neublížil, ba právě naopak. Gablův reportér Peter Warne se stal jeho image-hrdinou a k tomu navrch vysloužil Gablovi Oscara za hlavní roli. (Tuto sošku koupil v roce 1996 anonymně Steven Spielberg a vrátil ji Academy of Motion Picture Arts and Sciences, aby tak zamezil jejímu nedůstojnému komerčnímu využití.) Říká se, že jediní, koho Gable v tomto filmu nepotěšil a komu se nezalíbil, byli výrobci spodních košil - když si Gable v jedné ze slavných scén svleče košili, ukáže se, že pod ní nic nemá; ceny tohoto pánského spodního prádla po premiéře snímku zákonitě povážlivě zakolísaly.

Zpátky u MGM si Gable zahrál v CHAINED, FORSAKING ALL OTHERS (oboje 1934) a AFTER OFFICE HOURS (1935), což sice byly "pohodové" snímky, avšak z dnešního pohledu jenom vyplňovaly poněkud všednější Gablovo období, jež však mělo být brzy zahnáno hity z těch největších. Zanuck (Gable už pro něj nebyl opicí.) mu zajistil hlavní roli v remaku klasického Londonova příběhu THE CALL OF THE WILD (1935), který ho sblížil s krásnou Lorettou Young, jež mu po vášnivé aféře porodila nemanželskou dcerušku. Následovaly dva vynikající dobrodružné filmy: ČÍNSKÁ MOŘE BOUŘÍ a především VZPOURA NA LODI BOUNTY (oboje 1935) - nejlepší film roku, jeden z největších kasovních trháků MGM a oscarová nominace pro Gabla, jehož Fletcher Christian se navždy zařadil mezi postavy, které si většina pamětníků pod Gablovým jménem vybaví.

V tomto období takřka platí: co Gablův film, to úspěšný hit - WIFE VS. SECRETARY, SAN FRANCISCO, CAIN AND MABEL (všechno 1936), SARATOGA (1937; v průběhu natáčení nečekaně zemřela představitelka hlavní ženské hrdinky Jean Harlow, což přidalo filmařům spoustu práce, ale popularitě a zisku filmu naopak značně pomohlo.), TOO HOT TO HANDLE, PILOT Č. 7 (oboje 1938 a s Myrnou Loy) a IDIOT'S DELIGHT (1939) - jediný film, v němž Clark Gable musel předvést nějaký hudební a taneční výkon. Šest týdnů strávil s tanečním režisérem Georgem Kingem, uče se základním stepařským postupům. Pilně trénoval i se svojí novomanželkou Carole Lombard (oženil se s ní 29. března 1939 - 25 dní po rozvodu s Marií Langham). Nicméně písničku Puttin' on the Ritz odzpíval docela slušně; alespoň si to myslela většina diváctva. Jediným krokem vedle byla v tomto období nepovedená biografie irského nacionalisty Charlese Stewarta Parnella - PARNELL (1937).

Snad všichni fanoušci, producent David O. Selznick a údajně i autorka Margaret Mitchell si nedovedli v roli jižanského gentlemana Rhetta Butlera v připravovaném velkofilmu JIH PROTI SEVERU (1939) představit nikoho jiného než právě Clarka. Sám Gable ale příliš nadšený nebyl, z filmu vyštval George Cukora a za svých 71 odpracovaných dní si odnesl 120 000 dolarů. (Vivien Leigh - 125 dní - 25 000 dolarů). O úspěšnosti tohoto, na 13 (8 úspěšných) Oscarů nominovaného, snímku netřeba mluvit. Za hlavní roli byl nominován i Gable, ale na rozdíl do své filmové partnerky Vivien Leigh sošku neukořistil. Ke Clarkově spokojenosti přispívalo i dynamické manželství s Carole Lombard; byl ve špičkové formě, o čemž svědčí filmy jako STRANGE CARGO (s Joan Crawford), BOOM TOWN (další vydařená spolupráce s Claudette Colbert), COMRADE X (všechno 1940), HONKY TONK a THEY MET IN BOMBAY (oboje 1941).

Jenomže 16. ledna 1942 přišel šok a naprostý zvrat v Clarkově kariéře i životě - Carole se svojí matkou zahynuly při leteckém neštěstí a posmutnělý Gable se dal k armádě, konkrétně letectvu (služební číslo 565390), aby si od filmu odpočinul. Clark ve válce hledal zapomenutí, což se mu celkem povedlo. Jako celebrita největšího formátu se rozhodně neulíval, s 8th Air Force's 351st Bombardment Group se účastnil několika nebezpečných náletů na německá města, dosáhl hodnosti majora a získal i válečný kříž. Většinou však působil především ve válečné propagandě, kdy objížděl armády a dodával sil vojákům. Tehdy se dostal velice blízko jednomu ze svých velkých fanoušků, Adolfu Hitlerovi, jenž nabízel vysokou odměnu tomu, kdo by Gabla unesl, případně zajal, a dopravil ho v pořádku do Berlína.

Do Hollywoodu se vrátil roku 1945 chabým filmem ADVENTURE. Publikum úplně nezapomnělo, jenomže Clark by je býval musel přesvědčit, což se nepovedlo, a tak se slavný návrat nekonal. V MGM v něj ale stále věřili, dostával top filmy i režiséry, ale už to nebyl ten starý Clark Gable. Přišly filmy jako THE HUCKSTERS (1947), HOMECOMING (1948), ANY NUMBER CAN PLAY (1949), KEY TO THE CITY (1950), ACROSS THE WIDE MISSOURI (1951), OSAMĚLÁ HVĚZDA (1952), NEVER LET ME GO (1953) a ZRAZENÍ (1954), jež sice nebyly nejhorší, ale ani náznakem nedosahovaly Clarkových předválečných kvalit. V lepším, na slavné doby upomínajícím, světle se Gable předvedl nejspíše v COMMAND DECESION (1948) a ve Fordově dramatu MOGAMBO (1953), což byl remake Gablova filmu RED DUST (1932). Gable byl o 21 let starší, stále však atraktivní a v mnoha fanoušcích vyvolal příjemné dohady o tom, v kterém z těchto dvou filmů svoji stejnou(!) postavu zahrál lépe.

Oženil se se Silvií Ashley, vdovou po slavném herci Douglasi Fairbanksovi. Toto manželství se opět příliš nevyvedlo a po necelých třech letech skončilo rozvodem. V červenci 1955 pojal za manželku svou někdejší milenku Kathleen Williams Spreckles a stal se nevlastním otcem jejich dvou dětí - Joan a Bunkera. V roce 1954 opustil MGM, ocitl se na volné noze a pustil se do filmů SOLDIER OF FORTUNE, SPRÁVNÍ CHLAPI (celkem povedený western; oboje 1955), KING AND FOUR QUEENS, THE (1956), KAPKA KRVE (1957), TEACHER'S PET (milá záměnná komedie), "PLUJ TIŠE, PLUJ HLUBOKO" (válečné drama s Burtem Lancasterem; oboje 1958), BUT NOT FOR ME (1959), IT STARTED IN NAPLES (1960 - se Sophií Loren), které si všechny zachovaly vysokou, i když ne úplně vrcholnou úroveň.

Zdálo se, že nastává nová etapa Clarkovy kariéry. Od režiséra Johna Hustona získal výbornou roli stárnoucího, ale stále lásky schopného kovboje Gaye Langlanda v MUSTANZÍCH s Marilyn Monroe a Montgomery Cliftem (1961). Gable se dostával do formy a odmítal kaskadéra. Během natáčení oznámil, že se stane otcem. Dříve se však díky své nemanželské dceři, herečce Judy Lewis, stal dědečkem. Otvíraly se před ním nové profesní i životní obzory. O dva měsíce později, těsně po dokončení MUSTANGŮ, však náhle zemřel na infarkt. K věčnému odpočinku byl uložen po boku Carole Lombard na Forest Lawn Cemetery do hrobky, kterou pro Carole a svoji tchýni nechal vystavět on sám. V březnu 1961 Key Gable porodila Clarkovi jeho první a poslední manželské dítě - syna, jenž dostal na otcovu počest jméno John Clark Gable. Málokterý herec se těší tak velkému respektu, jakého dodnes požívá jméno Clarka Gable; jako malý příklad lze uvést příhodu, kdy Jerry Siegel s Joe Shusterem vymýšleli jméno pro Supermanovu lidskou identitu (Clark Kent - Kent upomíná na herce Kenta Taylora).

"Z práce s Marilyn Monroe na MUSTANZÍCH jsem málem dostal infarkt. Nikdy jsem nebyl šťastnější než po skončení natáčení!" - Clark Gable po poslední klapce MUSTANGŮ, dva měsíce před svým smrtelným infarktem.

Pohrobek

Herecká filmografie

Filmy

1969 Šťastný konec - a.z.
1963 The Courtship of Eddie's Father
1961 Mustangové
1960 Začalo to v Neapoli
1959 But Not for Me
1958 Pluj tiše, pluj hluboko
Učitelčin miláček
1957 Kapka krve
1956 Král a čtyři královny
1955 Soldier of Fortune
Správní chlapi
When the Talkies Were Young - a.z.
1954 Zrazení
1953 Mogambo
Never Let Me Go
1952 Osamělá hvězda
1951 Across the Wide Missouri
Callaway Went Thataway
1950 Key to the City
To Please a Lady
1949 Any Number Can Play
1948 Command Decision
Homecoming
1947 Trhovci
1945 Dobrodružství
1942 Někde se potkáme
1941 Honky Tonk
They Met in Bombay
1940 Comrade X
Strange Cargo
Tekuté zlato
1939 Idiot's Delight
Jih proti Severu
1938 Pilot č. 7
Začalo to v Šanghaji
1937 Hollywood Party
Nad Irskem hřmí
Saratoga
The Romance of Celluloid
1936 Cain and Mabel
Láska s 1000 HP
San Francisco
Wife vs. Secretary
1935 After Office Hours
Starlit Days at the Lido
The Call of the Wild
Vzpoura na lodi Bounty
Čínská moře bouří
1934 Forsaking All Others
Manhattan Melodrama
Men in White
Stalo se jedné noci
Žena v poutech
1933 Bílá sestra
Muž, kterého si přeji
Noční let
Tančící Venuše
1932 No Man of Her Own
Polly of the Circus
Red Dust
Strange Interlude
1931 A Free Soul
Dance, Fools, Dance
Dobyvatelé pekla
Laughing Sinners
Maitressa Guvernérova
Night Nurse
Sporting Blood
The Christmas Party
The Easiest Way
The Finger Points
The Painted Desert
The Secret Six
Zuzana Lenoxová
1930 Du Barry, Woman of Passion
1926 The Johnstown Flood
1925 Ben Hur
Declassée
Merry Kiddo, The
North Star
Pacemakers, The
The Merry Widow
The Plastic Age
1924 Carevna
White Man

Dokumentární

2015 Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2014 The First Motion Picture Unit: When Hollywood Went to War - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
Mr. Warmth: The Don Rickles Project - a.z.
2005 Garbo - a.z.
Irving Thalberg: Prince of Hollywood - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
2003 Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
True Story of Seabiscuit, The (TV film) - a.z.
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
2000 Golden Saddles, Silver Spurs (TV film)
1997 Hidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film Vaults (TV film) - a.z.
1996 We Remember Marilyn - a.z.
1991 Hollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home to (TV film)
1990 Hollywood on Parade
1988 Entertaining the Troops - a.z.
The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1984 Going Hollywood: The '30s
1983 The Moviemakers (TV seriál)
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
Gable: The King Remembered (TV film)
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1957 The James Dean Story
1954 Screen Snapshots: Memories in Uniform
1950 Screen Actors
1948 Some of the Best
1943 Combat America
Hollywood in Uniform
Show Business at War
Wings Up
1941 You Can't Fool a Camera
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
Northward, Ho!
The Miracle of Sound
1939 Hollywood Hobbies
Land of Liberty - a.z.
Screen Snapshots Series 18, No. 9
1938 Another Romance of Celluloid
Hollywood Goes to Town
1937 Candid Camera Story (Very Candid) of the Metro-Goldwyn-Mayer Pictures 1937 Convention, The
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 8
Screen Snapshots Series 16, No. 3
1935 Hollywood Hobbies
Screen Snapshots, Series 14, No. 1
1934 Hollywood on Parade No. B-13
1933 Hollywood on Parade No. A-9
1932 Screen Snapshots

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace