Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Porotci v soudním procesu s vrahem usedají v malé, šedivé místnosti, aby rozhodli o osudu obžalovaného. Zpočátku všichni hlasují pro vinu, kromě jednoho, který má ještě mnoho otázek, na něž u soudu nedostal odpověď. Díky teoriím a přehrávání případu ostatní změní názor, ale jeden muž je neoblomný a přesvědčený, že svůj hlas nikdy nezmění a na argumenty nedá, ale na něm stojí záchrana nevinného lidského života. (sator)

(více)

Recenze (2)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Porota se odebere do zvláštní místnosti, aby rozhodla o vině či nevině obžalovaného z vraždy. „Dvanáct rozhněvaných mužů.“ Kdo by neznal slavný film z roku 1957? Téměř nikdo však neví, že se jedná o adaptaci divadelní hry z roku 1955, která vznikla na základě tohoto televizního filmu, jenž byl součástí projektu televizní stanice CBS „Studio One“, který se tehdy vysílal živě, a to v letech 1948 až 1958, tedy ještě před nástupem videokazet. Filmový materiál byl poté vyvolán a použit pro další vysílání. V Československu víme o něčem podobném, pokud jde o televizní projekt „Tři muži v chalupě“ (1962). Vysílací doba byla jedna hodina a byla rozdělena do tří dvacetiminutových epizod. Mezi nimi probíhal teleshopping, který se rovněž dochoval a je součástí historického záznamu. Takže po prvním díle je nabídka na moderní žehličku, po druhém díle na moderní ledničku a na samém konci na myčku nádobí. Příběh jako takový sází na naprostý minimalismus, v němž sledujeme dohady členů poroty o verdiktu obžalovaného. Pro nás české diváky je nejzajímavější, že jednoho z porotců v tomto prvním filmu hraje Jiří Voskovec, který kupodivu hraje sám sebe. „Vždycky jsem si myslel, že člověk má v této zemi právo mít nepopulární názory. A proto jsem sem přišel ze své země…," pronese tuto větu během hádky. Svou roli si tedy zopakoval i v pozdějším slavném filmu. Technická kvalita je vzhledem k době svého vzniku v počátcích televizního vysílání taková, jaká je. Záběry však byly restaurovány, takže vypadají o něco lépe. Z pohledu současného diváka se tento konkrétní televizní záznam jeví jako historický skvost, který si právě jako předobraz divadelní hry a pozdějšího filmu zaslouží při vší úctě pozornost. A pro nás české diváky především kvůli Jiřímu Voskovcovi, který se zde vůbec neztrácí. ()

sator

všechny recenze uživatele

Porotci v soudním procesu s vrahem usedají v malé, šedivé místnosti, aby rozhodli o osudu obžalovaného. Zpočátku všichni hlasují pro vinu, kromě jednoho, který má ještě mnoho otázek, na něž u soudu nedostal odpověď. Díky teoriím a přehrávání případu ostatní změní názor, ale jeden muž je neoblomný a přesvědčený že svůj hlas nikdy nezmění a na argumenty nedá, ale na něm stojí záchrana nevinného lidského života. ---------------Vzniklo pro antologii amerického televizního seriálu Studio One. Inscenováno jako živá produkce CBS 20. září 1954, později přepsáno pro celovečerní film 12 Angry Men (1957) a divadelní jeviště v roce 1964 pod stejným názvem. Epizoda získala tři ceny Emmy pro spisovatele Reginald Rose, režiséra Franklina Schaffnera a Roberta Cummingsa jako nejlepšího herce. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama