foto

Franklin J. Schaffner

  • nar. 30.5.1920
    Tokyo, Japonsko
  • zem. 2.7.1989 (69 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Syn amerických misionářů, Franklin James Schaffner, se narodil 30. května 1920 v Tokyu, kde také vyrůstal. Poté se jeho rodina přestěhovala zpět do Spojených států, kde Schaffner vystudoval střední školu a odešel studovat práva na Columbia University v New Yorku. Jeho studium však bylo přerušeno Druhou světovou válkou, do které byl povolán. Jako mariňák sloužil nejdříve v Evropě a severní Africe, na poslední léta války byl poslán do východního Pacifiku.

Poté co se vrátil z války domů, si našel práci v televizním průmyslu. Začal pracovat ve společnosti CBS, začal režírovat (např. tv hru 12 Angry men (1954)) a poprvé vyhrál cenu Emmy. Schaffner poté vyhrál i další dvě Emmy za televizní adaptaci Broadwayské hry THE CAINE MUTINITY COURT MARTIAL (1955) a za televizní sérii FORD STAR JUBILEE (1955). Svojí čtvrtou Emmy získa za práci na seriálu THE DEFENDERS (1961).

Svůj první hollywoodský celovečerní film (THE STRIPPER) natočil až ve svých 43 letech roku 1963. Po něm natočil například drama TEN NEJLEPŠÍ (THE BEST MAN - 1964), historický film VÁLEČNÍK (THE WAR LORD - 1965) či britský film DVOJNÍK (THE DOUBLE MAN - 1967). Vrchol jeho kariéry však teprve měl přijít. V roce 1968 natočil jeden z neznámějších sci-fi filmů všech dob. PLANETA OPIC (PLANET OF THE APES) se stala ohromně úspěšným hitem, který Schaffnerovi zajistil nemalé uznání. Jeho dalším režijním počinem se v roce 1970 stal velkofilm PATTON, který sklidil neuvěřitelných 7 Oscarů, včetně nejdůležitějších - Nejlepší film, Nejlepší režie, Nejlepší herec v hlavní roli.

Celá 70.léta se pak dají označit za Schaffnerovy zlaté časy. V této době natočil takové filmy jako MIKULÁŠ A ALEXANDRA (NICHOLAS AND ALEXANDRA - 1971), dobrodružný snímek MOTÝLEK (PAPILLON - 1973) nebo adaptaci knihy Iry Levina HOŠI Z BRAZÍLIE (BOYS FROM BRAZIL - 1978). V 80.letech vznikají u nás nepříliš známé filmy jako SFINGA (SPHINX - 1981), ANO, GIORGIO (YES, GIORGIO - 1982) nebo drama WELCOME HOME (1989). Tento posledně jmenovaný film byl zároveň posledním v Schaffnerově bohaté kariéře.

Režisér umírá 2. července 1989, ve věku 69 let, na rakovinu plic v nemocnici v Santa Monice. Schaffner byl oddaným manželem. Se svou manželkou vydržel 41 let. Vychovali spolu dvě děti.

Jiří "Javert" Stárek

Režijní filmografie

Filmy

1989 Vítej domů
1987 Lionheart
1982 Ano, Giorgio
1981 Sfinga
1978 Hoši z Brazílie
1977 Ostrovy uprostřed proudu
1973 Motýlek
1971 Mikuláš a Alexandra
1970 Generál Patton
1968 Planeta opic
1967 Dvojník
1965 Válečník
1964 Ten nejlepší
1963 Ambassador at Large (TV film)
The Stripper
1962 Good Years, The
World's Greatest Robbery (TV film)
1959 Wicked Scheme of Jebal Deeks, The (TV film)
1949 Jane Eyre (TV film)

TV seriály

1961 The Defenders (TV seriál)
1959 Startime (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
1954 The Best of Broadway (TV seriál)
1952 The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Tales of Tomorrow (TV seriál)
1949 Wesley (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Ford Theatre Hour (TV seriál)

TV pořady

1953 Person to Person (TV pořad)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

1962 The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(26)