Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (110)

ondraondra 

všechny recenze uživatele

Blbuvzdorný film, pochopitelný i pro lidi, kteří se o peníze moc nezajímají. Všechno je podáváno srozumitelně a jednoduše, narozdíl třeba od Sázky na nejistotu, kde jsem se místy vůbec nechytal. Prostě příběh o obyčejných lidech pro obyčejné lidi s ideální stopáží a perfektním obsazením. Jistá známá česká tvář příjemně překvapila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně pravdivý příběh o neuvěřitelném příběhu člověka, kterého vytvořila současná doba a její možnosti. Příběh je totiž o chytrákovi, který vydělal na absurdním, ale promyšleném investování do společnosti GameStop (Něco jako u nás JRCčko). Tématický příběh, který starší generace nepochopí a mladým řekne jen v případě, že budou mít nějaké ekonomické povědomí. Ve zkratce tedy dost specifická záležitost s dost specifickými dialogy a průběhem. Což, mě napadá, je u Setha Rogena a filmech, ve kterých hraje, dost typické. Nejsou pro každého. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, ale opravdu nudné zpracování, které jsem od Gillespieho nečekal. Nenápadité dialogy (rozhodně ne na úrovni Sorkina) nudných postav, co vám mají být sympatické jen proto, že nejsou bohatí, nemůžou soupeřit s okouzlením, které máte z 10 minutového čtení článku. Podivný pocit lacině podaného poselství "hodní chudí natrhli arogantním boháčům prdel" ještě znásobil úryvek s jistou paní se zkratkou AOC. Vidět to na Netflixu vyšší rychlostí, tak mě to tak nenaštve, ale v kině mě tento film bohužel utýral. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený a zábavný film o tom, jak se obyčejný lidé postavili lidem z Wall Street a připravili je o jejích prachy. Režisér Craig Gillespie je velmi šikovný režisér a už několikrát mi ukázal, že umí točit filmy podle skutečných událostí. Gillespie točí filmy, aby byly zábavný, působivý, stylový a byly taky svým způsobem dravý a odvážný. A to se mu povedlo i s jeho nejnovějším filmem. Peníze těch tupců nám představí neuvěřitelný příběh, a je nám to prezentováno, tak abychom celou situaci pochopili a užili si tu bouři, kterou to vyvolalo. Gillespie to vysvětlí jednoduše a srozumitelně, a o to více si film užijeme. Režisérovi se povedlo sehnat velmi šikovné obsazení, které umí prodat příběh. Paul Dano má hodně civilní roli a je v ní skvělý a zábavný. Seth Rogen si svou roli užil a zahrál to moc dobře. Líbil se mi výkon Nicka Offermana a Vincenta D'Onofrioa, protože oba pány jejich role evidentně hodně bavili. I zbytek obsazení je super - Sebastain Stan je parádní. Jediný, kdo mi nesedl je Pete Davidson, který hraje Petea Davidsona. Peníze těch tupců je zábavný a dobře natočený film, který mi dost sedl. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Duchovný príbuzný a kríženec The Social Network a The Big Short. Len tentokrát to nie je autistickejší chlapec z vyšších vrstiev ako oklame iných chlapcov z ešte vyšších vrstiev, tentokrát to nie sú vychcaní hedge fondári, ktorí narazili náhodou na krach storočia...Nie tentokrát to je hrdina z ľudu, Robin Hood (príznačne ako sa volala aj appka), a prípad kedy obyčajní ľudia zbojnícky vydrbali so systémom a vo v zásade bezprecedentnom súboji my vs oni a bez debaty podporení post-COVIDovým/COVID-ovým chaosom obrátili očakávaný krach proti tým čo naň stavili. Všetci sa radujú, ľud porazil zlých bankárov. Alebo? Alebo len klasický pump&dump podvod, ktorý príkladne vo Vlkovi z Wall Street platil za jasné zlo, ale tu? Práve vďaka dnešnému systémovému a inému chaosu je prezlečený do iného kabátca a akosi tolerovanejší, lebo bol asi naozaj robený spočiatku ani nie tak úplne chladno vykalkulovane a so zlým úmyslom, ale Gillovi (ktorý asi reálne balansoval na pomedzí insider tradingu) to skrátka vyšlo a podarilo sa mu celkom prirodzene zburcovať ďalších ľudí. Ale to čo začalo ako odbojárska, trošku recesistická zábava predsa len nakoniec prerástlo už na hranicu protizákonnosti (alebo za túto hranicu) a Gill to stopro vie - lebo zase X-Box a PS5 tie diskové mechaniky stále majú a mnohí hráči stále radi nakupujú fyzické kópie, ale prechod na digitál je nevyhnutný a možno sme už v poslednej alebo predposlednej generácii konzol, ktorá sa B-R mechanikami obťažuje. Čo by nevyhnutne malo znamenať aj pokles tržieb a životaschopností práve subjektov ako GameStop. Čiže krach nebol, ale možno sa len odďaľuje, ono aj Blockbuster kedysi bol na každom rohu USA, ale časom sa vytratil. Holt žijeme v dobe kedy sa občas hranica medzi zakázaným a dovoleným určitým spôsobom stiera, vidno to aj v iných kontextoch a situáciách (nomináca Andrei Riseborough za To Leslie na Oscara, Verstappenovo finálne kolečko) - monžno aj preto, lebo si ľudia po COVID-e (nie všetci, ale viacerí) dávajú menej pozor, viac jednajú len na základe "impulzu" a toho čo "pocitovo dáva zmysel" a nie každý detail sa domyslí. A vlastne kto vie kde, ten nech berie, lebo o pár rokov takéto príležitosti už nebudú a o  tých pár rokov neskôr sa ukáže, čo si história zapamätá. Z kauzy GameStop bude v histórii zrejme len to čo to je - tzn. vec balansujúca na hrane protizákonnosti, na ktorej pár ľudí zbohatlo (uvidíme dokedy Gill bude čakať na predaj akcií) a na ktorej ale veľa ľudí ako obvykle prišlo o to čo mali (to, že možno viac ako 90% rýchlo nakvasených investorov zburcovaných cez reddit prišlo o peniaze sa až tak často neskloňuje). Film sa mi páčil, hoci herecky a inak je to predsa len odľahčenejší príbuzný dvoch klasík čo spomínam vyššie, ale stále kvalitne odohraný, ohudbený a odsýpajúci. Je spoznať, že filmovo už sledujeme len určitý derivát, ale spravený zábavne, dobre a s chuťou. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)
  • Steve Cohen (Vincent D'Onofrio) nosí v jedné scéně čepici s logem baseballového klubu New York Mets. Skutečný Steve Cohen je vlastníkem tohoto klubu. (HellFire)
  • Natáčalo sa v New Jersey (Morris - katolícka univerzita Saint Elizabeth, Essex, Hudson) od októbra do novembra 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama