Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (113)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Snímek, který mě svým tématem na míle minul. Někdy mě malinko štve, že si o filmech téměř nic nezjišťuju, když si chci nějaký pustit. Kdybych byl býval věděl o čem tento film bude pojednávat, tak bych si jej nejspíš nepustil. A to i přesto, že filmy podle skutečných událostí patří mezi mé oblíbené filmové žánry. Téma akcií je mi však na míle vzdálené a už od začátku filmu jsem věděl, že to bude velký oříšek. Už od počátečních minut jsem se utápěl a tápal v nepřeberném množství termínů, které film ani nemá snahu vysvětlit. Dub Money je hlavně pro mladší generaci, tedy zástupce Z a alfy, která si tento film užije daleko více než taková generace X spolu s Y, která ostrouhá. Stylem se vymyká většině životopisných filmů, protože jde na ruku této turbulentní době. Plno záběrů ze sociálních sítí a důraz memes. Moderní soundtrack tuto svěží podívanou jenom umocňuje. Dumb Money je poměrně napěchovaný známými tvářemi. V čele tohoto satirického příběhu podle skutečné události stojí Paul Dano. Osobně se mi tento herec zamlouvá spíše v zápornějších rolích, jako ztvárnil třeba v Batmanovi nebo Prisoners. Možný neúspěch také vidím v tom, že vůbec nesleduji Reddit komunitu, takže jsem příběh streamera Roaring Kitty nikdy nezaregistroval. Tím pádem se mě tato látka v rámci filmů o skutečných událostech vůbec nedotýkala. Ve filmu mi nečekaně pil krev Seth Rogen, který ztvárnil zástupce kapitalistických hyen. O komickou stránku filmu se staral Pete Davidson, který se párkrát skutečně trefil do mého vkusu humoru. Celkově se rozhodně nejedná o špatný film a jde zde vidět snaha tvůrců ukázat velikou problematiku akcií. Je totiž nesmírně těžké porazit vysoko postavené papaláše, kteří chtějí zůstat u korýtka. Tento aspekt film ukazuje velice trefně a zároveň velice citlivě prezentuje následky, které toto chování dokáže napáchat. Protože normální lidé, kteří si chtějí jenom přivydělat, ztratí veškerou víru v nějakou pomyslnou spravedlnost. "I like the stock!" ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

PŘEKVAPENÍ ROKU A DOST MOŽNÁ I NEJVĚTŠÍ PŘEKVÁPKO, CO JSEM V KINĚ KDY VIDĚL?!? Dumb Money je film s téměř nulovou propagací nejen sebe samotného, ale i oné události, která tehdy otřásla Amerikou, jelikož u nás jsem ji nezaregistroval a doteď jsem o ní neměl tušení, protože byla skryta na pozadí covid pandemie. Jde o kauzu, kdy se malý youtuber rozhodl zruinovat Wall Street miliardáře a vsadit proti tzv. shortingu, což je investování peněz Wall Streetu na šance, že nějaká malá společnost do chvíle zkrachuje. Proti tomu se ale youtuber rozhodl postavit, stal se z toho virál a postupně na onu krachující společnost investovalo do akcií tolik běžných lidí, že uměle stoupla její hodnota na stovky milionů a pracháči si uvědomili, že i oni mohou ztratit. Neskutečný příběh plný excelentních faktů a z hlediska reálií jde za mě o výborné informace podány navíc komediálním způsobem a s gradací, která ve mě vyvolávala jednu emoci za druhou. Napětí, nervozita a touha z dalšího vývoje mě držela celou dobu v pozoru a když k tomu připočítám fantastický výkon Paul Dana, kterého jsem od jeho mrazivé role v Prisoners na plátně neviděl, mám tady jednoduše bezkonkurenční film, v jehož závěru jsem vnitřně řval euforií a mám chuť si o tomhle případu na webu zjistit úplně vše. Herecky top, filmařsky stejně tak, závěrečný proslov hlavní postavy před soudem byl odzbrojující a zas a znova jsme zde svědky neskutečné korupce ze strany miliardářů a také toho, že když se “malé ryby” spojí, všechno jde. Jsem ohromen a za mě jde o must see film, který v divákovi probudí nejen nadšení, ale i chuť vědět víc - a pokud tohle film dokáže, má vyhráno. PS. Erik Meldík na plátně je epický!! PSS. Cením, že i já jakožto úplný laik jsem se ve filmu plném akcií a burzovních pojmů orientoval, za tohle tvůrcům poklona. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Absence Margot Robbie ve vaně sice bolí, ale jinak se Dumb Money povedlo v zásadě to samé, byť maličko jinou cestou, jako Sázce na nejistotu. Tedy odvyprávět pravdivý a s odstupem vlastně celkem neuvěřitelný příběh peněz, a to jakým způsobem dokážou hýbat světem. Zde ještě s komentářem k pandemii, chudobě a Wall Street jako takové. Sympatické obsazení, parádní scénář a režie, a miluju ten soundtrack. Už teď se těším na druhé zhlédnutí. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Oh lorde, takhle gamblit s akciemi, že napušuju dvacet dolarů za akcii Tesle, či podobně tvářející bitkoině, a očekávat že mi Elon Tusk dá zakusit kus svého volantu, je asi trochu mimo mě. I tak přesto byla šaráda zábavná, i když si to hrálo na Leonarda ze Stěno Vlkovic, a Sazce na nejistotu, že to brzo sklouzne v zapomnění, stejně jako se to rychle vyšňořilo na povrch. Překvapivé, měl film nějakou komerční masáž? O to ještě lepší. Film, co ukazuje ojebávání kapitalismu, a jak budeš lepší, když je budeš okrádat, protože co si ti krutí kravaťáci jiného zaslouží, že? Film je jednak dobře udělaný snímek se spornou kvalitou, ale bota pro průměrného otylého američana, co se nepohybuje ve sféře investování na burze, shortování, bitcoinech. To stejné platí i pro průměrné vesnické Pepíčky, co si zajdou jednou za 5 let do kina na Troškovu komedii. Což je těžká pravda, žádné tlachání do sena, spoustu lidí, ať už z USA, ČR má hodně slabej všeobecnej rozhled, a většina se zastavila někde v 90’s, a doteď nosej muleta a ledvinku u pasu. Chyběla tam ještě Margotka Robbie, aby byla pětka, ale takových vzpurných kvalit snímek nedosahuje :) Shotout Eriku Meldikovi! [zůstává bizarní záhadou, jak se z Redditového shitpostu, a jednoho soudního líčení, stala hollywoodská čehosi natažená na 100 minut]. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JSME SVĚDKY FRANCOUZKÉ REVOLUCE VE FINANČNÍM SVĚTĚ…“  Film o investování do akcií. Moc těmhle věcem, jako je burzovní makléřství nerozumím, takže jsem rád, že mně to někdo (aspoň trochu) osvětlí. Navíc se to (tak nějak) fakt stalo, takže všechny ty milionový cifry maj reálnej základ, což tomu přidává na síle. Film je to zajímavej, ale ta soudržnost těch lidí neuvěřitelná… /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Scénář je založen na knize „The Antisocial Network“, kterou v roce 2021 napsal Ben Mezrich. 2.) Skutečný Keith Gill se na filmu (ani na knize) nijak nepodílel. 3.) Thx za titule „František Fuka“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)
  • Skutečný Ken Griffin (ve filmu ztvárněný Nickem Offermanem) se tvrdě ohradil proti způsobu, jakým jej tvůrci ve filmu ztvárnili a rozhodl se zažalovat studio Sony Pictures. Oslovil proto přinejmenším dvě advokátní kanceláře a rozeslal několik výhružných dopisů. Griffin argumentoval tím, že „film překračuje pomyslnou hranici mezi vědomě nepravdivým a pomlouvačným vykreslením mé osoby a společnosti Citadel Securities“. (HellFire)
  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama