Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (120)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Absence Margot Robbie ve vaně sice bolí, ale jinak se Dumb Money povedlo v zásadě to samé, byť maličko jinou cestou, jako Sázce na nejistotu. Tedy odvyprávět pravdivý a s odstupem vlastně celkem neuvěřitelný příběh peněz, a to jakým způsobem dokážou hýbat světem. Zde ještě s komentářem k pandemii, chudobě a Wall Street jako takové. Sympatické obsazení, parádní scénář a režie, a miluju ten soundtrack. Už teď se těším na druhé zhlédnutí. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Oh lorde, takhle gamblit s akciemi, že napušuju dvacet dolarů za akcii Tesle, či podobně tvářející bitkoině, a očekávat že mi Elon Tusk dá zakusit kus svého volantu, je asi trochu mimo mě. I tak přesto byla šaráda zábavná, i když si to hrálo na Leonarda ze Stěno Vlkovic, a Sazce na nejistotu, že to brzo sklouzne v zapomnění, stejně jako se to rychle vyšňořilo na povrch. Překvapivé, měl film nějakou komerční masáž? O to ještě lepší. Film, co ukazuje ojebávání kapitalismu, a jak budeš lepší, když je budeš okrádat, protože co si ti krutí kravaťáci jiného zaslouží, že? Film je jednak dobře udělaný snímek se spornou kvalitou, ale bota pro průměrného otylého američana, co se nepohybuje ve sféře investování na burze, shortování, bitcoinech. To stejné platí i pro průměrné vesnické Pepíčky, co si zajdou jednou za 5 let do kina na Troškovu komedii. Což je těžká pravda, žádné tlachání do sena, spoustu lidí, ať už z USA, ČR má hodně slabej všeobecnej rozhled, a většina se zastavila někde v 90’s, a doteď nosej muleta a ledvinku u pasu. Chyběla tam ještě Margotka Robbie, aby byla pětka, ale takových vzpurných kvalit snímek nedosahuje :) Shotout Eriku Meldikovi! [zůstává bizarní záhadou, jak se z Redditového shitpostu, a jednoho soudního líčení, stala hollywoodská čehosi natažená na 100 minut]. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý strhující a napínavý příběh dle skutečných událostí, který chytne za koule a nepustí. Klidně bych ho zařadil jako bratříčka letošních Air a Tetris, Jde o boj Davida s Goliášem, kde skupina amatérských investorů vsadí na firmu Gamestop, že nezkrachuje a rozcupují tím Wall Street, otřásnou světem a zapíšou se do historie a to díky jednomu muži, který to celé rozjel. Sympatický Paul Dano podává skvělý herecký výkon a na druhé straně potěší i Seth Rogen, který hraje arogantního pracháče. I pro člověka, který není obeznámen s burzou a akciemi je film podán řekněme jednodušeji, aby se i neznalý divák mohl orientovat. O humor se zde stará Pete Davidson a celkový tón filmu je hodně feel good. Jakmile začne jít do tuhého, tak začne příjemná stresující gradace, kdy to opravdu začne být i napínavé a fungují emoce, takhle to šlape až do finiše, kde dojde i na můj oblíbený soudní proces. Dumb Money servíruje svůj příběh s ohromným stylem a zábavou, že si jej může užít prakticky kdokoliv. 8/10. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Duchovný príbuzný a kríženec The Social Network a The Big Short. Len tentokrát to nie je autistickejší chlapec z vyšších vrstiev ako oklame iných chlapcov z ešte vyšších vrstiev, tentokrát to nie sú vychcaní hedge fondári, ktorí narazili náhodou na krach storočia...Nie tentokrát to je hrdina z ľudu, Robin Hood (príznačne ako sa volala aj appka), a prípad kedy obyčajní ľudia zbojnícky vydrbali so systémom a vo v zásade bezprecedentnom súboji my vs oni a bez debaty podporení post-COVIDovým/COVID-ovým chaosom obrátili očakávaný krach proti tým čo naň stavili. Všetci sa radujú, ľud porazil zlých bankárov. Alebo? Alebo len klasický pump&dump podvod, ktorý príkladne vo Vlkovi z Wall Street platil za jasné zlo, ale tu? Práve vďaka dnešnému systémovému a inému chaosu je prezlečený do iného kabátca a akosi tolerovanejší, lebo bol asi naozaj robený spočiatku ani nie tak úplne chladno vykalkulovane a so zlým úmyslom, ale Gillovi (ktorý asi reálne balansoval na pomedzí insider tradingu) to skrátka vyšlo a podarilo sa mu celkom prirodzene zburcovať ďalších ľudí. Ale to čo začalo ako odbojárska, trošku recesistická zábava predsa len nakoniec prerástlo už na hranicu protizákonnosti (alebo za túto hranicu) a Gill to stopro vie - lebo zase X-Box a PS5 tie diskové mechaniky stále majú a mnohí hráči stále radi nakupujú fyzické kópie, ale prechod na digitál je nevyhnutný a možno sme už v poslednej alebo predposlednej generácii konzol, ktorá sa B-R mechanikami obťažuje. Čo by nevyhnutne malo znamenať aj pokles tržieb a životaschopností práve subjektov ako GameStop. Čiže krach nebol, ale možno sa len odďaľuje, ono aj Blockbuster kedysi bol na každom rohu USA, ale časom sa vytratil. Holt žijeme v dobe kedy sa občas hranica medzi zakázaným a dovoleným určitým spôsobom stiera, vidno to aj v iných kontextoch a situáciách (nomináca Andrei Riseborough za To Leslie na Oscara, Verstappenovo finálne kolečko) - monžno aj preto, lebo si ľudia po COVID-e (nie všetci, ale viacerí) dávajú menej pozor, viac jednajú len na základe "impulzu" a toho čo "pocitovo dáva zmysel" a nie každý detail sa domyslí. A vlastne kto vie kde, ten nech berie, lebo o pár rokov takéto príležitosti už nebudú a o  tých pár rokov neskôr sa ukáže, čo si história zapamätá. Z kauzy GameStop bude v histórii zrejme len to čo to je - tzn. vec balansujúca na hrane protizákonnosti, na ktorej pár ľudí zbohatlo (uvidíme dokedy Gill bude čakať na predaj akcií) a na ktorej ale veľa ľudí ako obvykle prišlo o to čo mali (to, že možno viac ako 90% rýchlo nakvasených investorov zburcovaných cez reddit prišlo o peniaze sa až tak často neskloňuje). Film sa mi páčil, hoci herecky a inak je to predsa len odľahčenejší príbuzný dvoch klasík čo spomínam vyššie, ale stále kvalitne odohraný, ohudbený a odsýpajúci. Je spoznať, že filmovo už sledujeme len určitý derivát, ale spravený zábavne, dobre a s chuťou. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

V podstatě instruktážní film o euforii, která přichází v tom momentu strhnutí, kvalitativní změny, kdy člověk najednou nezvratně pocítí, že se svým drobným rozhodnutím stal součástí vyššího celku s jedinečnou nabalující se silou, celku, který každému jednomu z nich vrací důstojnost a naději a vědomí vnitřní síly a integrity, ale který se zhroutí ve chvíli, kdy by první z nich začali víc myslet na svůj osobní prospěch než na to, čeho mohou společně dosáhnout. *** Film mimochodem, na pozadí, naprosto sžíravě reflektující brutální ekonomické a sociální nespravedlnosti dnešního systému, bezpráví, bezskrupolóznost a bezprecedentnost nůžek rozevřených tak absurdně, že už je ten rozměr skoro nemožné reflektovat, a přesto film vehementně podávající poměrně přesné instrukce o funkční sebeobraně (včetně důkazů), doložitelné na případu dobré praxe, který se odehrál teprve předloni, a klidně by ještě mohl mít mnohem eskalativnější pokračování, a důraznější následky. Necítíte to zdravé verbování? Necítíte taky tu intenzivní chuť okamžitě si koupit akcie GameStopu nebo čehokoli jiného se stejnou motivací? Necítíte tu euforii? Pak jste museli být na jiném filmu. *** Fantastický soundtrack, ostatně jako vždy, nenápadně vynikající obsazení, svižný střih, architektura obrazů a kompletace děje, Craig Gillespie v nejlepší formě a za nejlepším účelem: strhnout lidi k sounáležitosti, naději, k funkční vzpouře proti aroganci, přehlížení a bezpráví. To si přece musíte říct: Sakryš, proč by ne! *** (ČSFD projekce Anděl.) *~ ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)
  • Skutečný Ken Griffin (ve filmu ztvárněný Nickem Offermanem) se tvrdě ohradil proti způsobu, jakým jej tvůrci ve filmu ztvárnili a rozhodl se zažalovat studio Sony Pictures. Oslovil proto přinejmenším dvě advokátní kanceláře a rozeslal několik výhružných dopisů. Griffin argumentoval tím, že „film překračuje pomyslnou hranici mezi vědomě nepravdivým a pomlouvačným vykreslením mé osoby a společnosti Citadel Securities“. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama