Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo tím, že jsem film sledovala v aule s osmdesáti dalšími studenty, ale Hrob světlušek mě nerozplakal, což mě zpětně trochu mrzí, ale dokázala jsem se díky tomu na film dívat trochu jinýma očima. Film na mě nepůsobil až tak výrazně "vydíravým" dojmem, jak je tu mnohokrát zmíněno, myslím si, že se na něj dá nahlížet i z jiné perspektivy, zkrátka a dobře každá mince má dvě strany bla bla, však rozumíte. I proto odmítám film vidět jako čistě protiválečný - není. Je o lidech, o dospělých a o dětech. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,7miliónaTržby USA $516,962Tržby Celosvetovo $25,700,000▐ Na kreslenú rozprávku sa tu podáva veľmi silná téma, venujúca sa dobe cez druhú svetovú vojnu v osídliach obyvateľov Japonska. Kde vykreslený vzťah dvoch súrodencov poprepletaný bežnými životnými potrebami je tak silno podaní, že samým záverom to vyústi v tak smutnú drámu až človek má na krajoch slzy. /80%/ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Anime určite nie je pre mňa. A vlastne ani neviem pre koho sú určené. Pre deti nie kvôli tematike a pre dospelých nie kvôli vyjadrovacím prostriedkom. Mne navyše nie kvôli tomu, že námetom je utrpenie Japoncov po prehratej vojne. V kontexte so zverstvami, ktoré japonské vojská páchali po celej juhovýchodnej Ázii ťažko hľadám empatiu k ich utrpeniu. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

U filmu jsem asi 10 let nebrečel. Ještě v životě jsem nebrečel u animáku. U Hrobu světlušek jsem brečel jako u žádného jiného filmu v životě... Tento film stejně silně prožijí spíše ti, kteří jsou citově vázaní na svou rodinu. Jen pomyšlení, že bych měl ztratit někoho ze svých nejbližších,... 10/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Japonci vždycky byli pověstní tím, že se nebáli dělat animáky s dospělou tématikou. Stejně tak je tomu i v tomto případě. Dojemný příběh z 2. sv. války, kdy je malá holčička po vybombardování města odkázaná na svého staršího bratra. Samotné téma zavání citovým vydíráním a film se tomu samozřejmě nevyhl ale některé scény jsou opravdu velice dojemné a konec musí dostat i největšího cynika. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Isao Takahata chtěl pro hlas Setsuko najít dítě odpovídajícího věku, navíc z okolí Kobe, kde se film odehrával, aby dítě mluvilo příslušným dialektem. Ajano Širaiši byla vybrána na základě vyřknutí dvou vět: „Jmenuji se Ajano Širaiši. Je mi pět let.“ (HellFire)
  • V rámci šedesátiletého výročí konce 2. světové války byla do kin uvedena hraná verze filmu. Děj se soustředil na tetu, kterou vidíme i v animované verzi a na to, jak může válka změnit hodného a jemného člověka v supa. (HellFire)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno