Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá domácí invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají, hranice soukromí bortí. Mají matky a tchýně vždycky pravdu? Myslí to s námi dobře? A nejsou někdy právě proto těmi největšími monstry?
Film Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Tosim 

všechny recenze uživatele

To nejlepší na konec. Tomáše Pavlíčka začínám žrát čím dál víc, Jana Vejnara znám málo, ovšem taky si jeho tvorbu doplním. Na tenhle film jsem se těšil jak malý kluk a jsem rád, že se mi podařilo sehnat lístky. Vtipný a dramatický snímek, od kterého jsem čekal něco trochu jiného, ale to vůbec nevadí. Míň se mi líbila snad jen lehce návodná hudba a otevřený konec, o kterém jsem si pak ale uvědomil, že do celého vyprávění sedne jak prdel na hrnec. Výborně!! [KVIFF 2023] ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Konečně fungující česká komedie! Lehká, nijak křečovitá a dokonce "subverzivně" si pohrávající s hororovým žánrem. Ne, nebude se zde jednat o záchvaty smíchu, ani ryzího strachu, ale o lehkou úsměvnou nadsázku - o humor nikterak trapný, primitivní, či ponižující. Na obrazovce se bude odehrávat něco, co nás vlastně ani tolik nepřekvapí, něco, co důvěrně známe, ale přesto jsme na to nikdy nehleděli s dostatečným odstupem, abychom v tom spatřili onu typickou absurditu. Přirovnání hrůzostrašné "invaze" matky/tchýně do běžné české domácnosti je v prvé řadě nadsázka a s přibývající stopáží v ní lze nalézt určité logické "díry", ale k tomu by se naše snahy upínat neměly. Ne, pokud si chceme film prostě a jednoduše užít... 7/10 ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Zábavné, mrazivé, absurdní. Na minimálním prostoru a s málo známými tvářemi skvělá studie manželského vztahu, do kterého brutálně zasáhne nikým nezvaná matka/tchýně. Simona Peková má určitě našlápnuto sáhnout si na Českýho lva. Jediný, s čím jsem měl problém, byl účelově vystavěný mikrokosmos postav. Dejme tomu, že překladateli lotyšské literatury lze přiznat úlohu asociála odříznutého od světa s minimalistickou sociální bublinou, ale ženská, co pracuje v obrovským špitálu, musí mít kolem sebe spoustu lidí, co pomůžou, poradí, zatímco tady jsou ti dva v řešení problému odkázaní sami na sebe. Seber si tady Kocoura a běžte do prdele. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v listopadu už můžu zhodnotit, že na poli české kinematografie se letos urodilo překvapivě dost zajímavých filmů různých žánrů. Na téhle komedii musím nejvíc vypíchnout fakt, že Pavlíček s Vejnarem napsali příběh plný uvěřitelných přirozených dialogů a situací. Takhle my třicátníci ze střední třídy opravdu žijeme a mluvíme. Nenosíme obleky Bandi, nežijeme ve sterilních hypermoderních bytech a nechodíme každý den do luxusních restaurací (obraz prakticky každé české romantické komedie poslední dekády). Místo brunche si dáme k snídani jogurt Fantasia, mluvíme sprostě a ve volném čase prostě někdy zůstaneme doma a čteme si (jako hlavní hrdinové Aneta s Jiřím). Ruku v ruce s kvalitním scénářem jdou ale taky skvělé herecké výkony ústřední trojice, kdy si zejména Simona Peková v roli maminky krade pro sebe každou scénu, a věřím, že si dojde minimálně pro nominace na herecké ceny. První dvě třetiny filmu jsou takřka dokonalé, moje hodnocení ale bohužel sráží závěrečná část, ve které se úplně změní tón vyprávění, na jednání postav už není přirozeného vůbec nic a všechno spěje přesně do toho typu závěru, který nejvíc nesnáším. Nenechte se ale odradit, běžte do kina a podpořte tvůrce komedie roku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, co by dokázal vyvést diváka z komfortní zóny. Jen by k tomu potřeboval o třídu lepší scénář a lépe pracovat s divadelním aranžmá. To byla jednou jedna taková máti, od pohledu značně nesympatická, která jedné deštivé noci zakotvila u svého odcizeného syna s žádostí o nocleh. Jedno přespání jemu a jeho manželce přece nikterak neublíží, jenže ani po rozednění se milá máti nebude mít na odchodu. A tak se tahle trojice dostane do vypjaté a dusné atmosféry. A větší drama se prostě nekonalo. Velký prostor dostal psychologický teror. Film přišel s jakýmsi nekoordinovaným sledem scének, kdy návštěva leze na nervy a obyvatelé bytu si s ní neví rady. Scénář obyvatele bytu staví do neschopného světla, lítost nevzbuzují a máti je na vrcholu tupé vlezlosti. Humorné hlášky přijdou až s příchodem Vladimíra Kratiny, který rozdává humorné trefy a herecky bavil nejvíc. Ústřední herecký trojlístek je neznámý a jejich hraní je takový standard. Simona Peková je až místy strašidelná babizna, která by potřebovala k tomuto potvrzení nějakou drsnou scénu, jenže ta nepřijde. Na filmové poměry je to moc pojato v divadelním stylu. Film to brzdí a ten se nedokáže optimálně rozběhnout. A závěr je bez nápadu. Takové zakončení si nikdo z diváků nepřál. Nízkorozpočtový snímek neukázal naplno svůj potenciál. A jedna hrůzyplná babizna se až moc krotila. Je to takové absurdní dílko, co jde proti proudu české kinematografie. 6|10 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikl bez podpory tradičních institucí za málo peněz převážně v pražském bytě jednoho z režisérů a na rodinné chatě. Natáčelo se 17 dní. (raininface)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

03.02.2024

Večer v sobotu 3. února 2024 proběhl v Divadle Archa v Praze 14. ročník slavnostního předávání Cen české filmové kritiky, které každoročně uděluje Sdružení české filmové kritiky výrazným a chváleným… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama