foto

Vladimír Kratina

  • nar. 25.2.1952 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Kratina se narodil v Praze, ale dětství strávil na Křivoklátsku, v jeho dvanácti letech se pak rodina přestěhovala do Ostravy. Tam Kratina studoval na gymnáziu, zároveň hrál na bicí a kytaru ve studentské beatové kapele, pro kterou také komponoval. Po maturitě nastoupil na DAMU, kterou absolvoval v roce 1975. První divadelní angažmá strávil v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (1975-1977), svůj další osud spojil s menšími divadelními scénami jako Činoherní studio v Ústí nad Labem (1977-1978), zájezdové divadlo Dílna 24 (1978-1979), Studio Ypsilon (1980-1988) a nakonec Činoherní klub v Praze (1988-1999). Pohostinsky hrál ale také například v Národním divadle (Idiot). Mužný zjev Vladimíra Kratiny jej předurčil k rolím drsných a statných chlapů, takové postavy ztvárňoval nejen na jevišti, ale také před kamerou. Uplatnil se v klasickém (Hamlet, Návrat na kruhy své) i v moderním repertoáru (Obsluhoval jsem anglického krále). Po roce 1999, kdy odešel z Činoherního klubu, začal se Kratina věnovat podnikání v umělecké oblasti, mimo jiné produkoval muzikál na ledě Mrazík. Po čase se ale začal vracet před filmovou kameru, pohostinsky také hraje na různých divadelních scénách. Kromě toho se uplatňuje také jako originální folkový zpěvák.

Do filmu vstoupil Kratina ještě za studií na DAMU, kdy hrál menší roli mladého inženýra v psychologickém dramatu HŘIŠTĚ (1975). Po několika dalších menších rolích zaujal hlavní postavou Tadeáše Falka v syrovém filmu KŘEHKÉ VZTAHY (1979) režiséra Juraje Herze. Za tento film dostal Kratina také dvě ceny na domácích festivalech. Naopak, další hlavní role dělnického vůdce Jožky Juříka ve filmu DĚTI ZÍTŘKŮ (1980) spadá do propagandistické tvorby normalizační ideologie. Z této doby si jej můžeme spíše připomínat rolí traktoristy Drtikola v dětském snímku PRÁZDNINY PRO PSA (1980). Mezi další větší herecké úkoly Vladimíra Kratiny patří slovenský film MŔTVI UČIA ŽIVÝCH (1983) nebo EVO, VDEJ SE! (1983). Za zmínku stojí také další hlavní role ve filmu VŠECHNO NEBO NIC (1984), v němž se po několika letech vrátil ke spolupráci s režisérem Š. Skalským. Od té doby ale velkých příležitostí ubývalo, úbytek rolí ve filmu si ale Kratina začal vynahrazovat zvýšenou frekvencí práce pro televizi, kde hrál v inscenacích, pohádkách a také seriálech. Zatím naposledy se ve filmu objevil v roli otce ve snímku TROFEJ (2007), v televizi jsme jej v poslední době mohli vidět v seriálech MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006) nebo SOUKROMÉ PASTI (2008), diskutabilní popularitu mu přinesla také poměrně velká role v seriálu LETIŠTĚ (2006).

Vladimír Kratina je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla krátce Šimona Součková (*1950), loutkoherečka. Z obou manželství má tři dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Jak se zbavit nevěsty
Miluji tě modře
Tajemství pouze služební
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Všechny moje lásky (TV seriál)
2011 Hranaři
2010 Cesty domů (TV seriál)
Dokonalý svět (TV seriál)
Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Dům U Zlatého úsvitu (TV film)
Svědomí Denisy Klánové (TV film)
2008 Expozitura (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Skrývačky (TV film)
Sofie a ukradený poklad (TV film)
Soukromé pasti (TV seriál)
Trofej (TV film)
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
Maharal - Tajemství talismanu
Místo v životě (TV seriál)
Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
2005 Náves (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2003 Strážce duší (TV seriál)
2000 Hodina pravdy (TV film)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1996 Chladné srdce (TV film)
Pasáž
1995 ...kone na betóne
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (studentský film)
Pacholátko (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Prstienky z kukučiny (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Křivda (TV film)
Pan Tau
Rodáci (TV seriál)
Smrt guvernéra (TV film)
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
Zápas tygrů (TV film)
1987 Stará cihelna (TV seriál)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Domácí lékař (TV film)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Kdo se bojí, utíká
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1985 Fontána pre Zuzanu
Mravenci nesou smrt
O loupežníku Olbramovi (TV film)
Rudin (TV film)
Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Králi, já mám nápad (TV film)
Oldřich a Božena
Sanitka (TV seriál)
Víc než případ (TV film)
Všechno nebo nic
Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Dlouhý čas loučení (TV film)
Evo, vdej se!
Mŕtvi učia živých
Návštěvníci (TV seriál)
Stav ztroskotání
Zuzana Vojířová (TV film)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plaché příběhy
Smrt talentovaného ševce
1981 Hodina života
Mořská panna (studentský film)
1980 Děti zítřků
Koncert
Prázdniny pro psa
Temné slunce
1979 Křehké vztahy
Nebožtíci na bále (TV film)
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1975 Hřiště
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Jak se Kudla přepočítal (TV film)

TV pořady

2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2006 StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace