Reklama

Reklama

Zfilmovaný skutečný příběh lodi U.S.S. Indianopolis, která dopravovala součásti atomové bomby, později svržené na Hirošimu. Z důvodu vyšší bezpečnosti byly přepravovány lodí a ne letadlem. Loď a její posádka úkol splnila, ale na zpáteční plavbě byl bitevní křižník torpédován japonskou ponorkou. Posádka bez větších ztrát opustila loď, ale utajení a administrativní zmatek v americkém námořnictvu byl tak značný, že po lodi a její posádce nikdo nepátral. 2/3 posádky padly za oběť žralokům než byli trosečníci objeveni průzkumným letounem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Parádní válečný film který u nás párkrát už dávaly, nikdy jsem na něj nikdy moc nekoukal protože mě jako 10 letýho fakana válečný filmy nezajímaly, ted toho lituju film je především o zoufalým boji na moři, až pak je ta válka, scény na opuštěném moři byly parádní a nezlobil bych se kdyby film byl kratší a celý byl právě na moři. Scény mimo moře už tak dobré nejsou, zatímco na moři vidíme parádně zahraný zoufalství a atmosféru beznaděje, scény na souši jsou jalové a nudné. Líbilo a v budoucnu zkouknu znova. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečné události z roku 1945, kdy posádka křižníku dostala tajný rozkaz dopravit na Tinian tajný náklad i s armádními experty. O povaze nákladu věděl jen kapitán Charlese Butler McVay III, posádka nikoliv. Plavba probíhala za naprostého utajení a 19.7. křižník tajný náklad v přístavu vyložil a pak vyplul dál podle operačního plánu. V noci 30.7.1945 jej zahlédla Japonská ponorka I - 58 kapitána Hašimota a torpédovala jej. Křižník plul přímo, nekličkoval (protiponorková taktika) a tak byl zasažen a potopil se. Z 1196 mužů se zhruba 900 ocitlo v moři. Vzhledem k utajení v plánovaném přístavu, kde měla loď nabrat zásoby křižník nikdo nepostrádal a když se tak začlo dít byli již trosečníci 3 den ve vodě. Někteří těžce zranění, bez pitné vody a někteří i bez záchranných vest a prámů. Čtvrtý den zahlédl shluk trosečníků pilot námořního letounu Ventura, který přivolal hydroplán Catalinu a blízký torpédoborec USS.Cecil Doyle. Pilot hydroplánu přez zákaz přistál na hladině a do letounu a na křídla pobral tolik mužů, kolik jen Catalina unesla. Ze všech mužů, kteří zásah torpédy přežili a dostali se včas do vody od potápějící se lodi jich torpédoborec vyzvedl jen 317....! Většina podlehla útokům žraloků, kteří se v dané oblasti Pacifiku hojně vyskytují... Kapitán byl po válce souzen a odsouzen za ztrátu lodi. Tolik skutečná údálost, podle které je film natočen. Na TV film velmi dobře. Jsou zde všechny hlavní momenty včetně ztroskotání a hrůzných událostí na moři. V závěru se podíváme i na soud s kapitánem Cahrlesem Butlerem MC Vayem. A co že byl ten supertajný náklad? Hned na Tinianu byl náklad přeložen na těžký bombardér B29, který jej odnesl ke smontování. Jednalo se o atomovou pumu, která byla svržena z Enoly Gay na Hirošimu. Řada lidí si dodnes myslí, že to byl trest křižníku USS. Indianapolis za náklad jaký vezl. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film podle skutečné události. Na to, že jde o televizní film se režisérovi podařilo skvěle vystihnout dramatickou zápletku této děsivé události. Asi nejvíc mě bavila ta část, kdy se z námořníků stanou trosečníci uvěznění na širém moři. Všudypřítomná paranoia, vzájemná nevraživost i útoky žraloků jsou rovněž slušně podány a divák se tak naplno dokáže vžít do bezmocnosti a utrpení nešťastníků. Bohužel od chvíle kdy se děj přesune do soudní síně mě to přestalo bavit. Zbytečně natahovaný závěr ztratil šťávu. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený válečný film podle skutečných událostí. Když se U.S.S. Indianopolis vracela z úspěšné mise. Byla torpédována Japonskou ponorkou a šla ke dnu. Pro přeživší peklo teprve začalo. Ve vodě na ně začali útočit žraloci. Za oběť jim padla drtivá většina posádky. O této události vyprávěl lovec žraloků Quinnt ve filmu Čelisti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už to tu napísali viacerí a budem sa opakovať. To najzaujímavejšie na túto tému vyrozprával v strhujúcom monológu kapitán v Spielbergových Čeľustiach. Už vtedy som si hovoril, že natočiť tak o tom film, tak to by bolo niečo. Lenže na tak silný príbeh zatiaľ nenašiel nikto odvahu. Vznikol iba tento malý televízny film, ktorý rozpovie všetko podstatné, ale nenechá vo vás žiadne stopy. Je príliš povrchný, príliš chladný, príliš televízny. Keď ste o tejto silnej udalosti nepočuli, odporúčam si radšej vypočuť ten slávny monológ v Čeľustiach. Môžme len dúfať, že raz na túto tému vznikne veľký film. Film 60%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy na moři přistává hydroplán, aby zachránil posádku, je použitý letoun Grumman Albatross. Toto letadlo však bylo uvedeno do provozu až v roce 1949. Skutečný letoun, který zachránil posádku, byl Catalina PBY. (Marek06)

Reklama

Reklama