Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se chýlí ke konci a válečná loď USS Indianapolis zatím tajně přepravuje jednu ze dvou atomových bomb, které by mohly ukončit válečné běsnění. Japonci však těžký křižník napadli a potopili. Mise USS Indianapolis byla utajovaná tak přísně, že loď nikdo nepohřešoval a informace o jejím napadení byla zveřejněna až o čtyři dny později. Téměř 300 členů posádky z celkového počtu 1197 ihned utonulo. Zbývající přeživší z USS Indianapolis uvízli ve vodách Filipínského moře, kde trpěli hladem, žízní, teplem a halucinacemi, zatímco se bránili neúprosným útokům žraloků. Strádání, které trvalo pět dní, přežilo jen 317 mužů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Tak, ako sa tu opakovalo už viacero ľudí, aj ja musím spomenúť geniálnu scénu vo filme Čeluste, kde Robert Shaw rozpráva hrôzostrašný príbeh lode Indianapolis. Aj kvôli tomu, som si chcel pozriet tento film a to aj napriek nie príliš lichotivému hodnoteniu a aj preto že iný film o tejto udalosti som žial nenašiel. Musím s ľútosťou konštatovať, že tunajšie hodnotenie je k filmu ešte zhovievavé. Ja osobne som totižto film nemohol ani dopozerať, tak som sa nudil (a to sa mi často nestáva). Je to až nehorázne ako tvorcovia filmu dokázali spackať tak silnú tému a spraviť z nej toto nudné čudo. Neostáva mi iné, len dúfať, že sa raz nájde niekto, kto túto udalosť s dôstojnosťou, ktorá sa na taký príbeh sluší, podá na filmovom plátne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Poslední mise USS Indianapolis. Nejdřív převezla tajný náklad, co ukončil válku a pak ji dvě japonská torpéda poslala ke dnu, aby se přeživší setkali s bezprecedentní alimentární frenezií (pro neznalé cizích termitů: žraločí bufet, co ještě nikdo nikdy nezažil). Záchranným kruhem mohou být kamera Gaunera Sekuly, kopie Toma Sizemorea z Bayova Pearl Harboru, krasavice Catalina či snaha o historickou věrnost (u některých detailů jako třeba pomíjení segregace černých námořníku nás však lakujou přesně ve stylu nyní tak populárního a přitom kontraproduktivního překrucování). Od pocty padlým námořníkům se však musí oddělit režisérský um béčkaře Van Peeblese, jenž přináší speciální efekty na úrovni televizního dokumentu, lhostejnost k postavám, únavnou délku a Cage z formy. Jeho kapitán McVay sere mramor takovým způsobem, že v reálu by ten kámen propadl toaletou v kajutě a potopil křižník mnohem dřív než ponorka I-58 kapitána Hašimota. Při scéně, která měla předpoklad stát se tou nejemotivnější (setkání po soudu s japonským protějškem), mě jeho herecký projev kuchaře krájejícího cibuli už jen dorazil.. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podobné boje o přežití mám rád, škoda že jsem zpočátku měl v postavách hrozný zmanek a jen horko těžko jsem si hledal k neznámým hercům nějaký vztah. Cageovi se povedlo trošku se odlišit od svých v posledních letech obvyklých postav a přestože byl film, na zvyklosti válečných filmů, natočen s menším rozpočtem, výsledek není zase tak hrozivý jak jsem se dopředu obával. 45% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes přítomnost Nica Cagea, výrazně menší peklo než by se dalo čekat. Zpočátku kombinace Pearl Harboru, Bitevní Lodi a Titanicu se slabým CGI, které se později změní v survival, který odkazuje na Quinovo legendární vyprávění z Čelistí. Herecky i trikově silně televizní, ale snesitelné a neurážející. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mario Van Peebles se chopil režie velkorozpočtového snímku o jedné zásadní americké události na sklonku 2. světové války s Japonskem, jenž už jednou byla v roce 1991 pro televizi natočena. Je to událost, která předcházela svržení atomové bomby na Hirošimu a však má s tím hodně co do činění. Loď U.S.S. Indianopolis, o kterém film je, dopravovala součásti oné atomové bomby. Snímek nejen rekonstruuje událost na moři, ale dává zároveň i ohromný kopanec do vlastních řad, neboť se jedná i o ohromnou kritiku tehdejšího velení. Loď byla zasažena japonskou ponorkou, následně se potopila a přeživší námořníci byli ponecháni napospas osudu ve vlnách plných žraloků. A kdo byl za to nakonec souzen? Jak už to bývá, na konci filmu jsou dodány přímé záběry, fotografie a výpovědi očitých svědků. Jestli snímek dokáže chytnout za srdce, těžko říct, ale vžít se do těch námořníků je i tak setsakramentsky těžké. Snímek není natočen špatně. V dramatizaci se netlačí za každou cenu na plyn a naopak tomu všemu dává volný průběh. Bohužel jsou moc okaté CGI efekty. Jejich nepřirozenost je až zarážející. Vzpomínkový film a pocta všem námořníkům na lodi U.S.S. Indianopolis. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (8)

  • Při natáčení filmový štáb zničil jednu z posledních dvaceti letuschopných PBY Catalina. Někdo zapomněl zavřít poklop, čímž se do kabiny dostala voda a písek a letoun se z poloviny potopil. I když se vodu snažili odčerpat, nepodařilo se jim to. Nakonec se rozhodli letoun vyzvednout nešetrně jeřábem a při tomto pokusu ho rozlomili. (p3tris)
  • Když atomové bomby dopraví pomocí USS Indianapolis na ostrov Tinian, transportují je pomocí nákladního automobilu M35 na letiště. M35 se začaly vyrábět až v roce 1950, tedy až 5 let po zobrazených událostech. (bejkovec)

Reklama

Reklama