foto

Dale Dye

  • nar. 8.10.1944 (72 let)
    Cape Girardeau, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vysloužilý kapitán Dale Adam Dye se narodil 8. října 1944. V mládí se přihlásil na Missouri Military Academy. Ale kvůli nedostatku peněz raději přešel k U.S. Marine Corps (americké námořnictvo) v lednu 1964. Sloužil ve Vietnamu v letech 1965, 1967 a 1970. Zúčastnil se okolo třiceti bojových akcí. Získal Bronzovou hvězdu za statečnost, Purpurové srdce za zranění v boji. U námořnictva zůstal po dalších třináct let, byl povýšen na hodnost Četaře. Poté začíná navštěvovat Officer Candidates School, kde ho v roce 1976 komise povyšuje na hodnost kapitána.

Jelikož svou vojenskou minulostí rozumí válečnému prostředí, je v roce 1986 obsazen do válečného snímku ČETA v režii Olivera Stonea. Roku 1989 je také obsazen do filmu OBĚTI VÁLKY pod režií Briana de Palmy. Ale ještě tentýž rok spolupracuje opět s režisérem Oliverem Stonem ve snímku NAROZEN 4.ČERVENCE a další - J.F.K. (1991), NEBE A ZEMĚ (1993), TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI (1994) - po tomto snímku už spolu nespolupracovali. A tak se objevuje v takových snímcích jako HLÍDAT TESS (1994), SMRTÍCÍ EPIDEMIE (1995), MISSION: IMPOSSIBLE (1996), HVĚZDNÁ PĚCHOTA (1997).

Následující rok začíná úzce spolupracovat se Stevenem Spielbergem na válečném velkofilmu ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA, kde si zahrál menší roli, ale spíše zde působil jako válečný poradce. Jako poradce působil také ve filmu TENKÁ ČERVENÁ LINIE (1998). V roce 2001 se věnuje seriálu BRATRSTVO NEOROŽENÝCH v roli plukovníka Sinka, ale i také jako hlavní poradce. V dalších letech se objevoval spíše v televizních inscenacích a seriálech. 6.BATALIÓN (2005), MUSIC WITHIN (2007) jsou zatím poslední filmy na kterých se podílel nebo ve kterých hrál.

Ještě se také věnoval počítačovým hrám v sérii MEDAL OF HONOR v letech 1999-2005, kde daboval nebo poskytoval autentické informace.

Josef "MATADOR" Nepomucký

Herecká filmografie

2018 First Platoon
2016 Range 15
Sniper: Special Ops
2015 The Green Ghost
2014 Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Očista: Anarchie
2013 Blízko od sebe
2011 Falling Skies (TV seriál)
2010 Zatím spolu, zatím živi
2007 Music Within
2006 Naked Run
2005 První prezidentka (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
6. Batalion
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Nezvěstný syn
44 minut: Přestřelka v severním Hollywoodu (TV film)
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Spy Game
2000 Krvavá volba
Ti druzí (TV seriál)
1999 Stůl pro jednoho
Vzpoura v Port Chicagu (TV film)
1998 Air America (TV seriál)
Operace Delta Force II (TV film)
Sedm dní (TV seriál)
Zachraňte vojína Ryana
1997 Hvězdná pěchota
Ještě blbější
Tvrdí chlapi (TV film)
1996 Mission: Impossible
Seržant Bilko
Within the Rock (TV film)
1995 Přepadení 2: Temné území
Smrtící epidemie
Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
1994 Hlídat Tess
Operace "Blue Sky"
Takoví normální zabijáci
Vládci loutek
1993 Cover Story
Nebe a země
1992 Přepadení v Pacifiku
Přesný zásah
Raven (TV seriál)
1991 JFK
Operace Žralok (TV film)
Sluhové soumraku
1990 Court-Martial of Jackie Robinson, The (TV film)
Čtvrtá válka
Kid
Ohnivá eskadra
Živá pochodeň
1989 Favoritka
Narozen 4. července
Navždy
Neónová říše (TV film)
Oběti války
Patrola prokletých
1988 Supercarrier (TV seriál)
1987 Billionaire Boys Club (TV film)
1986 Četa
Právo v Los Angeles (TV seriál)
Vetřelci z Marsu

Dokumentární

2011 Lt. Dan Band: For the Common Good
USS Franklin: Navrácená čest
2010 The Making of 'Last of the Mohicans'
2005 100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Saving Private Ryan: Boot Camp
2002 Death From Above: The Making of 'Starship Troopers'
2001 Charlie Sheen - hollywoodský divoch (TV film)
Making of 'Band of Brothers', The (TV film)
Tour of the Inferno: Revisiting 'Platoon', A
1998 Into the Breach: 'Saving Private Ryan'
Return to Normandy

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace