Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok od roku ztrácíme pružnost, chuť, oči se zhoršují, vůně vnímáme méně a ani se ženami to není takové jako kdysi. Prostě my muži máme těžký život. Tímto výkladem doktora Kimury (Tatsuya Nakadai) začíná film Kona Ičikawy. Kenji Kenmochi (Ganjirô Nakamura), uznávaný znalec starožitností, si injekcemi léčí ztrátu potence. Kenji zjistí, že mu pomáhají situace, kdy žárlí na svou manželku Ikuko (Machiko Kyō), a začne organizovat sexuální konfrontace své manželky s doktorem, aby ho to rajcovalo. Jenže doktora zajímá spíše jeho dcera Tošiko (Junko Kanô), takže se situace komplikuje. Studie stárnoucího muže získala vysoká ocenění, mj. hlavní cenu v Cannes 1960. (Peabody)

(více)

Recenze (6)

stub 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavná a chytře vymyšlená záležitost od jednoho ze "čtyř rytířů" (spolek Yonki-No-Kai, čítající Kurosawu, Kobayashiho, Kinoshitu a právě Ichikawu). Dramatický snímek s prvky černé komedie pojednává o stárnoucím muži, který chce provdat svou dceru za prospěchářského medika (Tatsuya Nakadai), kterého ovšem zároveň využívá jako řešení pro své sexuální problémy - stimuluje jej žárlivost, kterou vyvolává mladíkův kontakt s jeho manželkou (Machiko Kyo - Rashomon, Floating Weeds...). Takto nastavená hra zákonitě vyústí v bizarní milostný čtverec, skrz který nahlédneme pod pokličku anonymity lidské existence a intimity. Přes civilní téma i prostředí příběhu, se dočkáme mnoha umně nasnímaných obrazových kompozic, působivá (byť snad až příliš "evropská") je i hudba. Po všech stránkách kvalitní filmařina. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zvladla filmova adaptace knihy jednoho z nejvetsich japonskych spisovatelu dvacateho stoleti Dzunicira Tanizakiho. Tanizakiho pozdni tvorba se vyznacuje silnymy autobiografickymy prvky a to hlavne smerem k lidske sexualite z pohledu starnouciho muze. Jeho autenticke pocity , tak silne psychologicky zaznamenane prave v knize Klic, dokaze klasik japonskeho filmu Kon Ichikawa prenest na platno s uzasnou suverenitou a napadistosti, vkusne, vtipne v duchu sarkastickeho usmesku nad lidskou omezenosti jez je tolik tipicky pro pozdni Tanizakiho dilo. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama