foto

Tacuja Nakadai

  • nar. 13.12.1932 (84 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento známý japonský herec původním jménem Motohisa Nakadai se narodil 13.prosince 1932. První hereckou příležitost dostal od režiséra Masaki Kobayashi, který ho obsadil do svého, pro tehdejší společnost kontroverzního, filmu KABE ATSUKI HEYA 1953. Bohužel byl snímek pro svou kritičnost delší dobu cenzurou zakázaný.

Po vedlejší krátké roli v SHICHININ NO SAMURAI (Sedm samurajů) následovalo pár rolí v ne příliš známých filmech až do roku 1957 kdy si zahrál ve filmu KUROI KAWA (Černá řeka) který byl kritikou poměrně dobře přijat. Díky tomuto filmu se dostal do povědomí diváků. Opravdovou hvězdou se stal ale až roku 1959 díky roli Kaji, hlavního hrdiny trilogie: NINGEN NO JÔKEN (Lidský úděl) který opět režíroval Masaki Kobayashi.

Kobayashi a Nakadai se velmi rozuměli a tak spolu natočili několik dalších filmů např. HARAKIRI, VZPOURA A KWAIDAN. Tatsuya také často hrál se svým zkušenějším kolegou Toshirô Mifunem ve filmech slavného japonského režiséra Akiry Kurosawy. Tatsuya díky své, na Japonce vysoké postavě a ostře rýsované tváři hrál často záporné role, díky nimž si získal oblibu u diváků. Mimo jiné také předvedl svůj herecký um i na divadelních prknech, hrál ve hrách Hamlet, Othello, Don Quixote a Driving Miss Daisy.

V říjnu 2007 ho japonská vláda jmenovala Bunka Korosha, za zásluhy o japonskou kulturu. Jeho manželkou byla od roku 1957 Tomoe Ryuová, až do její smrti v roce 1996. Nyní se těší ze svých vnoučat, věnuje se historii a rád čte.

Filip "Fildas" Hrubeš

Herecká filmografie

Filmy

2017 Umibe no Ria
2016 Kjóaku wa nemurasenai: Tokusó Kendži no gjakušú (TV film)
2015 Norinten: Inazuka Gondžiró monogatari
2014 Giovanniho ostrov
Gun Woman
Přes tvou mrtvolu
2013 Jinrui shikin
Příběh o princezně Kaguje
2012 Cunagu
Gaku (TV film)
Jakusoku: Nabari dokubudóšú džiken – Šikeišú no šógai
Nihon no higeki
2010 Haru tono tabi
Zatôichi: The Last
2009 Hikidashi no naka no rabu retâ
2007 Tooi Kuni Kara Kita Otoko (TV film)
2006 Inugamike no ichizoku
2005 Hoshi ni Negai Wo (TV film)
Taika no kaišin (TV film)
Yamato - Loď smrti
2003 Ashura no gotoku
2002 Hi wa mata noboru
Kouzelný bílý pes
2001 Aki no ryojô sasupensu 3: Shokutaku keiji Koyamada Shô'hei tabiji no hate (TV film)
Sukedačija sukeroku
1999 Ame agaru
Kinjú fušoku rettó: Džubaku
1996 Miyazawa Kenji sono ai
1995 East Meets West
1993 Gekko no natsu
Kozure Ókami: Sono čísaki te ni
1992 Goh-hime
Tooki rakujitsu
Yao shou du shi
1991 Kageró
1989 Návrat od řeky Kwai
226
1988 Júšun
1987 Trinacria: Porsche 959
Věrný pes Čiko
1986 Atami sacudžin džiken
Michi
1985 Ran
Šokutaku no nai ie
1984 Kita no hotaru
1983 Uchū senkan Yamato: Kanketsu-hen
1982 Onimasa
1981 Nihon no atsui hibi bôsatsu: Shimoyama jiken
1980 Kagemuša
Port Arthur
1979 Jami no karjúdo
1978 Blue Christmas
Hi no tori
Joôbachi
Kumokiri Nizaemon
1977 Sugata Sanširó
1976 Fumó čitai
Zoku ningen kakumei
1975 Kinkanšoku
Seišun no mon
Tokkan
Wagahai wa neko de aru
1973 Asayake no uta
Kanashimi no Belladonna
Ningen kakumei
Óšó
1971 Gekidó no Šówaši: Okinawa kessen
Oběť života
Šuššo iwai
1970 Bakumatsu
Buraikan
Ezo jakata no kettó
Tenkan no abarembo
Zatóiči abare himacuri
1969 Eiko e no 5,000 kiro
Hitokiri
Jigokuhen
Magobei se vrací
Nihonkai daikaisen
Tengu-to
1968 Dnes já, zítra ty
Kiru
Nikudan
Rengo kantai širei čókan: Jamamoto Isoroku
1967 旅路
Kojiro
Satsujin kyo jidai
Vzpoura
1966 Daphne
Gohiki no shinshi
Tvář toho druhého
Zběsilost
1965 Chi to suna
Matatabi sannin jakuza
Saigo no šinpan
Yotsuya kaidan
1964 Jigoku sakusen
Kwaidan
1963 Gojuman-nin no isan
Nebe a peklo
Onna no rekiši
Širo to kuro
Yushu heiya
1962 Harakiri
Karamiai
Ogin sama
Oginsama
Sanjuro
1961 Cuma tošite onna tošite
Eien no hito
Lidský úděl 5.: Přeskočit smrt
Tělesná stráž
1960 Aoi jadžu
'Minagoroshi no uta' yori kenjû-yo saraba!
Musume, cuma, haha
Onna ga kaidan o agaru toki
1959 Anja kóro
Ginza no onéchan
Jadžú šisubeši
Kagi
Lidský úděl 1.: Čistá láska
Lidský úděl 3.: Hrozba války
1958 Buccuke honban
Buttuke honban
Hadaka no taiyo
Haha sannin
Joru no hamon
Kekkon no subete
Požár
1957 Arakure
Černá řeka
Hadairo no tsuki
Hikage no musume
Kiken na eiyu
Óban
Sazae-san no seišun
Zoku Óban: Fúunhen
Zokuzoku Óban: Dotóhen
1956 Fukuaki no seishun
Hadaši no seišun
Hi no tori
Kabe acuki heja
Oshidori no mon
Sazae-san
1954 Sedm samurajů

TV seriály

2016 Kórudo késu: šindžicu no tobira (TV seriál)
Nippon Academy šó (TV seriál)
2015 Haretsu (TV seriál)
2014 Zainin no Uso (TV seriál)
2007 Fúrin Kazan (TV seriál)
2006 Shin Ningen Kosaten (TV seriál)
2004 Sekai no chûshin de, ai wo sakebu (TV seriál)
1996 Hideyoshi (TV seriál)
1995 Daichi no ko (TV seriál)
1990 Bujinesuman no chichi yori musuko e no 30-tsuu no tegami (TV seriál)
1972 Shin Heike Monogatari (TV seriál)

Dokumentární

2015 Futari no šikeišú - vyp.
Mifune: The Last Samurai
2013 Kakukoto no omosa: Sakka Satou Yasushi - vyp.
2001 Kurosawa
1999 Kurosawa: The Last Emperor (TV film)
1985 A.K.

TV pořady

2007 Bokura no džidai (TV pořad)
1976 Tecuko no heja (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace