foto

Kon Ičikawa

  • nar. 20.11.1915
    Mie, Japonsko
  • zem. 13.2.2008 (92 let)
    Tokio, Japonsko

Biografie

Jeden z najvýznamnejších japonských režisérov Kon Ichikawa, sa narodil 20.11.1915 v prefektúre Mie ako Udži Jamada. Mnohí filmoví kritici považujú režiséra Kona Ichikawu za „ilustrátora“, ale je to rozhodne jeden z najoriginálnejších tvorcov svetovej kinematografie. Z jeho dielne pochádza mnoho adaptácií vynikajúcich literárnych diel. Už od detstva prejavoval výtvarné nadanie a tak nečudo, že začínal ako animátor v miestnom štúdiu Jenkins/Osawa, ktoré sa neskôr stalo súčasťou koncernu Toho.

Významný vplyv na jeho filmovú tvorbu mal sobáš so scenáristkou Natto Wadaovou, s ktorou až do jej smrti nakrútil mnoho sociálno-kritických a esteticky mimoriadnych filmov. Prvý samostatný film natočil hneď po vojne. Jednalo sa o bábkový film Musume Dojoji (Dievča z chrámu Dojo, 1946), ktorý bol zakázaný okupačnými úradmi. Nasledovalo mnoho hraných filmov, v ktorých sa predovšetkým zameriaval na život jednotlivca v meniacej sa japonskej spoločnosti.

Prvým významnejším počinom sa stala snímka Kokoro (Srdce, 1955). Rok na to nasledoval aj prvý medzinárodný úspech, ktorým bol film Biruma no tategoto (Barmská Harfa, 1956), adaptácia románu Takejamu Michia, nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film. Uvedený bol na MFF v Benátkach. V priebehu dvoch rokov natočil tri úspešné filmy: Enjo (Požiar, 1958) založený na slávnom románe Zlatý Pavilón spisovateľa Yukia Mishimu, Kagi (Kľúč, 1959), adaptáciu knihy Jun'ichirōa Tanizakiho, za ktorú získal Cenu poroty na MFF v Cannes a protivojnovú drámu Nobi (Ohne na planinách, 1959) podľa knihy Šóheia Óokeho, za ktorú získal na MFF v Locarne Zlatú plachetnicu, hlavnú cenu tamojšieho podujatia.

Dvakrát získal ocenenie Kinema Jumpo za snímky Mladší brat, Mám dva roky a trikrát Cenu japonských filmových kritikov za réžie filmov Kľúč, Mladší brat a Mám dva roky. Režíroval celovečerný dokument o OH v Tokiu 1964, za ktorý bol ocenený britskou filmovou cenou BAFTA. Spolupodieľal sa aj na snímke Visions of Eight (1973), v ktorej okrem iného spolu s Milošom Formanom, Claudeom Lelouchom, Jurijom Ozerovom či Johnom Schlesingerom poskytol nevšedný pohľad na hrdinov OH 1972 v Mníchove. Na konci 60. rokov založil spolu s Akirom Kurosawom, Masakim Kobayashim a Keisukem Kinoshitom výrobnú spoločnosť Yonka no kai (Klub štyroch rytierov), ktorá však bola po neúspechu Kurosawovho filmu rozpustená. 

Medzi jeho ďalšie významné filmy patria Gendži monogatari (1966), kde spracoval do filmovej podoby najstaršie dielo japonskej literatúry, Wagahai wa neko de aru (Som kocúr, 1975), Sasamejuki (Sestry Makiokové, 1983), Yume jû-ya (Desať dní, 2006) podľa románu Sósekiho Nacumeho, či posledný z jeho takmer 90 filmov Inugamike no ichizoku (2006). Kon Ichikawa zomrel 13.2.2008 v jednej z tokijských nemocníc na následky zápalu pľúc vo veku 92 rokov. Posmrtne mu udelili ocenenia za celoživotné dielo na festivaloch v Toronte a v Tokiu.

Kristusazapad

Režijní filmografie

Filmy

2006 Inugamike no ičizoku
Jume džúja
2003 Musume no kekkon (TV film)
2001 Ká-čan
2000 Dora Heita
Shinsengumi
1996 Jacuhaka mura
1994 Shijushichinin no shikaku
1993 Fusa
Kaettekite Kogarashi Monjiro
Shinjitsu ichiro (TV film)
1991 Tenkawa densecu sacudžin džiken
1988 Tsuru
1987 Eiga joyu
Princezna z měsíce
1986 Rokumeikan
1985 Biruma no tategoto
1984 Zklamaná Ohan
1983 Sasamejuki
1981 Kófuku
1980 Koto
1979 Bjóinzaka no kubikukuri no ie
1978 Džo'óbači
Hi no tori
1977 Akuma no temariuta
Gokumontó
1976 Cuma to onna no aida
Inugamike no ičizoku
1975 Wagahai wa neko de aru
1973 Matatabi
1971 Dívka z Tokia
1967 Topo Gigio no botan sensó
1966 Genji monogatari
1963 Dokonjo monogotari - zeni no odori
Hercova pomsta
Taiheijó hitoribočči
1962 Hakai
Wataši wa nisai
1961 Kuroi džúnin no onna
1960 Bonči
Džokjó
Otóto
1959 Anata to watashi no aikotoba: Sayônara, konnichiwa
Kagi
Ohně na planinách
1958 Požár
1957 Ana
Man'in denša
Tohoku no zunmu-tachi
1956 Barmská harfa
Nihonbaši
Šokei no heja
1955 Kokoro
Seišun kaidan
1954 Josei ni kansuru junisho
Okuman čódža
Wataši no subete o
1953 Aidžin
Aoiro kakumei
Appare ičiban tegara: Seišun Zenigata Heidži
Pu-san
青春銭形平次
1952 Ano te kono te
Aši ni sawatta onna
Lucky-san
Mukokuseki-sha
Wakai hito
1951 Bungawan soro
Ieraišan
Kekkon kóšinkjoku
Koibito
Nusumareta koi
1950 Akatsuki no tsuiseki
Ginza Sanshiro
Netsudeichi
1949 Sambyaku-rokujugo ya
人間模様
果てしなき情熱
1948 Hana hiraku
Sambyakurokujugo ya - Osaka-hen
Sambyakurokujugo ya - Tokyo-hen
1947 Toho senichi-ya
1946 娘道成寺

TV seriály

2002 Tobo (TV seriál)

Dokumentární

1973 Viděno osmi
1970 Nihon to nihonjin
1969 Kyoto
1968 Seishun
1965 Olympiáda Tokio

Herecká filmografie

Filmy

2008 Za majikku awâ

Dokumentární

2001 Kurosawa

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

1986 Nippon Academy šó (TV pořad)
1978 Nippon Academy šó (TV pořad)

Fanoušci tvůrce