Poslední dny generála Pattona (TV film)

Last Days of Patton, The

USA, 1986, 146 min

Delbert Mann

Televizní pokračování slavného filmu Patton. Scott se po deseti letech vrátil do své role a je v ní stejně dobrý jako před lety. Ostatní herci jsou čistě televizní, z nichž poznávám pouze Hamiltona, který hrál třeba v Čelistech. Snímek je snad první svého druhu, co jsem já viděl, neboť filmy z poválečného období se moc netočí. Stejně jako v předchozím filmu je i tady tak trochu cítit ta americká propaganda a povyšování se nad spojence (tím myslím všechny). Jedno ale filmu nelze upřít. Patton zde umírá polovinu filmu. A přesto jsem s ním celou dobu cítil a naivně doufal, že se uzdraví. Tohle se stává v malokterých filmech, protože vždy, když nějaká postava ve filmu na kameru umírá polovinu filmu (Vojna a mír), tak většinou jí už po nějaké té půlhodině přeju smrt. Tady se to nestalo a to je hlavní úspěch tohoto filmu, že dokázal u mě vzbudit starost o nemocného Pattona. Jinak je tu jeden velký zápor. 146 minut? Opravdu se musíme dívat na Pattona po válce (snícího, spícího, oslavujícího) 146 minut? Kdyby to trvalo tak hodinu a půl, byl by to hodně dobrý snímek. Takhle je to v celku skoro nekoukatelné.(29.10.2009)