foto

Murray Hamilton

  • nar. 24.3.1923
    Washington, North Carolina, USA
  • zem. 1.9.1986 (63 let)
    Washington, North Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Murray Hamilton byl americký divadelní, filmový a televizní herec, který hrál v nezapomenutelných filmech jako THE HUSTLER, THE GRADUATE a JAWS.

Narozen ve Washingtonu v Beaufort County ve státě Severní Karolína, Hamilton prokazoval už ve svých ranných letech zájem o uměleckou činnost zejména na střední škole Washington High School, v letech těsně před vypuknutím 2. světové války. Špatný sluch mu zajistil modrou knížku a jako devatenáctiletý mladík se přestěhoval do New Yorku.

V prvních rolích se často potkával na jevišti s Henry Fondou, jako např. ve válečném příběhu MISTER ROBERTS /1948/ nebo ve hře z roku 1960 CRITIC’S CHOICE a ještě do třetice s Henry Fondou ve filmu z roku 1968 THE BOSTON STRANGLER. V roce 1955 pro TV společnost NBC účinkoval v soudním dramatu JUSTICE natočeném podle skutečného příběhu společnosti Legal Aid Society z New Yorku. V letech 1959-1960 vystupoval Hamilton v televizním sitcomu LOVE AND MARRIAGE, kde po boku Williama Demaresta, Jeanne Bal a Stubbyho Kaye hrál roli právníka Stevea Barkera, žijícího s rodinou v apartmánu. Jeho žena a tchán pracují pro krachující firmu a v sitcomu se řeší s tím spojené životní situace.

Ovšem jeho neslavnějším filmem, resp. rolí je neústupný starosta Amity Island Larry Vaughn ve filmu Stevena Spielberga JAWS /1975/. Hamilton se taky objevil v sequelu JAWS 2 a podepsal taky účinkování v repríze role starosty Vaughna v portrétním snímku JAWS: THE REVENGE, ale těsně před natáčením zemřel.

S Jamesem Stewartem hrál v kritiky uznávaném filmu ANATOMY OF A MURDER /1959/, kde hrál barmana Al Pacquetta, který poskytne svědectví ohledně vraždy Barneyho Quilla. Se Stewartem pracoval taktéž na filmu THE FBI STORY /1959/ a THE SPIRIT OF ST.LOUIS /1957/. Následující rok hrál v TV seriálu THE TWILIGHT ZONE v režii Roda Sterlinga v epizodě „One for the Angels“, kde si střihl roli Mr.Death. V roce 1961 hrál v dalším sci-fi seriálu WAYS OUT. V seriálu Perry Mason se objevil v episodě „The Case of the Deadly Double“ /1958/. Byla to jedna z mnoha TV rolí, které se mu v té době nabízely, včetně pozdějšího ztvárnění postavy Big Daddy Hollingswortha – otce Blanche Deveraux v sitcomu THE GOLDEN GIRLS /1986-1987/.

Zatímco komické role se mu vyhýbaly, v začátku své kariéry v Hollywoodu se mu takový typ role naskytl ve vojenské komedii NO TIME FOR SERGEANTS /1958/, kde mu byl partnerem Andy Grifftih známý ze seriálu Matlock. Hamilton byl nicméně obsazován hlavně do dramatických rolí, jako třeba ve sci-fi dramatu SECONDS /1966/. Mezi jeho další typické role můžeme vzpomenout postavu hráče billiardu Findleyho ve filmu THE HUSTLER /1961/, kde hrál po boku Paula Newmana, dále film THE FUGITIVE /1965-1966/ nebo roli Mr.Robinsona, manžela svůdnice paní Robinsonové ve filmu THE GRADUATE /1967/. V roce 1975 si opět zahrál s Paulem Newmanem ve filmu THE DROWNING POOL a taky měl tu příležitost si zahrát i s Robertem Redfordem ve filmu THE WAY WE WERE /1973/ a ve vězeňském dramatu BRUBAKER /1980/.

Během své dlouholeté kariéry, byl Hamilton považován za prominentního herce dramatických postav a v roce 1965 získal cenu Tony Award za roli ve filmu ABSENCE OF A CELLO. Murray Hamilton byl ženatý s Terri DeMarco a měli spolu jedno dítě. Zemřel v roce 1986 na rakovinu v 63 letech a je pohřben v Oakdale Cemetery ve Washingtonu v Severní Karolíně.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

1988 Bláznivá apokalypsa
1986 Poslední dny generála Pattona (TV film)
1985 Hail to the Chief (TV seriál)
Too Scared to Scream
1983 Hysterical
Summer Girl (TV film)
1982 Příšery (TV film)
1981 All the Way Home (TV film)
1980 Brubaker
Cheap Detective, The (TV film)
Swan Song (TV film)
1979 Donovan's Kid (TV film)
Horor v Amityville
Last Cry for Help, A (TV film)
1941
1978 Čelisti II
Šampión
1977 Alej zatracení
Killer on Board (TV film)
Murder at the World Series (TV film)
1976 Rich Man, Poor Man (TV seriál)
1975 Čelisti
Návrat Lew Harpera
1974 After the Fall (TV film)
1973 Incident on a Dark Street (TV film)
Murdock's Gang (TV film)
Takoví jsme byli
1972 Deadly Harvest (TV film)
1971 Cannon (TV film)
Harness, The (TV film)
Police, The (TV film)
Tattered Web, A (TV film)
The Failing of Raymond (TV film)
Vanished (TV film)
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
1968 Bostonský případ
Bratrství
Sergeant Ryker
Takhle se s dámou nejedná
1967 Absolvent
Bell for Adano, A (TV film)
Danger Has Two Faces
1966 American Dream, An
The Man Who Never Was (TV seriál)
Znovuzrození
1965 The Trials of O'Brien (TV seriál)
1963 Kardinál
Tátovy nápady
Uprchlík (TV seriál)
13 Frightened Girls!
1962 The Farmer's Daughter (TV film)
1961 Hazardní hráč
Theatre '62 (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Tall Story
1959 Anatomie vraždy
Love and Marriage (TV seriál)
The FBI Story
1958 Darby's Rangers
No Time for Sergeants
Romance na řece
Too Much, Too Soon
1957 Jeanne Eagels
Přelet přes oceán
1956 Girl He Left Behind, The
Toward the Unknown
1954 Inner Sanctum (TV seriál)
1951 Bright Victory
The Whistle at Eaton Falls

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1978 Making of 'Casey's Shadow', The (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace