Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charles Bronson jako odhodlaný pohraničník, který se snaží zastavit pašování lidí a současně pátrá po vrahovi svého kolegy. (oficiální text distributora)

Recenze (36)

honajz 

všechny recenze uživatele

Problém s nelegálním přistěhovalectvím Mexičanů do USA je starý minimálně od 30. let minulého století a pořád stejně na to ti uprchlíci doplácejí - buď že přijdou o úspory, nebo se rána nedožijí, a i když se dostanou do USA, makají jak otroci za minimální plat nebo jen za přístřešek a stravu. Není divu, že se s tím snaží vyrovnat knihy i filmy, když už realita je někde jinde. Aby to bylo zajímavé, máme v tomto filmu ještě chladnokrevného zabijáka na straně zla, aby bylo po kom jít. Civilní herectví a reálie jsou plusem, určitá propaganda statečných pohraničníků záporem. Co se filmovosti týče, chybí nějaká větší dramata nebo zvraty, postavy jsou příliš ploché (co třeba ten elév, co přišel z LA?), chlapi jsou furt ve službě, jako by ani manželky neměli, o hlavní postavě se vlastně nedozvíme nic navíc. K čemu je pak civilní herectví a reálie, když to pak hapruje v této rovině? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy s touhle tématikou se mi kdysi docela líbili, dnes díky migrační krizi a útoku afrických sarančat na Evropu mi jsou už celkem proti srsti. Každý má právo na život, ale ne na úkor druhých. Chtělo by to hodně tvrdé tresty a peněžní postihy pro všechny převaděče a neziskovky, které se na tom přiživují. Film samotný má několik velmi dobrých pasáží i co se atmosféry týče, ale na toto téma – mexicko-americké hranice a uprchlíci jsem už viděl daleko lepší a drsnější filmy. Charles Bronson i Ed Harris však podali celkem dobré výkony, to se musí uznat. 60% ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Zoufalci versus ... zoufalci... V dabingu používají výraz "mokrouš" pro mexické imigranty.Celý výraz zní "Espaldas mojadas" anglicky "Wet back", tedy mokrá záda. Termín byl původně vytvořen a použit pouze u Mexičanů, kteří vstoupili do amerického státu v Texasu z Mexika překročením  řeky Rio Grande, což je hranice USA, přeplaváním nebo přebroděním. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Naprosto tradiční (nejen) bronsonovská kriminálka 80. let. Bronson hraje pohraničníka, který hlídá hranice před mexickými migranty, zaučuje mladého a odhaluje síť převaděčů a mezi nimi vraha, který zabil kolegu a mladého kluka. Bez většího vzruchu, překvapení, jediná akce je krátká naháněčka na konci, ale nenudil jsem se. Samotné téma migrace je sice bez většího přesahu, ale také bez jakékoliv propagandy a lkaní nad osudem nebohých uprchlíků. Migrace je zkrátka byznys, což platí dodnes i v realitě, jen ten byznys od šejdířských agentur převzaly neziskovky a celá EU... ale to už je jiná pohádka. Solidní 3*. PS: V roli záporáka mladý Ed Harris ještě s blonďatými, i když notně ustupujícími a řídnoucími vlasy ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hraniční čára je především žánrová akční podívaná s osamělým neohroženým hrdinou. Sociálně-politické téma mexické imigrace je pouhou pomůckou a základem akce. Nabízí pouze soucit těžkých životních podmínek na jedné straně a obrazy nenasytného vydělávání peněz při zneužívání daného stavu věcí na straně druhé. Nejdůležitější prvek filmu je odhodlaný hrdina versus všehoschopný protivník. Hlavní postavou je Jeb Maynard (stylový Charles Bronson), poctivý velitel pohraniční stráže. Osobní pohnutky a pocit zodpovědnosti jsou spolehlivým hnacím motorem a bronsonovsky zarputilou cestou pevně kráčí za znovunastolení práva a pořádku. Nejnebezpečnějším protivníkem je vrchní převaděč Hotchkiss (velmi zajímavý Ed Harris), zocelený vietnamskou válečnou zkušeností. Výraznější postavou je schopný nováček u pohraniční stráže Jimmy Fantes (zajímavý Bruno Kirby) a z vynucení nápomocná mexická hospodyně Elena Morales (Karmin Murcelo). Z dalších rolí: svědomitý pohraničník před důchodem Scooter Jackson (příjemný Wilford Brimley), nejmocnější muž v pozadí Henry Lydell (příjemný Michael Lerner), s převaděči spřízněný farmář Carl Richards (Bert Remsen), či další pohraničníci Willie Lambert (Norman Alden) a Charlie Monroe (John Ashton). Je to průměrné filmové dílo, které příznivce svého žánru a osobitého herce uspokojí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Odbornými konzultantmi filmu boli príslušníci imigračného úradu a hraničnej stráže. (m.a.t.o.)
  • Natáčanie naozaj prebiehalo na kalifornsko-mexickej hranici. (m.a.t.o.)
  • Hotchkiss (Ed Harris) je prezývaný "kojot". Kojot je aj v skutočnosti prezývka prevádzačov, ktorí pašujú ľudí cez mexicko-americké hranice. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama