Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Výnimočný Jackson Pollock, výnimočný Ed Harris ako herec, výnimočná Marcia Gay Harden. Invenčný Ed Harris čoby režisér, životopis ako jeden z mnohých. Zaujímavejší objektom záujmu než spracovaním. ()

Mr.Dick 

všechny recenze uživatele

Chlast a umění, to k sobě prostě patří. Jeho obrazy byly úžasný. Stejně tak i jeho herecká i režisérská role. Při jeho akčním malování jsem mu věřil každej tah-netah štětcem. Společně s hudbou je výsledek výborně "namalovaný". Nominaci na Oskara pro Harrise se nedivim a Oskar za vedlejší roli pro Harden je určitě zasloužený. Doporučuju. ()

Reklama

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Ed Harris, jenž se ujal režie i hlavní role vše zvládnul na výbornou. Příběh Jacksona Pollocka v boji o příznivce nového stylu umění a v boji se svými osobními démoni se mimořádně povedl a já ani na chvíli nelitoval, že sem dal Pollockovi přednost před Nelítostným soubojem(na nově). Především výkon obou hlavních herců mě dostával a jsem rád, že alespoň jedním Oscarem byl oceněn. Alkohol a umění. Bez toho to snad ani nejde. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O Pollockovi jsem před tímto filmem věděl jen to, že byl malíř. Nevěděl jsem, co maloval, nevěděl jsem, jak žil, jak zemřel, prostě nic. A tenhle film mi něco z toho osvětlil, ale ne vše. Například nám snímek ukáže, že Pollock měl problémy s pitím, ale neukáže nám proč. Nikde není řečeno či naznačeno, proč měl takové problémy s pitím. Nebo vidíme, že má stavy, kdy vyloženě šílí, ale opět - proč? Přece tyhle věci se nedějí "jen tak". Takhle, nechci, aby mi něco bylo servírováno přímo pod nos, ale aspoň malé náznaky by zde mohly být. Kromě tohohle a sem tam pomalejšího tempa nemám větších výčitek. Ed Harris byl dokonalý (kdyby akademici věděli, že Russell bude mít za rok film, ve kterém předvede mnohem lepší výkon než v Gladiátorovi, tak by pravděpodobně Oscar skončil u Eda, který by si ho fakt zasloužil) Marcia Gay Harden byla konečně po zásluze oceněna a malá rolička Jennifer Connelly taky potěšila. Jako režisérský debut to nebylo špatné, Ede. 80 %. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný film o malíři Jacksonu Pollockovi, kterého jsem do této chvíle vůbec neznala a to se přitom trochu o malířství zajímám. Ani tady není vyjimka, že životy většiny umělců jsou protkávány nějakými vnitřními démony a mnoha komplexy. Jacksonovu rozporuplnou osobnost zahrál Ed Harris úžasně a vidět jeho soustředěný výraz ve tváři při tvorbě, tak to byl pro mě velký zážitek a pochopila jsem, když říkal, že zdrojem jeho práce je jeho nitro. Nevím, co přimělo Eda, aby se chopil režie a současně i hlavní role, ale rozhodně bylo vidět, že se do toho položil srdcem. Marcia Gay Harden mu jako manželka Lee skvěle sekundovala. V Pollockově tvorbě je skutečně zřejmý rukopis Kandinského a navíc se mně moc líbilo dívat se i na techniku malby takových obrazů. Vynikající film s vynikajícím Edem Harrisem a závěrečný song byl vybrán úplně geniálně vzhledem k Jacksonu Pollockovi a jeho osobnosti. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama